Birourile Permanente decid luni pocedura şi calendarul numirii lui Ungureanu la SIE

Conducerile celor două Camere ale Parlamentului sunt convocate luni pentru procedura de numire a lui Mihai Răzvan Ungureanu, nominalizat de preşedintele Iohannis, la conducerea SIE, în condiţiile în care reprezentanţii PSD şi cei ai ALDE se opun numirii acestuia, iar UNPR, PNL şi UDMR o susţin.

364 afișări
Imaginea articolului Birourile Permanente decid luni pocedura şi calendarul numirii lui Ungureanu la SIE

Birourile Permanente decid luni pocedura şi calendarul numirii lui Ungureanu la SIE (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

Şedinţa este programată pentru ora 13.30, fiind penultima zi a sesiunii parlamentare.

Birourile Permanente vor stabili procedura şi calendarul pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu, care, conform Constituţiei, presupune ca Ungureanu să fie audiat în comisia parlamentară de control al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) şi supus aprobării plenului Parlamentului.

Scorul în Parlament este destul de strâns. Pentru numirea lui Ungureanu la SIE este nevoie de voturile favorabile din partea a 278 de parlamentari.

Parlamentarii PSD şi cei ai ALDE conduşi de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi de Daniel Constantin, care sunt în număr de 240 de deputaţi şi senatori, au anunţat că nu vor susţine numirea lui Ungureanu, în timp ce UNPR, PNL şi UDMR, care numără 256 parlamentari, susţin această nominalizare. Mai sunt, însă, 57 de parlamentari neafiliaţi, independenţi, ai minorităţilor naţionale sau ai grupului democrat popular, care pot să voteze unii de o parte , iar alţii de cealaltă parte.

Preşedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, a anunţat că Biroul Politic al PSD, care va avea loc luni, înaintea şedinţei conducerilor celor două Camere ale Parlamentului, va adopta o decizie privind votul din Parlament pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE, dar că, din discuţiile deja avute în partid pe această temă, rezultă foarte clar că parlamentarii PSD nu vor vota în favoarea acestei numiri.

PSD nu poate vota în favoarea numirii lui Ungureanu la conducerea SIE în condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis nu a consultat pe nimeni din partea acestui partid, încălcându-şi, necinstit, cuvântul dat în acest sens, a afirmat şi liderul PSD, premierul Victor Ponta. Şi Călin Popescu Tăriceanu a criticat această nominalizare.

Liderul UNPR, premierul interimar Gabriel Oprea, a declarat, însă, că nu a ştiut în prealabil de nominalizarea lui Mihai Răzvan Ungureanu la SIE, dar că, atunci când a aflat, a anunţat "sec" că în această desemnare îl spijină pe preşedinte, arătând că l-a informat şi pe liderul PSD, Victor Ponta, de acest lucru.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că nominalizarea lui Mihai Răzvan Ungureanu ca director al SIE este "oportună" şi a anunţat că Uniunea susţine propunerea făcută de preşedintele Klaus Iohannis,

Este posibil ca reprezentanţii PSD şi ALDE să invoce lipsa timpului desfăşurării acestei proceduri, având în vedere că sesiunea parlamentară se încheie marţi, 30 iunie.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat că, dacă cei de la PSD au o reticenţă de a convoca plenul pentru acest lucru, PNL nu are nicio rezervă să convoace o sesiune extraordinară.

Din punct de vedere procedural, unii lideri ai PSD, printre care senatorul Ilie Sârbu, au contestat decizia şefului statului de a trimite Parlamentului nominalizarea lui Ungureanu la SIE, susţinând că decizia trebuia luată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), la propunerea preşedintelui.

Constituţia şi Legea de funcţionare a Serviciului de Informaţii Externe au prevederi diferite privind numirea directorului acestui serviciu de informaţii. Constituţia prevede că directorul SIE este votat de Parlament, la propunerea preşedintelui, iar Legea SIE arată că numirea este făcută de CSAT.

Administraţia prezidenţială a anunţat, miercuri, că preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pentru funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) pe Mihai-Răzvan Ungureanu.

În comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale se precizează că şeful statului, conform prevederilor constituţionale, "i-a înştiinţat, printr-o scrisoare oficială, pe preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului despre această nominalizare, urmând ca Parlamentul să adopte o hotărâre în acest sens".

Constituţia prevede, la art. 65, alin. 2, lit. h: "Camerele Parlamentului îşi desfăşoară lucrările şi în şedinţe comune pentru numirea, la propunerea preşedintelui României, a directorilor serviciilor de informaţii şi exercitarea controlului asupra activităţii acestor servicii".

În Legea de funcţionare a Serviciului, din 1998, se menţionează, însă, la art. 6, alin. 1, că numirea directorului SIE se face de către CSAT, la propunerea şefului statului: "Conducerea Serviciului de Informaţii Externe se asigură de către un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării la propunerea Preşedintelui României".

Singurul director SIE numit pe baza acestei legi, de funcţionare a instituţiei, este Gheorghe Fulga, ceilalţi directori ai SIE au fost numiţi doar în baza prevederilor constituţionale, fără a fi luată în calcul Legea de funcţionare a SIE, care invocă CSAT.

Mihai Răzvan Ungureanu este nominalizat pentru a doua oară la conducerea Serviciului de Informaţii Externe, prima dată fiind director al SIE în perioada 2007-2012, la propunerea lui Traian Băsescu, atunci preşedinte.

Ungureanu a fost ministru de Externe între anii 2004-2007 şi premier între 9 februarie 2012 şi 7 mai 2012.

El este senator de Arad şi prim-vicepreşedinte al PNL.

Postul de director al SIE este vacant din 22 septembrie 2014, când Teodor Meleşcanu a demisionat din această funcţie pentru a candida la alegerile prezidenţiale, susţinându-l ulterior, în al doilea tur, pe Victor Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici