Video Zilele Geoparcului Dinozaurilor din Ţara Haţegului: Tururi ghidate, expoziţii şi workshop-uri au loc până duminică - FOTO, VIDEO

Tururi ghidate, expoziţii şi workshop-uri au loc, până duminică, la Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului, pentru a marca Zilele Geoparcului şi Săptămâna Europeană a Geoparcurilor, turiştii având posibilitatea să afle, printre altele, informaţii despre dinozaurii pitici.

657 afișări

Zilele Geoparcului şi Săptămâna Europeană a Geoparcurilor, două dintre evenimentele de tradiţie ale Geoparcului Dinozaurilor din Ţara Haţegului, se desfăşoară în preajma sărbătorii de Sânziene şi a Solstiţiului de Vară, evenimentele constând în tururi ghidate la principalele puncte de vizitare din Haţeg, vernisaje de expoziţii, workshop-uri şi activităţi educaţionale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Pe tot parcursul acestei săptămâni, turiştii sunt aşteptaţi la punctele de vizitare ale Geoparcului din Haţeg, la Centrul pentru Ştiinţă şi Artă din comuna General Berthelot şi la Casa Dinozaurilor Pitici din localitatea Sînpetru. Ei pot afla informaţii inedite despre dinozaurii pitici care populau acum circa 70 de milioane de ani fosta Insulă a Haţegului şi pot înţelege mai bine detaliile despre viaţa acestora prin intermediul machetelor de dinozaur şi a exponatelor. Şi voluntarii pentru Geoparc se implică în marcarea celor două evenimente prin participarea la un workshop dedicat realizării Livezii Senzoriale în localitatea Densuş, dar şi prin celebrarea, pe 24 iunie, a Zilei Universale a Iei, într-un mod aparte: vor promova celebra bluză tradiţională românească la o întâlnire cu voluntari de la Serviciul European de Voluntariat care vor veni, miercuri, în Ţara Haţegului să le împărtăşească din experienţa lor internaţională şi să le explice care sunt paşii de urmat pentru efectuarea unui stagiu de voluntariat în străinătate", a declarat marţi, purtătorul de cuvânt al Geoparcului Dinozaurilor din Ţara Haţegului, Adina Popa.

Potrivit acesteia, sfârşitul de săptămână este rezervat vernisajelor de expoziţii. Astfel, vineri, la Centrul pentru Ştiinţă şi Artă din comuna General Berthelot, două studente ale Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti aduc în Geoparc două expoziţii inedite - Corali şi Fragilitate, iar duminică, în apropierea sărbătorii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, turiştii aflaţi în Geoparc sunt invitaţi la o sărbătoare a comunităţii din satul Sînpetru, comuna Sîntămăria Orlea, unde, după lucrările de reabilitare, căminul cultural a redevenit un obiectiv important pentru activităţile culturale şi evenimentele comunităţii. Aici va fi găzduită Casa Tradiţiilor Haţegane - o expoziţie permanentă menită să spună turiştilor povestea unor meşteşuguri care au stat la baza dezvoltării unei comunităţi locale puternice.

Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului este o arie protejată de tip parc natural administrată de Universitatea din Bucureşti, care se întinde pe o suprafaţă de peste 100.000 de hectare. Pe teritoriul său se află 80 de sate, grupate în zece comune, şi oraşul Haţeg, cu o populaţie de aproximativ 35.000 de locuitori.

Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului este singurul din România membru al Reţelei Europene şi al Reţelei Globale a Geoparcurilor.

De asemenea, în anul 2005 a fost primul geoparc din Europa de Sud-Est care a obţinut acest statut internaţional. Factorul-cheie care personalizează acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de dinozauri din Cretacicul Superior. Dinozaurii pitici din Depresiunea Haţeg sunt unici în lume, importanţa ştiinţifică şi atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă şi embrioni de dinozauri, de mamifere contemporane dinozaurilor şi a unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici