Un film despre Ernest Hemingway, primul lungmetraj american filmat în Cuba, după 50 de ani

"Papa", un film biografic despre Ernest Hemingway, cu Adrian Sparks în rolul celebrului scriitor, a devenit primul lungmetraj filmat în Cuba, după aproape 50 de ani.

842 afișări
Imaginea articolului Un film despre Ernest Hemingway, primul lungmetraj american filmat în Cuba, după 50 de ani

Un film despre Ernest Hemingway, primul lungmetraj american filmat în Cuba, după 50 de ani (Imagine: Shutterstock)

Filmările au început în martie, iar regizorul peliculei, Bob Yari, a declarat că este recunoscător că a primit permisiunea de a filma în faţa Palatului guvernamental din Havana câteva scene importante, inclusiv o reconstituire a luptelor armate între susţinătorii lui Fidel Castro şi aliaţii generalului Fulgencio Batista y Zaldívar, informează contactmusic.com.

Filmul, bazat pe scenariul scris de Denne Bart Petitclerc, fost jurnalist al publicaţiei Miami Herald, se concentrează asupra prieteniei dintre acesta şi Ernest Hemingway, din timpul perioadei politice tulburi prin care a trecut Cuba în anii '50.

"A fost cu adevărat pasionant să filmăm în Cuba, unde s-au întâmplat toate lucrurile prezentate în scenariu, unde există «finca» (ferma, n.r.) lui Hemingway şi barca lui, toate acele locuri de la castelul el Morro până la Cojimar, unde pescuia. Toate acestea sunt aici, iar încercarea de a reproduce toate aceste lucruri în altă parte nu mi s-a părut foarte atrăgătoare", a declarat Bob Yari.

Acesta a reuşit să filmeze în Cuba pe baza unui permis eliberat de Departamentul finanţelor din Statele Unite, care a scutit proiectul de majoritatea restricţiilor embargoului impus asupra guvernului cubanez în 1960 de fostul preşedinte american Dwight D. Eisenhower, după venirea la putere a lui Fidel Castro, care a transformat Cuba într-o ţară comunistă.

În filmul "Papa", rolul lui Hemingway este interpretat de actorul Adrian Sparks (cunoscut pentru "Proiectul Manhattan/ The Manhattan Project" şi "Întreabă-i pe copii/ Just Ask My Children"), iar rolul jurnalistului Petitclerc este jucat de Giovanni Ribisi ("Avatar" şi "Jurnalul unui iubitor de rom/ The Rum Diary").

Ernest Hemingway a trăit din 1939 până în 1960 în Cuba, o ţară care l-a inspirat în scrierile sale, mai ales în romanul "Bătrânul şi marea". Casa unde a locuit, Finca Vigia, este vizitată în fiecare an de mii de turişti.

Născut în Illinois pe 21 iulie 1899, Ernest Hemingway şi-a început cariera de scriitor publicând diverse articole pentru un ziar din Kansas City, la vârsta de 17 ani. După intrarea Statelor Unite în Primul Război Mondial, Hemingway s-a înrolat voluntar într-o unitate de ambulanţe militare din Italia. A fost rănit pe front şi s-a întors în America, devenind reporter. A fost trimis din nou în Europa, pentru a scrie despre diverse evenimente, precum revoluţia din Grecia şi, mai târziu, Războiul Civil din Spania. A început să scrie romane în jurul vârstei de 20 de ani, iar primul său roman, "The Sun Also Rises", a fost publicat în 1926.

Ernest Hemingway a fost distins cu premiul Pulitzer, în 1953, şi cu premiul Nobel pentru literatură, în 1954. Hemingway s-a mutat în 1939 la Finca Vigia, în Cuba, unde a scris romane precum "Bătrânul şi marea", "Sărbătoarea continuă" şi "Insule în derivă". Printre alte romane celebre ale sale se numără "Grădină Raiului", "Zăpezile de pe Kilimanjaro şi alte povestiri", "Fiesta", "Noaptea dinaintea bătăliei şi alte povestiri", "Pentru cine bat clopotele" şi "Adio, arme". În iulie 1960, Hemingway s-a reîntors în Statele Unite unde, un an mai târziu, la vârsta de 61 de ani, s-a sinucis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici