Comisiile de Buget-Finanţe reiau astăzi discuţiile pe Legea bugetului. Sunt analizate trei amendamente amânate

Comisiile reunite de Buget-Finanţe au încheiat vineri seara şedinţa pe Legea bugetului de stat pentru anul viitor după aproape şase ore de dezbatere, aprobând trei amendamente, iar votul final pe lege va fi dat după discuţiile de sâmbătă cu ordonatorii de credite, unde se vor analiza trei amendamente amânate.

1098 afișări
Imaginea articolului Comisiile de Buget-Finanţe reiau astăzi discuţiile pe Legea bugetului. Sunt analizate trei amendamente amânate

Comisiile de Buget-Finanţe vor relua sâmbătă discuţiile pe legea bugetului, cu amendamentele amânate (Imagine:Razvan Chirita/ Arhiva Mediafax Foto)

Discuţiile au reînceput sâmbătă, la ora 9:00, cu ordonatorii de credite.

Şedinţa s-a încheiat vineri, la ora 21:50, cu trei amendamente aprobate şi trei amânate pentru discuţiile care se vor relua sâmbătă dimineaţă, la ora 9:00, cu ordonatorii de credite. Totodată, un amendament urmează să fie susţinut în plen de deputatul PNL Vasile Horga, acesta primind şase voturi pentru şi opt împotrivă.

Primul amendament aprobat, adus la art. 11 alin. (3), se referă la proiectele nefinalizate în perioada de eligibilitate a perioadei de programare bugetară a Uniunii Europene 2007-2013, unde beneficiarii care au în implementare proiecte notifică prestatorilor, executanţilor şi furnizorilor cu care au încheiate contracte executarea de lucrări pentru finalizarea acestora astfel încât să finalizeze proiectele până la data limită prevăzută în ghidurile de închidere a programelor.

Proiectul iniţial prevedea data limită de finalizare a proiectelor prevăzută în contractele de finanţare şi având în vedere neegibilitatea pentru rambursare a cheltuielilor efectuate după 31 decembrie care sunt suportate din bugetul propriu al beneficiarilor. Ministerul Finanţelor a admis amendamentul, întrucât aduce clarificări şi nu are impact asupra cheltuielilor bugetului de stat.

Un alt amendament admis vizează Ministerul Transporturilor, prin adăugarea a două aliniate la art. 32, Finanţele dându-şi avizul cu aceleaşi argumente.

Acesta prevede că Ministerul Transporturilor este autorizat să introducă pe toată perioada anului proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente perioadei de programare bugetară 2014-2020 respectând condiţiile ca proiectele beneficiarilor să se încadreze în obiectivele Programului Infrastructura Mare şi să îndeplinească cerinţele tehnico-economice pentru a fi finanţate din fonduri europene.

Totodată, pentru proiectele astfel introduse, beneficiarul poate derula procedura de achiziţie publică, iar semnarea contractelor poate fi făcută numai în condiţiile în care acesta are încheiat contract de finanţare cu autoritatea de management.

Al treilea amendament aprobat a fost adus articolului 51, referitor la plata drepturilor de pensii şi de asistenţă socială prin Poşta Română. Amendamentul adaugă un nou alineat, potrivit căruia anul viitor, tariful pentru un talon de plată la domiciliul beneficiarilor, în situaţia în care au optat pentru plata în cont curent sau cont de card, este de 2,15 lei şi se suportă din bugetul din care se finanţează dreptul respectiv.

Deputatul PNL Vasile Horga va avea "şansa unică" de a susţine în plen amendamentul adus, după cum i-a transmis preşedintele camerei de buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan. Horga a propus introducerea art. 51 indice 1, prin care cheltuielile pentru naveta cadrelor didactice şi a personalului auxiliar se vor deconta lunar anul viitor pe baza documentelor justificative sau în limita a unei sume lunare forfetare de 0,25 lei/km dus-întors, măsurat între limita localităţii de reşedinţă şi locul de muncă prevăzut în contract, în funcţie de opţiunea scrisă a fiecărei persoane.

El a motivat că nu pot fi lăsate cadrele didactice să-şi programeze orele la şcoală după orarul autobuzelor sau al trenurilor, întrucât în unele localităţi există autobuze doar dimineaţa şi seara.

La discuţiile pe marginea legii bugetului au participat şi reprezentanţii Ministerului Finanţelor, respectiv ministrul Anca Dragu, secretarul de stat pe buget Daniela Pescaru şi secretarul Atila Gyorgy.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici