Băsescu: Niţu văd că a început să fie vânător de fost preşedinte. Nu mi-e frică de evoluţia dosarelor

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, duminică seară, că nu îi este frică de redeschiderea dosarelor care îl privesc, arătând că este vorba de o vânătoare, a mai trecut prin acest lucru în 2003 - 2004 şi că sunt procurori care doresc să fie supuşi politicienilor pentru a-i promova în funcţii.

231 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Niţu văd că a început să fie vânător de fost preşedinte. Nu mi-e frică de evoluţia dosarelor

Procurorul general Tiberiu Niţu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebat, la o emisiune a postului B1 Tv, în legătură cu faptul că este anchetat penal, dacă îi este frică că o să fie arestat, fostul preşedinte a răspuns: "Nu şi nici măcar nu-mi este frică de evoluţia dosarelor, fie că e vorba de dosarul Mihăileanu, de cel cu pământul, cu spălare de bani sau fie ştiu eu ce alt dosar. Ştiu că întotdeauna am respectat legea. (...) Ştiam că Niţu este vânător de terorişti la revoluţie, acu' văd că a început să fie vânător de fost preşedinte. Mie, personal, mi se pare o exagerare ca, după ce aceste dosare au fost închise, şi nu pe imunitatea preşedintelui, ci ca neexistând fapta... cel cu Mihăileanu a fost deschis ca urmare a reclamaţiei unui grup de senatori PSD, printre care şi Iorgovan, cel cu spălarea de bani a fost un dosar deschis urmare a sesizării domnului Ciuvică. Amândouă au fost închise, repet, nu pe imunitatea preşedintelui".

El a adăugat că premierul a spus şi ieri că aşteaptă breaking news că Băsescu să fie închis alături de Udrea, iar "Niţu nu este omul care să nu fie recunoscător celui care l-a propus".

"Oamenii aceştia nu sunt judecători, unul este politician, aşa zis politician, Victor Ponta, deşi el mental s-a întors la vremea Anei Pauker, adversarii îi distrugem cu instituţiile statului, iar Niţu este un om care, probabil, mai vrea un mandat şi trebuie să fie atent că de la Guvern se fac propunerile de procuror general. Mi se pare în neregulă, mai ales că, tot cu iniţiativa domnului Niţu, s-a pus sechestru pe terenul cumpărat de fiica mea în mod corect. (...) Deci este o vânătoare, eu am mai trecut prin asta în 2003-2004 ca urmare a indicaţiilor date din sediul Kiseleff", a mai arătat Băsescu.

El a spus că nu s-a considerat o miză politică şi după ce şi-a terminat mandatul timp de două luni a tăcut, dar a fost atacat continuu. "Uitaţi-vă câţi trăiesc de pe urma numelui meu", a adăugat Băsescu.

Traian Băsescu a mai spus că, în dosarul Mihăileanu, nu a primit nicio înştiinţare din partea justiţiei. "Deocamdată nu am primit nimic, nici când procurorul general a hotărât redeschiderea dosarului, nici când Judecătoria a aprobat redeschiderea, cel puţin aşa am înţeles din presă", a mai spus el.

"Nu mi-am pierdut încrederea în justiţie, am respectat legea, dar o hărţuire nu-i convine nimănui. Sunt oameni în sistem care încă îşi doresc să fie supuşi ai unor politicieni care îi pot promova pe funcţii", a adăugat fostul preşedinte.

"În privinţa dosarului Flota, este închis din ce ştiu eu, dar se poate redeschide", a mai spus Băsescu.

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) au cerut instanţei să confirme reînceperea anchetei cu privire la modul în care fostul şef al statului a obţinut, în perioada în care era primar, casa din strada Mihăileanu din Capitală.

În motivarea deciziei Judecătoriei Sectorului 1 se precizează că PICCJ a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Traian Băsescu având în vedere calitatea acestuia de preşedinte al României, funcţie pe care a ocupat-o în perioada decembrie 2004 - decembrie 2014, timp în care acesta a beneficiat de imunitate.

Judecătorii continuă în acest sens şi precizează că, în condiţiile în care Traian Băsescu nu mai este şef al statului de la sfârşitul anului 2014, "a dispărut cauza care a împiedicat desfăşurarea urmăririi penale".

Procurorii PICCJ au dispus redeschiderea urmăririi penale faţă de Traian Băsescu pentru abuz în serviciu, uz de fals şi fals în declaraţii. Această măsură a fost confirmată, ulterior, de Judecătoria Sectorului 1., iar cercetările în acest dosar vizează modul în care Traian Băsescu a închiriat, iar mai apoi a intrat în posesia unui etaj al casei din strada Mihăileanu, în perioada în care a ocupat funcţia de primar general.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a spus, miercuri seară, într-o intervenţie telefonică la postul B1 TV, că se aşteaptă ca pe numele său să fie deschise 60-80 de dosare penale, susţinând că atunci când şi-a terminat mandatul de primar împotriva sa erau depuse 700 de plângeri de către chiriaşi ai unor imobile naţionalizate şi de către "mici afacerişti" cărora Primăria Capitalei, pe care a condus-o în perioada 2000-2004, le-a demolat chioşcurile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici