Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei: Penitenciarele private şi transformarea cazărmilor în închisori ar ameliora situaţia

Vicepreşedintele Camerei Cătălin Predoiu a declarat, vineri, că situaţia din penitenciare se poate amelioara "rapid" prin dezafectarea unor cazărmi şi transformarea lor în penitenciare, introducerea penitenciarelor private şi creşterea alocării bugetare pentru condiţiile de cazare ale deţinuţilor.

470 afișări
Imaginea articolului Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei: Penitenciarele private şi transformarea cazărmilor în închisori ar ameliora situaţia

Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei: Penitenciarele private şi transformarea cazărmilor în închisori ar ameliora situaţia (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

"Îmi menţin părerea, condiţiile din penitenciare se pot ameliora rapid prin: 1) dezafectarea unor cazărmi şi transformarea lor în penitenciare (iniţiate deja din 2011 de Ministerul Justiţiei, nefinalizată); 2) introducerea penitenciarelor private (modelul Marii Britanii); 3) creşterea alocărilor bugetare pentru Admnistraţia Naţională a Penitenciarelor pentru condiţiile de cazare, dar şi pentru condiţiile de muncă ale personalului din penitenciare (agenţii de penitenciar sunt prea puţini şi insuficient echipaţi şi pregătiţi)", a scris Predoiu, fost ministru al Justiţiei pe Facebook.

Cătălin Predoiu a afirmat că graţierea şi amnistia nu vor rezolva problema aglomerării din penitenciare şi precaritatea condiţiilor de cazare.

Dacă sunt făcute fără un studiu sociologic şi criminologic prealabil şi fără extinderea prealabilă a personalului de probaţiune, graţierea şi amnistia vor "crea probleme sociale considerabile”, a mai spus Predoiu.

Liberalul a susţinut că singurele ţări europene care au rezolvat "acceptabil" problema penitenciarelor sunt Olanda şi Marea Britanie. În Marea Britanie, prin Reforma Thatcher a fost introduse penitenciarele private.

Cătălin Predoiu a mai spus că în anul 2011 a stabilit cu ministrul Keneth Clark "un transfer de know how şi experţi", a elaborat un concept de penitenciar privat şi am trecut la elaborarea legislaţiei necesare. De asemenea, liberalul susţine că a încheiat un protocol cu MApN pentru a selecta un număr de cazărmi dezafectate şi transformarea lor în penitenciare. "Ambele proiecte erau în curs şi s-au oprit în anul 2012", a spus Predoiu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici