Borbely: Va fi creată o comisie parlamentară specializată pe migraţie, refugiaţi şi azilanţi

Laszlo Borbely, preşedintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor, a declarat marţi că va fi creată o comisie parlamentară specializată pe migraţie, azilanţi şi refugiaţi, precizând că s-a discutat despre necesitatea analizării legislaţiei, sub aspectul integrării acestora.

220 afișări
Imaginea articolului Borbely: Va fi creată o comisie parlamentară specializată pe migraţie, refugiaţi şi azilanţi

Laszlo Borbely (Foto: Cristina Nichitus / Mediafax Foto)

"Am stabilit, şi a fost un consens, în a crea o comisie la nivelul Parlamentului, specializată pe migraţie, pe azilanţi, pe refugiaţi. Sunt asemenea comisii aproape în toate ţările din Uniunea Europeană", a declarat deputatul, după şedinţă comună a Comisiilor reunite pentru politică externă, apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, pentru afaceri europene şi a Comisiei speciale comune pentru aderarea României la spaţiul Schengen.

Borbely a mai spus că membrii comisiilor au mai discutat necesitatea analizării legislaţiei pentru că nu e vorba numai de a asigura condiţii pentru aceşti imigranţi, de a avea unde să stea şi de a primi hrană şi apă, ci de a asigura integrarea celor care vor să rămână în România, "ceea ce este mult mai complex".

Demersurile pentru înfiinţarea comisiei pentru migraţie vor începe miercuri, Borbely precizând că a fost un consens pe această temă.

"Această comisie va trebui să fie o comisie specializată, acum ne-am adunat şapte comisii din Cameră şi Senat ca să discutăm o problemă care ţine de competenţa mai multor comisii. Dacă avem o comisie sau măcar o subcomisie care să se ocupe de această probelmatică, atunci vom şti unde să canalizăm informaţiile", a explicat Borbely.

Întrebat dacă s-a discutat despre ideea ca România să primească doar refugiaţi creştini, Borbely a spus că nu s-a discutat, dar că el nu este de acord să se pună problema astfel, fiind foarte dificil "să faci o anumită discriminare pe bază de religie sau etnie".

Deputatul a mai spus că România şi-a asumat primirea a 1.785 de imigranţi, aceştia urmând să vină începând din luna noiembrie, eşalonat. "Prima oară, mi se pare, circa 300 şi după aceea, lunar va veni un anumit număr de imigranţi", a mai spus Borbely.

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a subliniat că poziţia României este în momentul de faţă fermă şi că nu acceptă cote obligatorii, ci voluntare.

Şapte comisii din Senat şi Camera Deputaţilor s-au întâlnit cu membrii Guvernului, Ministerului de Externe, Ministerului de Interne, la care a participat şi consilierul prezidenţial Leonard Orban s-au reunit pe tema evoluţiilor recente în materie de migraţie la nivelul Uniunii Europene.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici