HARTA GIGACALORIEI: Cât costă căldura pentru luna ianuarie. Unde este cea mai ieftină şi cea mai scumpă

În multe dintre oraşele ţării facturile la căldură aferente lunii ianuarie au crescut cu 20 - 25 la sută faţă de luna precedentă. În unele oraşe, însă, precum Târgu Mureş, majorarea a fost de 12 la sută, în timp ce la Deva s-a ajuns la 30 la sută, iar la Galaţi la cel puţin 35 la sută.

5734 afișări
Imaginea articolului HARTA GIGACALORIEI: Cât costă căldura pentru luna ianuarie. Unde este cea mai ieftină şi cea mai scumpă

HARTA GIGACALORIEI: Cât costă căldura pentru luna ianuarie. Unde este cea mai ieftină şi cea mai scumpă (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

ALBA IULIA

La Alba Iulia, oraş în care nu mai există de anul trecut sistem centralizat de termoficare, facturile plătite de locuitori pentru gazul folosit la încălzirea apartamentelor au fost în ianuarie cu aproape 25 la sută mai mari faţă de luna decembrie a anului trecut.

Pentru un apartament cu două camere o familie a plătit în medie între 200 şi 300 de lei, faţă de 150 - 250 de lei, cât a fost factura în decembrie. Şi în cazul apartamentelor cu trei camere creşterea a fost în medie de până la 25 la sută, valoarea facturilor pentru ianuarie fiind cuprinsă între 300 şi 400 de lei, faţă de 250 - 300 de lei în decembrie.

Locuitorii din Alba Iulia spun însă că valoarea reală a creşterii costurilor pentru încălzire se va vedea doar la sfârşitul lunii martie, când are loc regularizarea consumului, până acum fiind un consum estimat comparativ cu cel de anul trecut.

ARAD

La Arad, reprezentanţii Uniunii Locale a Asociaţilor Locative (ULAL) au calculat că factura pentru consumul de agent termic din ianuarie a crescut cu 25 la sută faţă de luna anterioară.

Astfel, factura medie pentru căldură la o garsonieră de 30 de metri pătraţi dintr-un bloc care nu are repartitoare de costuri (astfel că nu au fost oprite robinetele pentru a se realiza economii) este de 280 de lei. La un apartament cu două camere factura medie este de 500 de lei, iar pentru trei camere se plăteşte în jur de 700 de lei.

"La Arad, costurile sunt foarte mari pentru că tariful la gigacalorie este printre cele mai mari din ţară, de 307,42 lei, fără să existe subvenţii. Când vor veni facturile pentru consumul din februarie s-ar putea să avem din nou o creştere pentru că luna a fost mult mai friguroasă decât ianuarie, astfel că a crescut şi consumul de agent termic", a declarat preşedintele ULAL Arad, Dorina Lupşe.

BISTRIŢA

Şi la Bistriţa, unde majoritatea oamenilor nu mai sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire, facturile aferente lunii ianuarie au crescut, faţă de luna decembrie 2011, în medie cu 30 la sută.

Astfel, pentru o garsonieră, creşterea este de la 140 de lei la 190 de lei, pentru un apartament cu două camere creşterea este de la 190 de lei la 250 de lei, iar pentru un apartament de trei camere de la circa 240 de lei la 300 lei.

BOTOŞANI

La Botoşani, costurile încălzirii pentru luna ianuarie faţă de decembrie 2011 au fost cu 25 la sută mai mari.

Astfel, dacă în decembrie costul mediu al încălzirii pentru o garsonieră a fost de 80 de lei, în ianuarie media a fost de 100 de lei, în timp ce la un apartament cu două camere costul mediu al încălzirii pentru luna decembrie a fost de 170 de lei, iar în ianuarie este de 213 lei. Cei care locuiesc în apartamente cu trei camere au de plătit pentru luna ianuarie 277 de lei, faţă de 253 de lei, în timp ce pentru un apartament cu patru camere factura ajunge, în ianuarie, la 415 lei, faţă de 345 de lei în decembrie.

BUZĂU

Buzoienii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire vor avea de achitat în ianuarie facturi cu 15 procente mai mari faţă de decembrie 2011, în timp ce în februarie vor plăti mai mult cu 15-20 la sută comparativ cu luna ianuarie 2012.

În decembrie2011, căldura pentru o garsonieră a costat, în medie, 128 de lei, pentru un apartament cu două camere factura a fost în jur de 209 lei, pentru trei camere - 257 de lei, iar o familie care locuieşte într-un apartament cu patru camere a plătit în jur de 330 de lei.

Potrivit directorului Regiei Autonome Municipale Buzău, Constantin Tacea, pentru căldura furnizată în regim centralizat la o garsonieră se va plăti suma de 180 de lei, la două camere buzoienii vor avea de plată 300 de lei, în timp ce pentru un apartament cu trei camere plata agentului termic furnizat în luna februarie va fi de 350 de lei. Cea mai consistentă factură la plata căldurii va fi pntru cei care locuiesc în apartamente cu 4 camere, aceştia urmând să achite 460 de lei.

Conform sursei citate, la Buzău creşterea este de circa 15-20 la sută faţă de luna ianuarie 2012, în timp ce faţă de februarie 2011 majorararea este de 9, 5 la sută.

Tacea a explicat că buzoienii vor avea mai mult de plată la căldură din cauza temperaturilor foarte scăzute înregistrate în luna februarie 2012. Astfel, media temperaturilor înregistrate în februarie 2012 a fost de -4,82 grade Celsius în timp în ianuarie 2012 a fost de +0,04 grade Celsius iar în februiarie 2011 -0,35 grade Celsius.

CULJ-NAPOCA

La Cluj-Napoca, facturile la încălzire pentru luna ianuarie au crescut cu 14 la sută faţă de decembrie 2011.

Astfel, cei care locuiesc în garsonieră au de plătit la încălzire pentru luna ianuarie 143 de lei, faţă de 124 de lei în decembrie. Pentru un apartament cu două camere, clujenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare au plătit în ianuarie o factură la încălzire de 205 lei, faţă de 177 de lei în luna precedentă, în timp ce pentru un apartament cu trei camere factura pentru ianuarie a fost de 246 de lei faţă de 212 lei în decembrie. La un apartament cu patru camere, factura pentru ianuarie a fost în jur de 300 de lei, faţă de 265 lei în decembrie 2011.

CONSTANŢA

La Constanţa, valoarea facturilor la încălzire pentru luna ianuarie a fost similară celei pentru luna decembrie, în condiţiile în care temperaturile înregistrate în primele două luni de iarnă au fost apropiate şi au coborât rar sub 0 grade.

Potrivit preşedintelui Uniunii Asociaţiilor de Proprietari din Constanţa, Marcel Dragu, constănţenii care locuiesc în blocuri izolate termic şi au montate repartitoare au plătit în luna ianuarie, în medie, între 220 şi 250 de lei la un apartament cu două camere, între 250 şi 270 de lei la trei camere, respectiv între 250 şi 350 de lei pentru un apartament cu patru camere. Chiar şi la apartamentele fără repartitoare şi neizolate termic, costurile au fost similare celor înregistrate în luna decembrie, respectiv 316 lei la două camere, 384 de lei la trei camere şi 547 de lei la patru camere.

DEVA

La Deva, facturile la încălzire au crescut cu 20 până la 30 la sută în luna ianuarie faţă de decembrie anul trecut, însă s-au menţinut la nivelul perioadei similare din anul trecut, deoarece Primăria Deva suportă 65 de lei din valoarea preţului de producţie pentru energia termică distribuită populaţiei.

Astfel, dacă pentru încălzirea unei garsoniere locuitorii Devei au plătit în decembrie între 150 şi 200 de lei, facturile aferente lunii ianuarie au fost, în medie, de 260 de lei. Creşteri s-au înregistrat şi la facturile pentru apartamentele cu două camere, unde costul încălzirii este în jur de 320 de lei, faţă de decembrie, când facturile au fost cuprinse între 210 şi 250 de lei. Cei care locuiesc la trei camere au de plătit pentru ianuarie peste 450 de lei pentru încălzire, faţă de sume cuprinse între 250 şi 270 de lei, cât au achitat în decembrie anul trecut.

FOCŞANI

La Focşani, facturile la încălzire pentru ianuarie au o valoare similară celei din decembrie, dar pentru luna februarie este estimată o creştere de 40 la sută, după ce preţul gigacaloriei a crescut la 285 de lei de la 203 lei.

Directorul societăţii de termoficare ENET Focşani, Valter Popescu, a declarat că preţul gigacaloriei a crescut cu 30 la sută faţă de luna decembrie, iar factura la încălzire pentru luna februarie va fi mai mare cu încă alte 10 procente, din cauza temperaturilor foarte scăzute.

"În total, rezultă o creştere de aproape 40 de procente", a precizat Valter Popescu.

Astfel, pentru luna decembrie cei care locuiesc într-o garsonieră au avut de plătit aproximativ 156 de lei, în ianuarie factura a crescut cu câţiva lei, respectiv 163 de lei, iar pentru februarie costul căldurii este estimat la 218 lei. La un apartament cu două camere, costul estimat al încălzirii pentru februarie este de 345 de lei, faţă de 258 de lei în decembrie şi puţin peste 260 de lei în ianuarie. Pentru un apartament cu trei camere factura la căldură a fost de 358 de lei în decembrie şi ianuarie, iar pentru luna februarie factura este estimată să ajungă la 516 lei.

GALAŢI

La Galaţi, facturile la încălzire pentru luna ianuarie au crescut cu cel puţin 35 la sută faţă de decembrie.

Astfel, dacă în luna decembrie pentru o garsonieră valoarea facturii la încălzire era de 120 de lei, în ianuarie a ajuns la 160 de lei. Pentru un apartament cu două camere valoarea facturii a crescut de la o medie de 230 de lei în decembrie la 310 lei în ianuarie, iar pentru un apartament cu trei camere o familie a plătit în jur de 300 de lei în decembrie şi 360 de lei în ianuarie. În cazul unui apartament cu patru camere, creşterea a fost de la 340 de lei până la 410 de lei

IAŞI

La Iaşi, facturile pentru încălzirea apartamentelor racordate la sistemul centralizat de încălzire au crescut în ianuarie cu 25 la sută faţă de ultima lună a anului trecut.

Dacă pentru luna decembrie cei care locuiesc într-o garsonieră au plătit aproximativ 150 de lei, în ianuarie au plătit pentru încălzire 190 de lei. La două camere, costul căldurii pe ianuarie se ridică la 250 de lei, faţă de 200 de lei în decembrie, iar la trei camere facturile ajung la 325 de lei, comparativ cu 260 de lei în decembrie. În cazul apartamentelor cu patru camere, facturile la încălzire pentru ianuarie se ridică la 410 lei, faţă de 330 de lei în decembrie.

PETROŞANI

La Petroşani, valoarea facturilor pentru încălzirea apartamentelor racordate la sistemul centralizat de încălzire a fost, în medie, similară ultimei luni a anului trecut.

Potrivit Danei Martin, şef Serviciu Desfacere Termoficare SA Petroşani, în decembrie 2011 şi ianuarie 2012 s-a înregistrat, în medie, un consum de 1,25 gigacalorii la o garsonieră, aceasta însemnând un preţ de 170 de lei. La un apartament cu două camere consumul a fost de 2,1 gigacalorii, pentru care proprietarii au plătit 284 de lei. În ceea ce priveşte apartamentele cu trei camere, media consumului a fost de 2,5 gigacalorii, ceea ce a făcut ca valoarea facturii să fie de 330 de lei.

SIBIU

Locuitorii din municipiul Sibiu, unde nu mai există sistem centralizat de încălzire, au primit pentru luna ianuarie facturi la gaz mai mari faţă de luna decembrie dacă locuiesc la bloc, în timp ce majoritatea celor care locuiesc la casă au primit facturi mai mici cu câteva zeci de lei faţă de decembrie.

Pentru un apartament de 50 de metri pătraţi într-un bloc vechi din Sibiu, proprietarii au primit, pentru luna ianuarie, o factură de 190 de lei, în timp ce, în decembrie, au plătit 160 de lei. Pentru un aparatament de 110 metri pătraţi într-un bloc nou din oraş, o familie va plăti pentru gazul consumat în ianuarie în jur de 240 de lei, în timp ce, pentru decembrie, a plătit 100 de lei. Proprietara unui apartament de două sute de metri pătraţi din oraş a primit pentru ianuarie o factură de 1.100 de lei, dar suma cuprinde şi regularizarea consumului pentru ultimele trei luni. Această familie a plătit în luna decembrie 352 de lei pentru încălzirea locuinţei.

Cei care stau la casă au primit însă facturi mai mici cu câteva zeci de lei faţă de decembrie, însă oamenii spun că au făcut economie, oprind centrala din când în când. Pentru un apartament la casă, în suprafaţă de 50 de metri pătraţi, proprietarii au plătit la încălzire pentru ianuarie în jur de 240 de lei, deşi în decembrie au plătit 260 de lei, iar pentru un apartament de o sută de metri pătraţi o familie plăteşte pentru ianuarie 363 de lei, în condiţiile în care, pentru decembrie, a plătit 386 de lei.

SFÂNTU GHEORGHE

În municipiul Sfântu Gheorghe, unde de asemenea nu există sistem centralizat, unii cetăţeni au făcut economii şi astfel facturile la consumul de gaz nu au crescut semnificativ în luna ianuarie, faţă de cele din luna precedentă, în schimb la alţii s-a înregistrat o creştere de la 20 la 30 la sută.

Proprietarii unui apartament cu două camere au avut de achitat cu circa 30 la sută mai mult pentru consumul din ianuarie faţă de decembrie, ajungând de la 140 lei la circa 200 de lei. O familie care locuieşte într-un apartament cu trei camere a avut de achitat pentru ianuarie cu peste 60 de lei mai mult faţă de decembrie, ajungând la 320 de lei. Locatarii unui apartament cu patru camere au plătit peste 450 de lei pentru luna ianuarie, cu circa 50 lei mai mult faţă de decembrie. Sunt însă şi localnici care spun că facturile s-au menţinut la nivelul din decembrie, deoarece au făcut economii, oprind centralele.

SUCEAVA

La Suceava, facturile la încălzire pentru luna ianuarie sunt cu 20 la sută mai mari faţă de decembrie 2011.

Directorul de marketing al Termica SA Suceava, Doina Oică, a declarat corespondentului MEDIAFAX că facturarea pentru luna ianuarie se face pe primele 25 de zile ale lunii, iar perioada de la sfârşitul lunii, când s-au înregistrat temperaturi de până la minus 28 de grade Celsius, va fi inclusă în factura lunii februarie.

Dacă în luna decembrie pentru o garsonieră factura la încălzire a fost în jur de 84 de lei, în ianuarie pentru o garsonieră preţul încălzirii este de 100 de lei. Pentru un apartament cu două camere, factura a fost de 140 de lei în decembrie, în timp ce pentru luna ianuarie este de 167 de lei, iar pentru un apartament cu trei camere factura pentru luna ianuarie este de 217 lei, după ce în decembrie a fost de 180 de lei. Pentru apartamentele cu patru camere, încălzirea pentru luna decembrie a fost de 240 de lei, în timp ce pentru luna ianuarie factura este de 284 de lei.

TÂRGU MUREŞ

La Târgu Mureş, facturile la încălzire au crescut în ianuarie cu până la 12 la sută faţă de decembrie.

Katalin Balogh, purtătorul de cuvânt al societăţii E Star Energy, care furnizează încălzire la Târgu Mureş, a declarat că pentru menţinerea eficienţei sistemului s-a folosit cu 8 la sută mai mult combustibil în producţia de energie termică în luna ianuarie, faţă de decembrie, ceea ce s-a reflectat într-o creştere a valorii facturilor.

Astfel, în ianuarie, factura la un apartament cu două camere a fost în medie de 220 de lei, creşterea înregistrată fiind de circa 5 la sută faţă de decembrie, când s-au plătit facturi cu o valoare medie de 210 lei. În ianuarie, proprietarii unui apartament cu trei camere au de plătit în medie 260 de lei, creşterea fiind de 12 la sută faţă de decembrie.

TIMIŞOARA

La Timişoara, facturile pentru încălzirea apartamentelor racordate la sistemul centralizat de termoficare au crescut în luna ianuarie cu aproximativ 20 la sută, în comparaţie cu decembrie 2011.

Cei care locuiesc în garsoniere au de plătit pentru luna ianuarie aproximativ 250 de lei, faţă de 200 de lei cât au plătit în decembrie. La apartamentele cu două camere, dacă în luna decembrie costul mediu pentru încălzire a fost de 350 de lei, pentru luna ianuarie valoarea facturilor este de 450-500 de lei. În cazul apartamentelor cu trei camere costul încălzirii pentru luna ianuarie este de aproximativ 480 - 550 de lei, în comparaţie cu 400 de lei, cât s-a plătit pentru luna decembrie. La apartamentele cu patru camere costul îmcălzirii a fost de peste 600 de lei pentru luna ianuarie.

VASLUI

În municipiul Vaslui, facturile la căldură au crescut cu 20 la sută în ianuarie faţă de luna anterioară.

Cele 1.100 familii din Vaslui care primesc căldură de la Termica SA au plătit în luna ianuarie între 115 lei pentru o garsonieră şi 215 lei pentru un apartament cu trei camere, cele mai mari facturi fiind de 300 lei, însă pentru locuinţele ANL unde se furnizează şi apa caldă, serviciu inclus în factură.

Potrivit Termica SA Vaslui, costul căldurii pentru o garsonieră s-a ridicat la 115 lei în ianuarie, faţă de 95 lei în decembrie. Familiile care locuiesc în apartamente cu două camere au plătit 180 lei pentru ianuarie, în condiţiile în care costurile încălzirii s-au ridicat la 145 lei în decembrie, iar vasluienii care locuiesc în apartamente cu trei camere au primit în ianuarie facturi la căldură de 215 lei, mai mari cu 40 lei faţă de decembrie. Reprezentanţii Termica au făcut un calcul preliminar şi pentru căldura furnizată în februarie, facturile urmând să fie cu 18-20 la sută mai mari faţă de ianuarie, pe fondul temperaturilor scăzute care s-au menţinut pe tot parcursul lunii februarie.

ZALĂU

La Zalău, majoritatea populaţiei s-a debranşat de la sistemul centralizat de încălzire în perioada 1998-2000, locuinţele fiind încălzite cu centrale pe gaz şi pe lemne, o situaţie aparte având peste 600 de apartamente de bloc racordate la RFV Distriterm, investitor din Ungaria care a intrat pe piaţa locală în 2010.

Facturile pe care le-au plătit locuitorii din Zalău pentru luna ianuarie au fost cu aproximativ 25 la sută mai mari faţă de cele din decembrie.

Astfel, pentru o garsonieră o familie a avut de achitat în decembrie o factură de 160 de lei, în timp ce în ianuarie costul încălzirii a fost de 200 de lei. Pentru un apartament cu două camere în suprafaţă de 65 de metri pătraţi, o familie din Zalău a achitat, în decembrie, 190 de lei, iar în ianuarie - 240 de lei, în timp ce o familie care locuieşte la trei camere auachitat în ianuarie 340 de lei, faţă de doar 275 de lei în decembrie. În privinţa apartamentelor cu patru camere, în suprafaţă medie de 100 de metri pătraţi, o familie a plătit o factură la gaz de 375 de lei în ianuarie, faţă de doar 300 de lei achitaţi la întreţinere în decembrie 2011.

(Material de Departamentul Corespondenţi, corespondenti@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici