Băsescu, despre reuşita la Vilnius: Până nu îl văd pe Ianukovici că se ridică de la masă, o să sper

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, despre şansele ca Ucraina să semneze cele două acorduri cu Uniunea Europeană la Summit-ul de la Vilnius, că până nu îl vede pe Viktor Ianukovici că se ridică de la masă, o să spere în semnarea documentelor.

500 afișări
Imaginea articolului Băsescu, despre reuşita la Vilnius: Până nu îl văd pe Ianukovici că se ridică de la masă, o să sper

Traian Basescu (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Nu sunt de felul meu sceptic. Până nu o să văd că Ianukovici se ridică de la masă când i se pune acordul în faţă o să sper. Dar dacă se va întâmpla asta, şi Ianukovici nu va semna, va fi un eşec pentru Uniunea Europeană", a spus Traian Băsescu.

El a precizat că miza cea mare, pentru Uniunea Europeană, a fost Ucraina, iar pentru România miza a fost şi este Republica Moldova.

Întrebat ce aşteptări are de la Summit-ul de la Vilnius, şeful statului a răspuns: "Ce aşteptări să am? Să se facă ceva cu Ucraina".

El a explicat că securitatea Republicii Moldova poate fi asigurată de Ucraina, pe frontiera cu această ţară.

"Pentru securitatea Republicii Moldova, dar şi pentru securitatea României, este esenţial ca Ucraina să înceapă drumul către integrare în Uniunea Europeană. Este un eşec şi pentru noi, nu numai pentru Uniunea Europeană. Iar noi suntem cei mai afectaţi de eventual îndepărtare a Ucrainei", a spus Băsescu.

Preşedintele a declarat, despre prefigurarea unui eşec, la Vilnius, privind semnarea acordului de asociere cu Ucraina, că "în mod categoric se joacă până în ultima clipă".

Şeful statului a mai arătat că nu doar a afirmat că Summit-ul de la Vilnius este un eşec pentru Uniunea Europeană, în cazul nesemnării acordului de către Ucraina, ci s-a pornit o "mişcare" de a discuta din ce cauză s-a ajuns aici.

"Unii sunt tentaţi să spună de presiunea Rusiei, alţii sunt tentaţi să spună despre condiţionalităţile care nu sunt în lege", a mai declarat Traian Băsescu, făcând referire la condiţia ca Iulia Timoşenco să fie transferată în Germania, altfel nu "intră" Ucraina."

"Asta nu este în niciun acord (..) Când nu se respectă regulile, se ajunge la situaţii de genul ăsta", a mai spus Traian Băsescu, menţionând că aceste discuţii există la nivelul şefilor de stat şi că "s-au auzit mai multe voci", după ce Ianukovici a anunţat că renunţă la semnarea acordului de asociere şi a acordului de liber-schimb.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici