Băsescu: Viitorul preşedinte al Comisiei Europene va fi Michel Barnier sau Jean-Claude Juncker

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la summit-ul PPE de la Dublin, că viitorul preşedinte al Comisiei Europene va fi candidatul popularilor la această funcţie, care urmează să fie ales dintre Michel Barnier şi Jean-Claude Juncker.

326 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Viitorul preşedinte al Comisiei Europene va fi Michel Barnier sau Jean-Claude Juncker

Traian Băsescu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Toţi membrii PPE se uită la noi să vadă viitorul preşedinte al Comisiei Europene şi, cu siguranţă, vom decide astăzi nu doar câştigătorul congresului, dar şi câştigătorul viitoarelor alegeri. Sunt convins că Michel (Barnier) sau Jean-Claude (Juncker), că unul dintre ei, va fi viitorul preşedinte al Comisiei Europene", a declarat Traian Băsescu, la summit-ul PPE de la Dublin, unde va fi stabilit candidatul popularilor la preşedinţia Comisiei Europene.

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, şeful statului i-a mulţumit actualului şef al CE, José Manuel Barroso pentru ajutorul primit de România în timpul crizei. "România a fost la un moment dat într-o situaţie dificilă, cu ajutorul Comisiei Europene reuşim astăzi să fim una din ţările cu cea mai mare creştere a PIB-ului", a spus Băsescu.

Şeful statului a susţinut că Partidul Popular European a fost formaţiunea care "şi-a asumat criza, a avut forţă, a avut inteligenţă şi a avut determinarea să treacă Europa pe malul celălalt al crizei".

Băsescu a mai spus că a început creşterea economică sustenabilă, dar acest lucru nu se reflectă încă în situaţia cetăţenilor, astfel că cel mai important lucru pe care PPE îl are de făcut după alegeri este "să asigure crearea de locuri de muncă şi, în special, crearea de locuri de muncă pentru tineri". "Alegerile nu vor fi doar un moment al confirmării că populaţia Europei a înţeles ce a făcut PPE în timpul crizei, dar vor fi şi un moment decisiv să spunem nu xenofobilor, euroscepticilor, naţionaliştilor excesivi. Riscul ca solidaritatea noastră să fie afectată constă în pătrunderea în Parlamentul European a unui număr mare de eurosceptici. De aceea, cred că prima misiune a PPE este să se asigure că va câştiga din nou alegerile pentru Parlamentul European", a precizat Băsescu.

În opinia sa, candidatul PPE la conducerea Comisiei Europene trebuie să continue politicile de integrare declanşate în 2008. "Am convingerea că Europa nu are decât un singur drum, acela al unităţii depline, drumul prin care economia, dar mai târziu şi abordarea politică va fi unitară spre obţinerea obiectivului major al creării Statelor Unite ale Europei", a subliniat Traian Băsescu.

Preşedintele a menţionat în discursul său şi situaţia din Parteneriatul Estic, atrăgând atenţia asupra faptului că procesul de apropiere de UE al fostelor ţări sovietice e mai greu decât cel al unor ţări precum România, Ungaria sau Bulgaria. "Foarte mulţi cred că procesul de apropiere a ţărilor din Parteneriatul Estic de Uniunea Europeană este la fel de uşor ca acela care s-a produs în timpul în care ţări ca Ungaria, Polonia, Cehoslovacia, România, Bulgaria şi toate celelalte foste ţări comuniste s-au îndreptat către UE. O spun aici, de la nivelul cunoaşterii pe care o avem fiind situaţia la frontiera de est a Uniunii, nu este aşa. Toate ţările din fosta Uniune Sovietică au o puternică opoziţie la curentul pro-european. Şi acest lucru l-am văzut şi în Ucraina, îl vedem şi în Moldova, l-am văzut şi în Armenia. Şi, probabil, îl vom vedea şi în Georgia. De aceea, aş vrea să atrag atenţia că, pe de o parte, toate aceste ţări au o puternică opoziţie la drumul spre vest, iar, pe de altă parte, Moscova se desprinde cu greu de ideea că aceste ţări nu-i mai aparţin şi nu sunt controlate", a declarat Băsescu.

La summit-ul PPE de la Dublin, care are loc joi şi vineri, va fi desemnat candidatul formaţiunii pentru funcţia de preşedinte al viitoarei Comisii Europene, care va fi formată după alegerile pentru Parlamentul European din luna mai. Totodată, va fi adoptat şi programul PPE pentru perioada 2014-2019.

La eveniment participă în jur de 2.000 de persoane din 39 de state europene, din care 800 au drept de vot.

În actuala legislatură, PPE este cel mai mare grup parlamentar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici