Antonescu, Oprescu, Geoană şi Becali vorbesc despre imaginea femeii în politică

Crin Antonescu le-ar alege ca preşedinte pe Renate Weber sau pe Mihaela Miroiu, Mircea Geoană ar alege şef de stat o femeie ţinând cont de capacităţile de lider, dar şi de farmecul particular, Sorin Oprescu ar vota pe cineva care a lucrat cu oamenii, iar Gigi Becali nu ar alege o femeie preşedinte, potrivit revistei "The One".

83 afișări
Imaginea articolului Antonescu, Oprescu, Geoană şi Becali vorbesc despre imaginea femeii în politică

Antonescu, Oprescu, Geoană şi Becali vorbesc despre imaginea femeii în politică (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Crin Antonescu, Sorin Oprescu, Mircea Geoană şi George Becali, candidaţi la Preşedinţie, vorbesc, în numărul din noiembrie al revistei The One, despre imaginea femeii în politică, dar şi despre cum vor reuşi să atragă electoratul feminin la alegeri.

Astfel, Crin Antonescu, candidatul PNL la alegerile prezidenţiale, declară că, dacă ar fi să candideze la Preşedinţie o femeie, el le-ar vota pe Renate Weber, pentru expertiză şi forţa de a argumenta, şi pe Mihaela Miroiu, pentru că susţine cauza femeilor din România, "acea majoritate uitată de politică".

Pe de altă parte, Mircea Geoană, candidatul PSD, spune că ar avea un vot obiectiv dacă s-ar prezenta la alegeri o femeie. "Dacă o doamnă s-ar prezenta la alegerile prezidenţiale, ceea ce sper să se întâmple în următorii ani, votul meu ar fi unul obiectiv. Aş considera capacităţile sale de lider, experienţa politică din ţară, dar şi pe cea internaţională", spune Geoană, care mai precizează că în alegerea sa ar ţine seamă şi de "farmecul particular pe care o femeie îl are, feminitatea şi eleganţa sa".

"O femeie poate fi un preşedinte la fel de bun ca un bărbat, după cum a demonstrat experienţa multor ţări civilizate", mai spune candidatul PSD.

"Aş vota pe cineva care a lucrat toată viaţa în mod direct cu oamenii, care ştie ce înseamnă ca alţii să depindă de tine. Preşedinţia nu trebuie să fie o instituţie fără suflet, asta nu înţeleg mulţi", spune şi Sorin Oprescu, candidatul independent pa Preşedinţia României.

Pe de altă parte, George Becali, de la PNG, spune că nu ar vota nicio femeie la funcţia de Preşedinte al ţării. "Nu mi se pare potrivit ca o femeie să fie preşedinte", spune Becali.

De asemenea, cei patru vorbesc şi despre promisiunile pe care le vor face şi strategiile pe care le vor dezvolta în campania electorală pentru atragerea electoratului feminin.

"Femeile apreciază mai mult decât bărbaţii stabilitatea şi când e vorba despre familie, şi când e vorba despre carieră. Nu cred că pot atrage electoratul feminin printr-o promisiune anume, cred că îl pot convinge printr-un proiect şi o atitudine care să ofere certitudinea că instabilitatea extremă din viaţa noastră publică şi personală va lua sfârşit", spune Crin Antonescu. Candidatul PNL spune că ar trebui create "programe prin care femeile de carieră să-şi poată creşte copiii în paralel cu serviciul, sprijin pentru femei din mediul rural (...), educarea femeilor din mediile defavorizate cu privire la maladiile care el ameninţă viaţa".

Pe de altă parte, Geoană spune că în niciun caz nu ar atrage electoratul feminin "cu promisiuni'.

"Deciziile pe care le voi lua ca preşedinte vor fi decizii de urgenţă pentru normalizarea vieţii tuturor românilor. Apoi, ne vom ocupa de revendicările specifice mamelor, legate de educaţia copiilor, educaţie care stă, într-o mare măsură, pe umerii lor. Vom promova egalitatea drepturilor femeilor în societate, fie că este vorba de salarii sau despre promovarea acestora. Acestea nu sunt promisiuni pentru a atrage voturile femeilor, ci un program riguros care va fi pus în practică urgent", spune candidatul PSD.

"Eu nu le tratez pe femei ca fiind o categorie aparte. Şi femeile resimt, în aceeaşi măsură cu bărbaţii, frica de a se interna într-un spital românesc, de unde poate nu mai ieşi viu, sau retincenţa de a-şi trimite copiii la şcoală în clasa a doua, că poate o săptămână mai târziu se desfiinţează clasa a doua din motive de "reformă" a la Boc, nesiguranţa sau teama că n-o să mai ajungă la pensie, fiindcă statul vrea să ne scoată la pensie la 70 de ani şi mulţi dintre noi nu o să mai apucăm 70 de ani... Toate acestea sunt deficienţe de sistem. Sigur că femeile sunt mereu mai puţin egale, fiindcă lor li se dă mai puţin şi li se cere mai mult", spune Sorin Oprescu, care subliniază că femeile nu au nevoie de promisiuni, "ci de repararea urgentă a tot ce nu merge acum".

Pe de altă parte, George Becali spune că femeile trebuie respectate şi iubite, "trebuie considerate ca şi Maica Domnului".

"În general, femeile trebuie ţinute de bărbaţi ca nişte prinţese. Iar eu le voi oferi locuri de muncă bărbaţilor ca să le ţină ca nişte prinţese. Femeile trebuie respectate şi iubite. Trebuie considerate ca şi Maica Domnului. Eu când o văd pe mama, îi pun mâna pe burtă şi mă gândesc că acolo a fost casa mea timp de nouă luni de zile. Povara aia este cel mai important lucru şi de-aia trebuie să iubim femeia şi să nu o punem la muncă grea, cu răspundere. Eu zic să lăsăm răspunderea pe seama bărbatului şi să iubim, să respectăm şi să tratăm femeia ca pe o prinţesă", spune Becali.

Despre imaginea femeii în politică, după cazurile intens mediatizate ale Monei Muscă, Monica Iacob Ridzi şi Elena Udrea, Crin Antonescu spune că respectivele cazuri "nu sunt definibile prin sexul protagoniştilor", dar imaginea femeii din politică rămâne "incompletă şi difuză". "Primează persoanele cu simţul aventurii, în detrimentul celor cu simţul răspunderii. Partea îngrijorătoare este mai degrabă lipsa politicilor orientate spre femei, nu neapărat personalul feminin din politică", spune Antonescu.

De asemenea, în acest sens, Mircea Geoană spune că "în fiecare partid din România există femei implicate în viaţa politică, femei capabile să asigure funcţii importante în stat, femei cu dorinţa de a ameliora viitorul acestei ţări", subliniind că exemplele Muscă, Ridzi, Udrea "nu vor reuşi să umbrească adevăratele femei care lucrează cu adevărat".

Pe de altă parte, Sorin Oprescu spune că "există mult-mediatizate şi controversate cazuri în care sunt implicaţi bărbaţi şi asta nu a afectat în niciun fel imaginea bărbatului în politică". "De ce ar fi altfel în cazul femeilor?", se întreabă el..

Cu privire la femei şi imaginea lor în politica românească, George Becali conchide: "Nu mai avem femei de marcă în politică".

Întrebat dacă ar putea face tandem cu o femeie prim-ministru, Becali declară: "Niciodată, pentru că preşedintele e numărul 1 într-o ţară şi acesta trebuie să fie bărbat. La fel şi prim-ministrul". Spre deosebire de candidatul PNG, ceilalti canditaţi afirmă ca ar face echipă cu o femeie prim-ministru.

În ceea ce priveşte femeile politician pe care le apreciază, Crin Antonescu le nominalizează pe cancelarul Germaniei Angela Merkel, dar şi pe Madeleine Albright, Condoleeza Rice şi Hilary Clinton. De asemenea, Mircea Geoană le nominalizează la rândul său pe Merkel, Rice, Clinton şi Albright, la care o adaugă şi pe Iulia Timoşenko.

Pe de altă parte, Sorin Oprescu spune că o apreciază foarte mult pe Angela Merkel, în timp ce George Becali o apreciază pe Condoleeza Rice, datorită inteligenţei ei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici