Băsescu: Trebuie găsite formule pentru un dialog cu Parlamentul şi Guvernul pe tema bugetului

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că pactul de coabitare ar trebui să însemne şi un dialog pe tema bugetului de stat şi a precizat că vor trebui găsite formule pentru a discuta pe acest subiect.

104 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Trebuie găsite formule pentru un dialog cu Parlamentul şi Guvernul pe tema bugetului

Băsescu: Trebuie găsite formule pentru un dialog cu Parlamentul şi Guvernul pe tema bugetului (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

De altfel, preşedintele a reiterat, la RRA, deschiderea către un dialog cu Parlamentul şi Guvernul, pe tema bugetului de stat pe 2014, după cum transmisese cu o zi în urmă, într-o conferinţă de presă organizată la Palatul Cotroceni.

"Va trebui să găsim formule să discutăm, care sunt argumentele", a spus Traian Băsescu, adăugând că "speră" că i se va răspunde acestui apel.

"Voi uza de toate mijloacele constituţionale şi vă asigur că şi povestea că nu putem da indexările la pensii dacă nu e votat bugetul este o minciună. Întotdeauna, şi când s-au votat bugetele în februarie sau martie, tot s-au dat, pentru că ceva existent într-o lege nu se consideră retroactiv", a precizat şeful statului.

Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa că nu se va ajunge la adoptarea bugetului în luna ianuarie, dar a adăugat că acest lucru depinde de reacţia Parlamentului şi a Guvernului. "Eu sper să nu ajungem, dar îmi dau seama cât de rău face această creştere a accizei la combustibil", a adăugat Băsescu.

Şeful statului a ţinut să arate că, dacă premierul Victor Ponta i-ar fi cerut punctul de vedere, atunci l-ar fi sfătuit cu privire la unele teme precum Roşia Montană sau majorarea accizei la combustibil.

"Este o opţiune a oricărui prim-ministru. Dacă are impresia că preşedintele are ca rol funcţiunea de notar, este o părere, dacă îl tratează ca partener şi îl întreabă cum ar fi bine cu Roşia Montană, putea primi un sfat bun. A trebuit să îi spun pe urmă că e greşit că l-a trimis în Parlament", a continuat Băsescu.

Şeful statului a mai afirmat că premierul putea să îl întrebe despre datoria Rompetrol şi ce trebuie făcut să se ia "cât mai mult". "I-aş fi dat un sfat bun, nu l-aş fi sfătuit să încerce să îşi ascundă o renunţare la 400 de milioane de dolari printr-o lege", a apreciat Traian Băsescu.

Preşedintele a spus că i-ar fi dat sfaturi premierului şi cu privire la introducerea accizei la combustibil şi că i-ar fi atras atenţia că, printr-o astfel de măsură, inhibă consumul.

Şeful statului a mai spus că, dacă premierul l-ar fi întrebat dacă e bine să treacă în acordul cu Fondul Monetar Internaţional şi majorarea accizei la combustibil, atunci l-ar fi sfătuit să nu o facă.

"România este, în momentul de faţă, una din ţările în care profitul întreprinderilor este cel mai afectat de fiscalitate", a mai spus Traian Băsescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici