Boagiu a nominalizat Norvegia pe lista statelor membre UE, în timp ce justifica anvelopele de iarnă

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a susţinut, miercuri, într-o conferinţă de presă organizată la Guvern, că anvelopele de iarnă sunt obligatorii şi în alte state membre ale Uniunii Europene şi a enumerat, ca exemplu, câteva dintre aceste ţări, nominalizând însă şi Norvegia pe această listă.

48 afișări
Imaginea articolului Boagiu a nominalizat Norvegia pe lista statelor membre UE, în timp ce justifica anvelopele de iarnă

Boagiu a nominalizat Norvegia pe lista statelor membre UE, în timp ce justifica anvelopele de iarnă (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Guvernul a decis, miercuri, că şoferii vor fi obligaţi ca, în perioada sezonului rece, începând cu luna noiembrie, să îşi echipeze maşinile cu anvelope de iarnă sau tip all season, în caz contrar urmând să fie sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 2.500 lei şi 4.000 lei.

Într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern, ministrul Transporturilor a susţinut că avantajele introducerii acestei prevederi sunt creşterea siguranţei rutiere prin introducerea măsurilor de îmbunătăţire a stării tehnice a autovehiculelor, asigurarea dotării corespunzătoare pe perioada de iarnă, reducerea numărului de incidente stradale şi al victimelor, precum şi majorarea fondurilor pentru remedierea, repararea, modernizarea şi construcţia de drumuri şi autostrăzi.

"Aş vrea să fac menţiunea că această prevedere nu este specifică României. Forma în care am promovat-o noi în România putem spune că este o obligativitate parţială. Ideea este aplicată şi în alte state membre, precum Germania, Austria, Slovacia, Cehia, Italia, Norvegia, Ungaria, Franţa şi Spania. În forme mult mai restrictive şi mai severe, obligativitatea se regăseşte şi în legislaţia din Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Bosnia Herţegovina şi Slovenia", a spus ministrul.

Întrebată de jurnalişti exact în câte state membre ale UE sunt obligatorii anvelopele de iarnă, Anca Boagiu a nominalizat din nou şi Norvegia.

"V-am menţionat anterior: Germania, Austria, Slovacia, Cehia, Italia, Ungaria, Franţa şi Norvegia au astfel de prevederi, asemănătoare României, iar în Finlanda, Estonia, Lituania, Bosnia Herţegovina şi Slovenia se stabileşte obligativitate generală pentru utilizarea anvelopelor în anumite perioade calendaristice", a răspuns ministrul Transporturilor.

Anca Boagiu a fost ministru al Integrării Europene în Cabinetul Tăriceanu, în intervalul august 2005-aprilie 2007.

Statele membre UE sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Regatul Unit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici