Comisiile de buget au respins bugetul Curţii Constituţionale

Comisiile reunite pentru buget au respins, sâmbătă, proiectul de buget propus de Guvern pentru Curtea Constituţională, majoritatea parlamentarilor criticând creşterile importante faţă de anul 2009 ale sumelor alocate cheltuielilor de personal, asistenţă socială şi cheltuieli curente.

38 afișări
Imaginea articolului Comisiile de buget au respins bugetul Curţii Constituţionale

Comisiile de buget au respins bugetul Curţii Constituţionale (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Potrivit anexei din proiectul de buget privind Curtea Constituţională, CCR ar fi urmat să beneficieze în anul 2010 de un buget cu 59,08 la sută mai mare faţă de anul precedent, respectiv de o sumă de 16.963 mii lei, faţă de 10.663 mii lei cât a primit în anul 2009, în timp ce în 2013 se estima că îi vor reveni13.670 mii lei.

Proiectul de buget propus de Guvern pentru Curtea Constituţională a fost respins de comisii cu 22 de voturi "împotrivă.

În cursul dezbaterilor, ordonatorul principal de credite care a reprezentat Curtea Constituţională la dezbaterea proiectului de buget, secretarul general Ruxandra Săbăreanu, a precizat că instanţa constituţională nu are absolut niciun fel de propuneri sau obiecţiuni.

"Curtea Constituţională este întrutotul satisfăcută cu proiectul de buget care a fost comunicat de către Ministerul Finanţelor Publice", a menţionat ea.

Întrebată ce creştere are Curtea Constituţională la cheltuieli de personal, ea a explicat că pentru anul 2010 sunt bugetate creşterile salariale prevăzute pentru judecătorii Curţii, aceleaşi ca şi pentru autoritatea judecătorească - un spor de confidenţialitate de 15 la sută, un spor de risc şi suprasolicitare neuropsihică, pe care, până acum, magistraţii Curţii Constituţionale nu le-au avut. Ea a arătat că în 2010 cheltuielile de personal prezintă o creştere de 59 la sută, în timp ce în proiect este consemnată o creştere de 54,65 la sută.

"În structura Curţii Constituţionale sunt mai multe categorii de personal. Nu toate beneficiază de asemenea creşteri salariale. În privinţa magistraţilor, şi aceasta înseamnă judecătorii Curţii Constituţionale şi magistraţii asistenţi, s-au calculat asemenea creşteri salariale, acestea constând în sporuri de confidenţiale şi pentru risc, acestea decurgând din Legea 330", a afirmat ea.

Secretarul general a arătat că pentru celelalte categorii de personal, personal economic, administrativ şi de serviciu nu sunt calculate asemenea creşteri salariale, cu excepţia grefierilor.

În cadrul dezbaterilor, preşedintele Comisiei pentru buget a Camerei Deputaţilor, Viorel Ştefan, a criticat creşterile nejustificate din bugetul Curţii.

"Mă surprindeţi, domna secretar general, că sunteţi primul ordonator de credite care veniţi cu astfel de credite, nu numai cu cheltuieli de personal pe care le-aţi justificat, dar şi cu nişte chestii pe care eu, personal, nu pot să le explic, ajutoare sociale în numerar creştere de 60 la sută", a spus deputatul.

El i-a adresat de asemenea o întrebare reprezentantului Ministerului Finanţelor, secretarul de stat Gheorghe Gherghina, legat de plafoane şi limitări. "Înţeleg că la cheltuieli de personal le-aţi primis la impuse, că sunt hotărâri judecătoreşti, sunt legi, dar pe partea de cheltuieli materiale cine v-a impus astfel de creşteri la Curtea Constituţională? Noi constatăm o generozitate de neexplicat în legătură cu modul în care s-a construit această proiecţie", a conchis el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici