Cioloş: Solicităm sprijinul Olandei pentru a face cunoscute progresele în lupta împotriva corupţiei. România e pregătită să adere la Spaţiul Schengen

România solicită sprijin Olandei pentru a face cunoscute la nivelul statelor UE progresele înregistrate în lupta împotriva corupţiei şi independenţa justiţiei, a afirmat premierul Dacian Cioloş, el anunţând totodată intenţia de a integra elememente din mecanismul MCV în reforma administraţiei publice

1796 afișări
Imaginea articolului Cioloş: Solicităm sprijinul Olandei pentru a face cunoscute progresele în lupta împotriva corupţiei. România e pregătită să adere la Spaţiul Schengen

Cioloş: Solicităm sprijinul Olandei pentru a face cunoscute progresele în lupta împotriva corupţiei. România e pregătită să adere la Spaţiul Schengen

"Independenţa justiţiei, lupta împotriva corupţiei au fost unele din subiectele des menţionate de prietenii olandezi, rezultatele nu mai era nevoie să le explic prea mult pentru că ele se văd deja în domeniul luptei împotriva corupţiei şi al justiţiei. Am menţionat în acest context şi reforma administraţiei publice pe care intenţionăm să o aprofundăm cu câteva propuneri în acest an şi am solicitat sprijinul Olandei ca aceste rezultate să fie înregistrate, recunoscute nu numai la nivelul Comisiei, ci şi la nivelul ţărilor membre, explicând intenţia pe care o avem pentru Mecanismul de Cooperare şi Verificare, să integrăm, să internalizăm elemente ale acestui mecanism în mecanisme interne, ale noastre, pentru că considerăm că am ajuns la un moment în care suntem capabili ca stat, ca societate românească, să ne ne asumăm aceste responsabilităţi care până acuma au fost asumate de acest raport", a spus premierul Dacian Cioloş la finalul întrevederii pe care a avut-o miercuri, la Haga, cu omologul său olandez, Mark Rutte.

Şeful Executivului de la Bucureşti a adăugat că în acest context a fost abordată şi problema aderării României la Zona Schengen.

"În acest context am discutat şi despre faptul că România este pregătită să adere la Spaţiul Schengen. Nu a fost o legătură formală făcută între Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi Schengen, dar unele state membre au urmărit progresele pe această parte, lupta împotriva corupţiei, înainte de a lua o poziţie şi pe accesul la Spaţiul Schengen. Am discutat în detaliu despre aceste lucruri şi eu personal sper în următoarele luni într-o colaborare pozitivă şi frucutoasă cu Olanda, cu premierul Mark Rutte care cunoaşte bine România, cunoaşte progresele României şi sunt sigur că ne va sprijini", a spus Cioloş.

Premierul român şi-a exprimat opinia şi în legătură cu percepţia pe care o are faţă de modul în care Olanda priveşte progresele înregistrate de România.

"Cred că acest gen de dialog care nu a avut loc de mulţi ani la nivel înalt, la nivel de prim-ministru este important pentru că asta ne permite şi nouă să explicăm care sunt realităţile din România. De multe ori, decizii la Bruxelles sau în unele state membre se bazează pe analize care sunt mai superficiale sau care nu sunt bazate totdeauna pe cunoaşterea profundă a relităţilor. Am avut astăzi timp, cu ocazia acestui prânz, să intrăm în detalii legate de situaţia politică din România, de stabilitatea politică pe care o avem, economică, de maturizarea societăţii româneşti care este capabilă să-şi asume ea singură, fără să fie monitorizată din exterior, anumite responsabilităţi, inclusiv în privinţa luptei împotriva corupţiei şi a independenţei justiţiei", a spus premierul român.

Un alt subiect abordat de cei doi premieri a fost cel economic, prilej cu care şeful Executivului de la Bucureşti i-a prezentat omologului său olandez oportunităţile oferite de România în acest domeniu.

Olanda este un partener economic important al României, este primul investitor de altfel în România, o prezenţă foarte activă şi consistentă în număr de companii. Relaţiile comerciale sunt în creştere, din punct de vedere economic lucrurile merg bine. Lucrurile pot să meargă şi mai bine dat fiind potenţialul pe care România îl are, este una din puţinele economii din UE cu o creştere economică consistentă în ultimii ani, cu stabilitate politică, cu stabilitate legislativă şi cu predictibilitate pentru mediul economic, şi am încurajat investitorii olandezi să continuă să vină în România, a spus premierul român, care a mai adăugat că Guvernul pe care-l conduce încurajează investiţiile străine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici