Boc şi Filat au înmânat primele permise de mic trafic la frontieră între România şi Moldova

Premierul Emil Boc şi omologul său moldovean, Vlad Filat, au înmânat, miercuri, la Chişinău, primele 17 permise de mic trafic la frontieră pentru cetăţenii Republicii Moldova, printre primii beneficiari ai acestor documente fiind şi părinţi ai căror copii studiază la universităţi din România.

28 afișări
Imaginea articolului Boc şi Filat au înmânat primele permise de mic trafic la frontieră între România şi Moldova

Boc şi Filat au înmânat primele permise de mic trafic la frontieră între România şi Moldova (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

În discursul susţinut cu ocazia ceremoniei, Boc a asigurat autorităţile de la Chişinău că România va rezolva "cu promptitudine" toate cererile de atribuire a permiselor de mic trafic la frontieră şi va urgenta procedurile de acordare a cetăţeniei române pentru locuitorii Republicii Moldova.

El a precizat că, în luna aprilie, va fi semnat şi acordul privind acordarea pentru statul vecin a unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 102 milioane euro şi că, în luna iulie, vor fi dechise încă două consulate româneşti la Chişinău.

Boc a arătat că pe durata călătoriei cu avionul între Bucureşti şi Chişinău, de aproximativ o oră, similară celei dintre Bucureşti şi Cluj, şi-a reamintit momente din istoria celor două ţări, precum evenimentele de la Marea Unire din 1918 şi a apreciat că şi în prezent pot fi sesizate astfel de momente istorice.

"Suntem pe un drum al marii unirii a familiei europene, în cadrul UE. Felicit administraţia de la Chişinău pentru orientarea clară către democraţie", a spus Boc, amintind că autorităţile române vor asista Guvernul de la Chişinău în procesul de integrare europeană, precum şi pentru deschiderea cu Uniunea Europeană a cadrului de negociere privind liberalizarea vizelor.

Premierul moldovean, Vlad Filat, a arătat că acordul de mic trafic la frontieră între România şi Republica Moldova reprezintă un pas enorm pentru cetăţenii Republicii Moldova în a obţine dreptul de liberă circulaţie.

"Pentru a îndeplini acest obiectiv, avem nevoie de prieteni sinceri, iar România este un exemplu în acest sens", a spus Filat.

Emil Boc şi Vlad Filat au semnat, în luna decembrie, un acord care permite cetăţenilor României şi celor ai Republicii Moldova care domiciliază în localităţi situate în proximitatea frontierei dintre cele două ţări, la 30-50 kilometri distanţă de linia de frontieră, să circule în zona similară a statului vecin fără viză, doar cu un permis valabil pe 2-5 ani.

Un număr de 441 de permise de mic trafic sunt deja gata iar distribuirea lor va începe de miercuri, în condiţiile prevăzute în acord, informa, luni, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Totodată, 2.379 de dosare pentru obţinerea permisului de mic trafic de frontieră au fost depuse începând de la 1 martie la Consulatul general al României la Chişinău, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, Petre Liţiu, consulul României în Republica Moldova.

El a adăugat că nu se mai formează cozi şi că oamenii se organizează pentru a evita aglomeraţia. "Există constant un flux de 150-160 de persoane", a spus Liţiu, care a precizat că, începând de la 1 martie, de când sunt depuse dosarele, nu s-au înregistrat situaţii speciale.

(Corespondenţă de la trimisul MEDIAFAX la Chişinău, Alexandru Moise)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici