Băsescu, în mesajul către UDMR: E o formaţiune a echilibrului, maghiarii sunt oameni serioşi, gospodari

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, sâmbătă, un mesaj participanţilor la Congresul UDMR, în care a spus că Uniunea este o formaţiune "a echilibrului", iar maghiarii din România sunt "oameni serioşi şi buni gospodari".

43 afișări
Imaginea articolului Băsescu, în mesajul către UDMR: E o formaţiune a echilibrului, maghiarii sunt oameni serioşi, gospodari

Băsescu,în mesajul către UDMR: E o formaţiune a echilibrului, maghiarii sunt oameni serioşi, gospodari (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Potrivit mesajului şefului statului, citit de consilierul de stat Cătălin Avramescu, membrii UDMR au fost parteneri de încredere în vremuri dificile şi nu au stat pe margine să îi critice pe cei care îşi asumă ieşirea României din criză.

"Primiţi aprecierea sinceră pe care o transmit tuturor maghiarilor, care sunt oameni serioşi şi buni gospodari, dar şi membrilor UDMR, fiindcă aţi fost parteneri de încredere în vremuri dificile, când mulţi alţii ar fi preferat să bată în retragere, să stea pe margine şi să îi critice pe cei care îşi asumă ieşirea României din criză. (...) UDMR rămâne o formaţiune politică a echilibrului, care şi-a adus o contribuţie esenţială la procesul dificil de reformă. S-au adoptat legi importante în domeniul sanitar şi al educaţiei, care întăresc autonomia locală. Sunt unul dintre politicienii care au susţinut un proces de descentralizare, pentru o mai largă autonomie a administraţiilor locale. Prin dialog, am găsit cea mai bună formă a Legii educaţiei, trecând dincolo de unele discursuri naţionaliste şi de faptul că nu poate mulţumi pe toată lumea", a transmis Băsescu.

Şeful statului a arătat în mesaj că, după 20 de ani, este nevoie de o viziune complexă şi de o înţelegere comună a problemelor reale ale României şi ale UE.

"Valorile comune împărtăşite de cele mai importante partide din coaliţia guvernamentală reprezintă motto-ul acţiunii noastre de modernizare a statului", a subliniat Traian Băsescu.

Preşedintele a precizat că este unul dintre cei care cred că "minorităţile fac o ţară mai frumoasă şi mai puternică, unde îşi pot păstra valorile culturale".

"UDMR a fost şi va rămâne o punte importantă de legătură în relaţiile dintre România şi Ungaria. Este şi unul dintre motivele pentru care sunt şi partizanul păstrării specificului cultural şi educaţional al tuturor minorităţilor", se mai arată în mesajul preşedintelui României.

Cel de-al X-lea Congres al UDMR a început, sâmbătă, în jurul orei 11.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, la acesta participând 555 de delegaţi şi peste o sută de invitaţi din România, Ungaria, Slovacia şi Serbia.

La Congres au drept de decizie 555 de delegaţi ai organizaţiilor UDMR din întreaga ţară, din care o parte au fost desemnaţi prin vot, iar o altă parte este constituită din membrii marcanţi ai Uniunii.

Fiecare din cei trei candidaţi la funcţia de preşedinte al UDMR - Kelemen Hunor, Eckstein Kovacs Peter şi Olosz Gergely - va avea la dispoziţie zece minute pentru a-şi expune programul şi trei minute pentru a răspunde la afirmaţiile competitorilor.

Procedura de votare a viitorului preşedinte al UDMR este secretă.

Pe lângă cei 555 de delegaţi la Congres, sunt prezenţi la Oradea şi peste 100 de invitaţi.

Din partea PDL, sunt prezenţi preşedintele partidului Emil Boc şi secretarul general Vasile Blaga.

Premierul Emil Boc a declarat la intrarea în Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea unde se va desfăşura Congresul UDMR, răspunzând la o întrebare a jurnaliştilor: "Sperăm să rămânem împreună la bine şi la rău".

De asemenea, participă la eveniment preşedintele PSD Victor Ponta şi cel al PNL, Crin Antonescu.

Printre invitaţii din ţară se mai află secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, şi liderul deputaţilor social-democraţi, Mircea Duşa.

Din străinătate participă preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat din Ungaria, Semjen Zsolt, vicepreşedintele FIDESZ Pelczné dr. Gáll Ildikó, vicepreşedintele MSZP Balogh András (Partidul Socialist Ungar), preşedintele Politica Poate fi Altfel (LMP) (Ungaria), Schiffer András, preşedintele Partidului Coaliţiei Maghiare (Slovacia), Berényi József, preşedintele Uniunii Maghiare din Voivodina (VMSZ), Pásztor István, şi directorul Uniunii Federaţiei Naţionalităţilor Europene, Jan Diedrichsen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici