Congresul UDMR: Preşedintele Uniunii este ales prin vot secret

Cel de-al X-lea Congres al UDMR a început sâmbătă la Oradea, la acesta participând 555 de delegaţi şi peste o sută de invitaţi din România, Ungaria, Slovacia şi Serbia, între care şefii partidelor parlamentare de la Bucureşti şi liderul Partidului Popular Creştin Democrat din Ungaria, Semjen Zsolt.

102 afișări
Imaginea articolului Congresul UDMR: Preşedintele Uniunii este ales prin vot secret

Congresul UDMR: Preşedintele Uniunii este ales prin vot secret (Imagine: Laszlo Mihaly/Arhiva Mediafax Foto)

Congresul UDMR a început sâmbătă, în jurul orei 11.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, aflată în centrul oraşului, cu intonarea imnului Ungariei, al României şi al Uniunii Europene.

La Congres au drept de decizie 555 de delegaţi ai organizaţiilor UDMR din întreaga ţară, din care o parte au fost desemnaţi prin vot, iar o altă parte este constituită din membrii marcanţi ai Uniunii.

Fiecare din cei trei candidaţi la funcţia de preşedinte al UDMR - Kelemen Hunor, Eckstein Kovacs Peter şi Olosz Gergely - va avea la dispoziţie zece minute pentru a-şi expune programul şi trei minute pentru a răspunde la afirmaţiile competitorilor.

Procedura de votare a viitorului preşedinte al UDMR este secretă.

Potrivit statutului UDMR, preşedintele Uniunii este ales prin vot secret, cu majoritatea absolută a voturilor exprimate. Dacă în primul tur de scrutin niciun candidat nu a obţinut majoritatea absolută, va avea loc al doilea tur, cu participarea celor doi candidaţi care au primit cele mai multe voturi.

Pe lângă cei 555 de delegaţi la Congres, sunt prezenţi la Oradea şi peste 100 de invitaţi.

Din partea PDL, sunt prezenţi preşedintele partidului Emil Boc şi secretarul general Vasile Blaga.

Premierul Emil Boc a mulţumit în discursul rostit la Congresul UDMR, acestei formaţiuni, lui Marko Bela şi miniştrilor care reprezintă Uniunea, exprimându-şi convingerea că "împreună" vor culege "roadele" deciziilor grele luate în timpul guvernării.

De asemenea, participă la eveniment preşedintele PSD Victor Ponta şi cel al PNL, Crin Antonescu, acesta din urmă declarând, la sosire, că vine cu "un mesaj care are în vedere viitorul".

Victor Ponta a declarat la intrarea în Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea că nu a venit să ceară sprijinul Uniunii pentru o viitoare guvernare comună, afirmând că delegaţii ştiu foarte bine ce trebuie să facă. citeşte tot

Printre invitaţii din ţară se mai află secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, şi liderul deputaţilor social-democraţi, Mircea Duşa.

Din străinătate participă preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat din Ungaria, Semjen Zsolt, vicepreşedintele FIDESZ Pelczné dr. Gáll Ildikó,
vicepreşedintele MSZP Balogh András (Partidul Socialist Ungar), preşedintele Politica Poate fi Altfel (LMP) (Ungaria), Schiffer András, preşedintele Partidului Coaliţiei Maghiare (Slovacia), Berényi József, preşedintele Uniunii Maghiare din Voivodina (VMSZ), Pásztor István, şi directorul Uniunii Federaţiei Naţionalităţilor Europene, Jan Diedrichsen.

Lucrările Congresului vor continua duminică, de la ora 11.00, şi vor fi rezervate modificării statutului şi programului UDMR, urmând să se încheie la ora 14.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici