Blaga: Cerem convocarea şedinţei Comisiei de cod electoral înainte de debutul sesiunii parlamentare

Liberalii solicită convocarea şedinţei Comisiei de Cod electoral înainte de debutul sesiunii parlamentare, a declarat, luni, co-preşedintele PNL Vasile Blaga, menţionând că PNL solicită schimbarea nu doar a legilor electorale, ci şi a celei privind partidele şi finanţarea acestora.

386 afișări
Imaginea articolului Blaga: Cerem convocarea şedinţei Comisiei de cod electoral înainte de debutul sesiunii parlamentare

Vasile Blaga (Imagine: Lucian Radulescu/Mediafax Foto)

”Solicităm conducerilor Camerelor (Parlamentului, n.r.) ca acea Comisie care se ocupă de Codul electoral, condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor să se întrunească în 26 ianuarie pentru a începe discuţiile la noul cod electoral şi pentru a răspunde în acest fel aşteptărilor românilor aşa cum s-au exprimat ei prin vot în 16 noiembrie”, a spus liderul PNL.

El a susţinut că liberalii susţin ideea adoptării unei noi legi a partidelor politice, care să faciliteze înregistrarea unui partid politic, prin reducerea numărului minim de membri la 500 şi renunţarea la criteriile teritoriale pentru strângerea de semnături de susţinere.

Blaga a mai precizat că PNL susţine adoptarea unei noi legi a finanţării partidelor politice, avansând ideea susţinerii financiare a formaţiunilor politice doar de la bugetul de stat, ”atât cât poate bugetul de stat”.

”În acest mod, sigur că, nu ar mai fi vorba de fel de fel de finanţări mai mult sau nu la vedere a partidelor politice”, a explicat liderul PNL.

În plus, el a precizat că susţine introducerea sistemului de alegere în două tururi de scrutin a primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene.

Blaga a mai declarat că PNL susţine ideea parlamentului bicameral, dar cu un număr mult mai restrâns de parlamentari.

”Nu vă spunem acuma numărul pentru că aici sunt discuţii. Vă dau un singur exemplu, dacă ne-am restrânge doar la un număr de 200 de deputaţi, ce facem cu minorităţile? Pentru că ar exista o pondere a minorităţilor care ar merge spre mai mult de un sfert din numărul de parlamentari, deci ar fi un partid foarte puternic din start, iar toate forţele politice ar concura pentru celelalte două treimi din Camera Deputaţilor, de exemplu”, a detaliat Blaga.

Liderul PNL a fost întrebat dacă în privinţa reducerii numărului de parlamentari se doreşte majorarea semnificativă a normei de reprezentare prevăzută în lege.

”Nu poate fi redus numărul de parlamentari dacă nu măreşti norma de reprezentare (…) Eu cred că trebuie aproape dublat…Unde? Nu ştim. Repet, lucrurile nu sunt atât de simple”, a replicat Blaga.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici