Alegeri pentru locurile vacante din Parlament, în Bucureşti şi şase judeţe

Alegerile parţiale pentru locurile vacante din Parlament, care vor fi simultane cu europarlamentarele, în 25 mai, conform anunţului premierului, urmează să fie organizate cel mai probabil în zece colegii din judeţele Galaţi, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Timiş, Satu Mare, precum şi în Bucureşti.

279 afișări
Imaginea articolului Alegeri pentru locurile vacante din Parlament, în Bucureşti şi şase judeţe

Alegeri pentru locurile vacante din Parlament ar putea fi în 25 mai în Bucureşti şi şase judeţe (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

Mandatele în cele zece colegii au fost câştigate în 2012 de PSD - patru mandate, PNL - patru şi PC - două, toate însă sub sigla USL.

Alegerile parţiale din 25 mai urmează să ducă la alegerea a zece parlamentari, respectiv şapte deputaţi şi trei senatori, în urma vacantării acestor poziţii şi a demisiilor preconizate.

În cazul deputaţilor, urmează să fie organizate alegeri parţiale pentru şapte mandate.

Colegiul 9 de deputat de Galaţi, în care a fost ales social-democratul Aurel Nechita, a fost vacantat după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit definitiv că acesta s-a aflat în incompatibilitate. ANI reclamase faptul că Nechita deţinuse simultan în perioada 2005-2008 atât funcţia de deputat, cât şi pe cea de decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi.

Colegiul 3 de deputat din Hunedoara a fost eliberat de liberalul Dan-Radu Ruşanu în luna aprilie 2013, ca urmare a validării sale în funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Colegiul 4 de deputat de Ilfov, în care a fost ales Eduard Hellvig, a fost vacantat în urma demisiei liberalului, în septembrie 2013, după ce a fost propus de partid pentru a prelua mandatul de europarlamentar deţinut de Ramona Mănescu.

Colegiul 2 de deputat de Satu Mare a fost eliberat de liberalul Ovidiu Silaghi, în schimbul continuării mandatului de europarlamentar preluat de la Cristian Buşoi. DNA solicitase Camerei Deputaţilor încuviinţarea urmăririi penale împotriva lui Silaghi pentru trafic de influenţă, infracţiune pe care ar fi săvârşit-o potrivit procurorilor în timpul mandatului de ministru al Transporturilor. Preluarea mandatului de europarlamentar a determinat DNA să solicite Parlamentului European ridicarea imunităţii lui Silaghi pentru a putea fi cercetat.

Colegiul 2 de deputat din Iaşi, în care a fost ales liberalul Relu Fenechiu, a fost eliberat la începutul acestui an, în urma condamnării definitive la închisoare a fostului ministru în dosarul Tranformatorul.

Colegiul 3 de deputat de Timiş, reprezentat de Maria Grapini, urmează să fie eliberat de aceasta după ce a fost propusă de PC drept candidat pentru alegerile europarlamentare. Grapini a declarat că îşi va prezenta demisia din timp, astfel încât să poată fi organizare alegeri parţiale pe mandatul său de deputat tot în 25 mai.

Colegiul 5 de deputat de Galaţi, în care a fost ales social-democratul Dan Nica, ar urma să fie vacantat de acesta întrucât a fost desemnat pe lista PSD pentru europarlamentare pe o poziţie considerată eligibilă.

În cazul Senatului trebuie organizate alegeri parţiale pentru trei mandate, în urma vacantării acestora.

Astfel, colegiul 8 de senator de Bucureşti a fost eliberat de Dan Voiculescu la scurt timp după ce a fost ales în această poziţie, în decembrie 2012. Voiculescu şi-a dat demisia din Senat în ianuarie 2013, speculându-se faptul că gestul său a avut legătură cu intenţia de a tergiversa judecarea dosarului ICA.

Colegiul 2 de senator de Gorj a fost eliberat de social-democratul Toni Greblă, după ce a fost desemnat la începutul acestui an în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale.

Colegiul 6 de senator de Bucureşti, reprezentat de Ecaterina Andronescu, ar urma să fie eliberat după ce aceasta a fost desemnată pe lista de candidaţi eligibili ai PSD la europarlamentare.

Conform Statutului senatorilor şi deputaţilor, modificat după alegerile parlamentare din 2012, alegerile parţiale pentru mandatele vacante se organizează doar în situaţia în care pentru colegiul respectiv fost ales un singur parlamentar în alegerile generale.

Alegerile pentru posturile vacante de parlamentari sau de aleşi locali vor avea loc în 25 mai, simultan cu alegerile europarlamentare, a anunţat, luni, premierul Victor Ponta.

Premierul a anunţat că Guvernul va declanşa procedurile pentru ca în 25 mai, când sunt programate alegerile europarlamentare, să se desfăşoare şi alegerile parţiale pentru posturile vacante de parlamentari, de primari sau alţi aleşi locali.

Potrivit Legii 35/2008, în cazul desfăşurării de alegeri parţiale pentru Parlament, data desfăşurării acestora se stabileşte cu cel puţin 45 de zile înainte de ziua votării, iar perioada campaniei electorale se reduce la jumătate faţă de alegerile la termen, fiind de 15 zile.

De asemenea, la alegerile parţiale pot candida doar prezentanţi ai partidelor sau organizaţiilor minorităţilor naţionale care au trecut pragul electoral la alegerile generale, individual sau într-o alianţă politică sau electorală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici