Băsescu: Estimarea este ca în 2014 forţele afgane să preia controlul asupra teritoriului afgan

Şeful statului a declarat, vineri, la plecarea spre Lisabona, că unul din obiectivele Summit-ului NATO este stabilirea strategiei pentru Afganistan, menţionând că estimarea este ca în 2014 forţele afgane să poată avea controlul asupra întregului teritoriu şi Alianţa să-şi declare misiunea încheiată.

16 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Estimarea este ca în 2014 forţele afgane să preia controlul asupra teritoriului afgan

Băsescu: Estimarea este ca în 2014 forţele afgane să preia controlul asupra teritoriului afgan (Imagine: Bogdan maran/Mediafax Foto)

Băsescu a spus că obiectivele summit-ului vizează adoptarea noului concept strategic al Alianţei, stabilirea strategiei pentru Afganistan şi relaţia NATO-Rusia. "Estimarea în acest moment este ca în anul 2014 forţele afgane să poată avea controlul asupra întregului teritoriul afgan, iar NATO să-şi declare misiunea încheiată. Sigur, este doar o proiecţie, NATO nu va pleca din Afganistan până când obiectivul de control integral al teritoriului afgan nu va fi atins în favoarea forţelor de securitate naţionale", a spus Băsescu.

Un alt subiect care va fi abordat este cel legat de asumarea apărării antirachetă ca misiune NATO, a spus preşedintele.

Pe de altă parte, referindu-se la extinderea NATO, Băsescu a spus că România va susţine ca toate statele din Balcanii de vest să poată avea perspectiva integrării în Alianţă, la fel ca şi Georgia şi Ucraina, dacă aceste ţări doresc acest lucru şi îndeplinesc criteriile.

România va susţine şi necesitatea asigurării unei influenţe crescute a NATO în estul Mării Negre, având în vedere riscurile de securitate care domină această zonă. "Susţinem implicarea Alianţei în garantarea securităţii infrastructurilor energetice critice", a mai spus Băsescu.

El a mai spus că România susţine menţinerea unităţii şi solidarităţii Alianţei în mesajele către Rusia.

Şeful statului va participa, vineri, la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic şi la dineul de lucru, urmând ca sâmbătă să ia parte la reuniunea în format extins privind Afganistanul, precum şi la Consiliul NATO - Rusia.

Preşedintele este însoţit în deplasarea la Lisabona de soţia sa, Maria Băsescu, de miniştrii Apărării şi de Externe, Gabriel Oprea şi Teodor Baconschi, de secretarul de stat pentru Afaceri Europene Bogdan Aurescu şi de consilierii prezidenţiali pe probleme de Apărare şi Externe, Iulian Fota şi, respetiv, Anca Ilinoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici