Băsescu, despre declaraţiile lui Viktor Orban: Orice declaraţie de acest gen este neavenită

Preşedintele Traian Băsescu a catalogat luni seară afirmaţiile premierului ungar, Viktor Orban, pe tema reorganizării teritoriale a României ca fiind neavenite, susţinând că "niciodată nu va fi momentul ca Ungaria să-şi dea cu părerea" în această chestiune.

910 afișări
Imaginea articolului Băsescu, despre declaraţiile lui Viktor Orban: Orice declaraţie de acest gen este neavenită

Preşedintele Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Eu cred că niciodată nu va fi momentul ca Ungaria să-şi dea cu părerea care e organizarea administrativă a României. Ungaria are problemele ei destul de mari. Să şi le rezolve acolo. Deci, orice declaraţie de acest gen este neavenită", a declarat Traian Băsescu la TVR, întrebat despre afirmaţiile premierului Ungariei, Viktor Orban.

El a mai spus că regionalizarea nu poate fi sacrificată pentru interesele minorităţii.

"Va trebui să găsim o soluţie. (...) Ţara asta are 22 de milioane, iar unguri doar 1,5 milioane. Nu pot fi sacrificate interesele majoritarilor, dar şi ale minoritarilor unguri pentru interesele unor politicieni. Vreţi să vă spun care e esenţa blocajelor? Preşedintele UDMR de la Satu Mare nu se mai vede preşedinte de CJ sau de la Bihor sau de nu ştiu unde... Vă pot spune că nu mai puţin rezistenţi sunt şi preşedinţii de consilii judeţene români. Ştiu foarte bine că PDL în faţă îmi spune «da» şi în spate sunt o liotă care spun «nu», a adăugat şeful statului.

El a mai spus că are conştiinţa împăcată că a spus că reorganizarea trebuie făcută.

"Am spus că trebuie făcută şi PDL şi UDMR şi UNPR... UNPR e singurul care în mod onest susţine regionalizarea. Asta arată cât de mici sunt politicienii români. Ce să mai spun de grozăvia propusă de opoziţie. Ei au propus să mai creăm un etaj între comună, consiliul judeţean să mai punem un consiliu regional, când statul are ca principală problemă birocraţia. O desfiinţare a consiliilor judeţene în forma lor actuală şi înfiinţarea lor la nivelul teritorial mult mai mare ar reduce enorm birocraţia şi costurile de funcţionare a statului", a mai spus preşedintele Băsescu.

Premierul ungar, Orban Viktor, a fost întrebat, sâmbătă, la Universitatea de Vară "Tusvanyos" de la Băile Tuşnad, ce poate face Guvernul de la Budapesta în privinţa regionalizării României, care este defavorabilă obţinerii autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc.

"Încă nu a venit momentul ca Guvernul de la Budapesta să se manifeste. În acest moment, comunitatea maghiară de aici (din Transilvania - n.r.) trebuie să aibă o poziţie comună, pe care să o comunice Bucureştiului, şi abia apoi vom putea vedea ce avem de făcut", a răspuns premierul ungar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici