Cazanciuc: Dosarul Alinei Bica nu afectează activitatea DIICOT, să răspundă cine a încălcat legea

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat miercuri că dosarul în care este acuzată Alina Bica nu afectează prestigiul şi activitatea DIICOT, precizând că trebuie să răspundă cine a încălcat legea.

196 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc: Dosarul Alinei Bica nu afectează activitatea DIICOT, să răspundă cine a încălcat legea

Alina Bica (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

"Sunt răspunderi individuale. Cine a încălcat legea, cu siguranţă va trebui să răspundă pentru acest lucru. Nu este o situaţie confortabilă pentru instituţie, evident, dar cu siguranţă ceea ce a făcut DIICOT până acum a fost de cele mai multe ori validat de instanţele de judecată. Au fost acţiuni de care cu siguranţă era absolută nevoie", a spus Robert Cazanciuc, la finalul şedinţei plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ministrul Justiţiei a adăugat că prestigiul şi activitatea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism nu sunt afectate nici de suspiciunile că fostul procuror şef al DIICOT Alina Bica ar fi primit mită 3,5 milioane de euro de la omul de afaceri Ioan Niculae, pentru a tergiversa dosarul în care acesta este cercetat.

"Nu cred că ce s-a întâmplat în ultima perioadă afectează DIICOT, nu afectează activitatea DIICOT. Sigur, este regretabil şi nimeni din DIICOT nu este confortabil cu această situaţie, dar activitatea în sine şi prestigiul instituţiei nu cred că, per ansamblu, sunt afectate. De altfel, sunt în continuare foarte multe acţiuni ale DIICOT. Asta dovedeşte foarte clar că este un sistem care funcţionează, care ştie foarte clar ce priorităţi are, indiferent de accidentele de parcurs uneori", a mai spus Cazanciuc.

Alina Bica a fost suspendată, marţi, din funcţia de procuror al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, măsura fiind luată de Secţia pentru procurori a CSM, ca urmare a trimiterii fostului şef al DIICOT în judecată, în dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat.

În 24 noiembrie, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul privind eliberare din funcţia de procuror-şef al DIICOT a Alinei Bica, în urma demisiei acesteia din funcţie.

Bica a demisionat de la conducerea DIICOT şi din funcţia de procuror al Direcţiei în 21 noiembrie, după ce a fost reţinută de procurorii DNA, o zi mai târziu fiind arestată preventiv.

Ea a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie, luni, fiind acuzată că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Alături de Bica vor judecaţi Crinuţa Dumitrean, fost preşedinte al ANRP şi şefă a comisiei, fostul vicepreşedinte ANRP Sergiu Ionuţ Diacomatu, deputatul Cătălin Florin Teodorescu, fost vicepreşedinte al ANRP, Remus Virgil Baciu, tot fost vicepreşedinte al ANRP, Oana Vasilescu, fost şef de birou la Ministerul Justiţiei, Dragoş George Bogda, fost vicepreşedinte al ANAF, Lăcrămioara Alexandru.

Toţi cei opt sunt acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În acelaşi dosar urmează să fie judecaţi şi evaluatorul Emil Nuţiu şi omul de afaceri Gheorghe Stelian, acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Alina Bica este suspectată într-un alt dosar, care ar fi fost disjuns din cel trimis în judecată, că a primit mită 3,5 milioane de euro de la Ioan Niculae, pentru a tergiversa ancheta de la DIICOT în cazul acestuia.

Potrivit unor documente ale procurorilor, Ioan Niculae, cercetat într-un dosar al DIICOT, a apelat, prin intermediul lui Liviu Dragnea, la Alina Bica pentru soluţionarea favorabilă a dosarului sau tergiversarea soluţionării până la împlinirea prescripţiei. Alina Bica ar fi intervenit la procurorul de caz în scopul tergiversării soluţionării dosarului lui Niculae.

În schimb, Ioan Niculae i-ar fi oferit Alinei Bica suma de 3,5 milioane de euro şi promisiunea ca, împreună cu Liviu Dragnea, să o sprijine pentru promovarea în funcţia de procuror general al României, se mai arată în documentele citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici