Călin Popescu Tăriceanu îl critică din nou pe Iohannis şi îl acuză de încălcarea Constituţiei

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, îi reproşează din nou şefului statului, Klaus Iohannis, că ar încălca Constituţia prin dorinţa de a-l nominaliza drept premier tot pe Dacian Cioloş.

2640 afișări
Imaginea articolului Călin Popescu Tăriceanu îl critică din nou pe Iohannis şi îl acuză de încălcarea Constituţiei

Călin Popescu Tăriceanu îl critică din nou pe Iohannis şi îl acuză de încălcarea Constituţiei

Copreşedintele ALDE a reacţionat sâmbătă prin intermediul unui comunicat de presă la declaraţiile şefului statului de vineri.

''Deloc surprinzător după multiplele încălcări ale Constituţiei din ultima vreme, preşedintele Iohannis a declarat că după alegeri, în loc de consultări, va negocia majoritatea pe care şi-o doreşte: «vom negocia, vom discuta şi vom vedea cine are o majoritate». Nu este un secret pentru nimeni că aşa-zisele negocieri anunţate de preşedintele Iohannis, în realitate impunerea voinţei prezidenţiale, trebuie să ajungă la concluzia anunţată explicit în mod repetat: Dacian Cioloş, viitor premier. Pregătirea psihologică a viitoarelor negocieri pentru desemnarea primului ministru, adică, inhibarea adversarilor planurilor preşedintelui prin acţiuni de intimidare materializate în dosare penale mai puţin sau deloc justificate, o face DNA de ceva vreme. Cei care nu acceptă majoritatea şi premierul preferate de preşedintele Iohannis, le rămân opţiuni greu de acceptat: hărţuirea prin tribunale, arestul preventiv, ruinarea imaginii şi a carierei politice şi, posibil, pierderea temporară a libertăţii'', susţine Tăriceanu.

În opinia sa, afirmaţiile preşedintelui echivalează cu un anunţ că îşi va depăşi atribuţiile constituţionale.

''Ca să nu-şi facă nimeni iluzii că ar putea să renunţe la planul său arbitrar cu ocazia aşa-ziselor negocieri sau că ar putea să ţină cont de programele partidelor votate de electorat şi pe care le-a etichetat drept «sensibilităţi, preşedintele Iohannis a mai spus: «Eu nu-mi doresc o situaţie în care, după alegeri, apar tot felul de sensibilităţi ca să nu reuşim să formăm un Guvern». Pe de altă parte, Constituţia prevede că formarea guvernului este atribuţia partidelor şi a Parlamentului, dar folosirea pluralului «formăm» de către preşedinte ne arată că domnia sa nu va ezita să se implice, să-şi depăşească atribuţiile sale constituţionale.
Cu tot respectul pe care-l datorez funcţiei pe care o ocupă, îi atrag atenţia public preşedintelui Iohannis, că s-a angajat pe un drum foarte periculos şi că prin încălcarea repetată a Constituţiei îşi asumă o mare responsabilitate personală''
, concluzionează preşedintele Senatului.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri la Bruxelles că liberalii - ca partid istoric - trebuie să ţină deschise toate opţiunile, atitudine pe care o recomandă şi partidelor neistorice, care ar trebui să vină la negocierile pentru viitorul guvern cu ''aşteptări realiste''.

''Nu mi se pare nicio problemă (că PNL nu are propriul candidat pentru funcţia de premier, n.r.), cum nici PSD nu are, cum nici alţii nu au. Aceste alegeri sunt parlamentare, nu guvernamentale, nu se alege Guvernul, se alege Parlamentul.(...) Ca partid istoric trebuie să ţii deschise all options (toate opţiunile n.r.) şi după alegeri, când ştii de ce instrumente dispui, să alegi cea mai bună cale. Acelaşi lucru este recomandabil şi partidelor neistorice. Această abordare este în general sănătoasă - să ştii pe ce te bazezi şi să te duci în negocieri cu aşteptări realiste'', a spus Iohannis.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici