Băsescu, îngrijorat de o posibilă escaladare a unui conflict între ucraineni şi populaţia rusofonă

Preşedintele Traian Băsescu şi-a manifestat îngrijorarea faţă de o posibilă escaladare a unui conflict între ucraineni şi populaţia rusofonă şi, de asemenea, a subliniat ca fiind de neînţeles graba cu care a fost abrogată legea care oferea minorităţilor posibilitatea de a-şi folosi limba maternă.

280 afișări
Imaginea articolului Băsescu, îngrijorat de o posibilă escaladare a unui conflict între ucraineni şi populaţia rusofonă

Băsescu, îngrijorat de o posibilă escaladare a unui conflict între ucraineni şi populaţia rusofonă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful statului a primit-o, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe Astris Thors, Înalt comisar pentru Minorităţile Naţionale al OSCE.

"Preşedintele Traian Băsescu şi-a manifestat îngrijorarea faţă de o posibilă escaladare a unui conflict între ucraineni şi populaţia rusofonă, referindu-se, în special, la zona Crimeei şi la necesitatea ca actualele forţe politice de la Kiev să nu încurajeze un naţionalism exagerat care să arunce ţara în haos", se arată într-un comunicat de presă al Preşedinţiei remis după întâlnire.

De asemenea, preşedintele a subliniat ca fiind de neînţeles graba cu care a fost abrogată legea care oferea minorităţilor posibilitatea de a-şi folosi limba maternă în administraţiile locale, decizie în urma căreia şi minoritatea română şi-a pierdut dreptul de a-şi utiliza propria limbă, se mai arată în comunicat.

Numeroşi ucraineni din Doneţk, centrul regiunii miniere Donbas, din estul Ucrainei, câştigă din ce în ce mai puţin şi spun că nu mai vor "să plătească" pentru regiunile din vest, mult mai puţin industrializate şi, în consecinţă, mai puţin dezvoltate.

Parlamentul ucrainean a abrogat duminică o lege adoptată în 2012, în mandatul lui Ianukovici, care stabilea cadrul legal pentru o extindere a folosirii limbilor minorităţilor şi care a a permis utilizarea rusei în estul ţării, relatează postul Russia Today în pagina electronică.

Textul permitea utilizarea limbii ruse în afaceri, în şcoli, dar şi în alte domenii. Adoptarea legii a fost unul dintre punctele importante ale campaniei lui Ianukovici, destituit sâmbătă din funcţia de preşedinte al ţării. El s-a angajat la vremea respectivă să răstoarne promovarea limbii ucrainene ca singura limbă în ţară de către fostul preşedinte Viktor Iuşcenko.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici