Mihaela Bilic: Mănâncă cu simţurile, nu lăsa mintea să te manipuleze!

  • M. Bilic: Trebuie să ne murdărim cu mâncarea, să intrăm în contact cu ea, simţurile noastre să fie satisfăcute. Să învăţăm de la copii, ei mănâncă instinctiv, nu raţional, e bine să mâncăm cu simţurile: văz, miros, auz, gust, tactil. Dacă eşti bun, te mănânc!
  • M. BIlic: Aş face ciorba românească un brand de ţară
  • M. Bilic: Fiţi toleranţi la foame, învăţăţi să trăiţi cu ea, mâncaţi pe la nivelul 7-8, din 10!
3212 afișări
Imaginea articolului Mihaela Bilic: Mănâncă cu simţurile, nu lăsa mintea să te manipuleze!

Sursa foto: Mediafaxfoto

Veşnica problemă a femeilor, care a fost preluată uşor, uşor şi de bărbaţi, a dietelor şi kilogramelor în plus, a fost dezbătută, joi seara, în studioul Aleph News, de medicul nutritionist Mihaela Bilic şi Marius Tucă.

Mihaela este adepta dietei intuitive, care înseamnă să mănânci cu simţurile, nmu cu raţiunea. "Trebuie să ne murdărim cu mâncarea, să intrăm în contact cu ea, simţurile noastre să fie satisfăcute".

Medicul a mărturisit că toată viaţa s-a luptat cu mâncarea pentru a-şi păstra silueta şi n-a găsit soluţia să mănânce cât îşi doreşte şi să nu se îngraşă. "Eu mănânc o singură masă pe zi. Cei care au arderi rapide,  cei care fac sport pot mânca şi două-trei mese. Ar trebui să fie 5-6 ore între mese, doar copiii în creştere au nevoie de gustări. Dacă vrem să slăbim, gustarea nu e justificată".

Mihaela Bilic spune că ar face ciorba românească un brand de ţară. Dacă nu mănânci ciorbă, poţi să bei apă în timpul mesei, să ţii, astfel, stomacul plin cu cât mai puţină mâncare.
Farfuria ideală ar trebui să conţină jumătate legume, un sfert proteine, un sfert carbohidraţi, iar dacă vrem să slăbim, ar trebui să dispară carbohidraţii.

Sfatul Mihaelei este să aşteptăm semnalele senzaţiei de foame. Mic dejun e masa pe care e bine s-o luăm nu imediat după ce ne trezim, ci până la 3 ore după. Senzaţia de a mânca e în continuu prezentă şi e bine să fim toleranţi la foame, să învăţăm să trăim cu ea, să mâncăm pe la nivelul 7-8, din 10. Francezii au exerciţiul foamei, aşteaptă, nu mănâncă în primul moment când au senzaţia de foame. Avem ochii mai mari decât stomacul.

Învaţă de la copii să mănânci instinctiv, nu raţional

"Mihaela Bilic: Toate aceste mecanisme teribile prin care mintea, ca un fel de Drama Queen, ne manipulează sunt extrem de greu de identificat şi apoi de scăpat de ele. Copiii mai au legătura cu senzaţiile alimentare şi mănâncă instinctiv, înainte să ajungem să îi educăm noi, să le spunem să mănânce tot din farfurie, trei mese plus două gustări. Ştii cât de puţini părinţi îşi întreabă copilul dacă îi este foame? Sunt părinţi care îşi trezesc copilul cu jumătate de oră mai devreme de a merge la şcoală ca să aibă timp să mănânce micul dejun şi câteodată micuţii sunt adormiţi în maşină şi părintele îi îndoapă cu un sandwich. Le înţeleg şi lor grija părintească, dar, în condiţiile astea, copilul îşi pierde uşor, uşor relaţia cu corpul şi ajunge să mănânce raţional. Copiii încă mai ştiu când le e foame, ştiu să spună când s-au săturat şi aceste lucruri trebuie păstrate, trebuie avut grijă de ele. Mai mănâncă intuitiv persoanele care sunt mult mai simple, rudimentare, persoanele de la ţară, Această filosofie că nu se amestecă una cu alta, nu e valabilă pentru bunicuţa de la ţară care pune în oală ce are în curte. Dacă femeia aia mănâncă seara o ciorbă şi pune şi un colţ de mămăligă, n-o să aibă nevoie de părerea nutriţionistului. Tot ce ne spune mintea că trebuie, nu trebuie nimic, corpul ştie mai bine şi trebuie să-l lăsăm. E foarte important să mâncăm cu simţurile, dar este teribil de greu. Uităm să degustăm cu simţurile: văz, miros, auz, gust, atingere. Convinge-mă să te mănânc, dacă eşti bun, te mănânc!"

În încheiere, Mihaela Bilic a enumerate câteva alimente funcţionale, care ar putea să te surprindă: ciocolata, cafeaua, iaurturile, uleiul de măsline,

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici