Asumarea răspunderii pe legea imobilelor naţionalizate: Premierul prezintă în plenul reunit legea despăgubirilor

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, miercuri, în şedinţă comună, la ora transmiterii acestei ştiri, premierul prezentând proiectul despăgubirii foştilor proprietari de imobile confiscate de regimul comunist, lege pentru care Guvernul îşi asumă răspunderea. Guvernul a primit din partea unor parlamentari amendamente absolut ruşinoase şi care au evidenţiat inclusiv o abordare comunistă, fiind inacceptabile, a afirmat premierul Victor Ponta, în plenul Parlamentului.

626 afișări
Imaginea articolului Asumarea răspunderii pe legea imobilelor naţionalizate: Premierul prezintă în plenul reunit legea despăgubirilor

Asumarea răspunderii pe legea imobilelor naţionalizate: Premierul prezintă în plenul reunit legea despăgubirilor (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Această Lege a fost un turnesol pentru a evidenţia unde se opreşte bătălia politică şi unde începe pura demagogie (...) Vreau să fac un apel la decenţă şi la simţul datoriei faţă de interesul naţional, care astăzi ne este în mod clar pus pe masa deciziei. Au fost amendamente pe care le consider nu doar inacceptabile, dar absolut ruşinoase. Este un senator, domnul Tişe, care a propus să dăm cesionarilor toţi banii, nu doar 15%. Sunt alte amendamente, cred că domnul senatorul Ungureanu, care a propus ca proprietarilor să le dăm doar 25%, este o abordare comunistă", a spus Ponta.

El a apreciat că, dacă existau soluţii mai bune decât Legea propusă de actualul Guvern, ar fi fost deja adoptate.

"Guvernul, în 2005, condus de domnul Tăriceanu, din care făceau parte Blaga, Ungureanu, Macovei, a adoptat o soluţie cu bună-credinţă. O spun din calitatea celui care a depus moţiune de cenzură atunci, alături de colegii de la PSD. Din păcate, acea soluţie nu a rezolvat problema această a retrocedărilor", a adăugat Ponta.

Marţi, premierul a declarat că senatorul PDL Alin Tişe a făcut un amendament la Legea despăgubirilor prin care cere să se dea tot la samsari, în timp ce senatorul Mihai Răzvan Ungureanu a făcut un alt amendament, care prevede să se dea 25% la toţi, inclusiv la proprietari.

"Nu au fost amendamente de fond, cu excepţia amendamentului domnului senator Tişe de la PDL, care a făcut un amendament să le dăm la samsari tot, să nu le luăm 85%. Nu ştiu de ce, să-l întrebaţi, şi, cu excepţia domnului senator Ungureanu, care a spus la toată lumea să dăm 25% , inclusiv la proprietari. Mi s-au părut atât de greu de înţeles, ca să nu folosesc un alt termen. (...) Probabil avea ceva obligaţii domnul Tişe pe la vreun samsar, sau are el ceva drepturi cesionate", a spus Ponta.

El a arătat că toate celelalte amendamente depuse au fost legate de probleme concrete, multe fiind incluse în actul normativ. Unele amendamente fuseseră, de asemenea, deja prevăzute.

Proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea miercuri, stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar din 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat, marţi seară, că Guvernul a acceptat şapte amendamente la Legea imobilelor naţionalizate, prin care limitează punctele pentru cumpărătorul de drepturi litigioase, dar schimbă condiţia de modificare a categoriei terenului pe izlazul comunal şi nu mai tratează chiria către proprietarul unui spital/şcoală ca plată lunară

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici