Copreşedintele PNL Alina Gorghiu: E un mit că nu se poate relua votul în cazul lui Gabriel Oprea. PNL ar putea intra în grevă

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat vineri la RFI că reluarea votului în Senat în cazul lui Gabriel Oprea este posibilă, afirmând că PNL ar putea avea ca alternative contestarea deciziei Senatului la CCR sau intrarea în grevă parlamentară pe perioadă determinată.

634 afișări
Imaginea articolului Copreşedintele PNL Alina Gorghiu: E un mit că nu se poate relua votul în cazul lui Gabriel Oprea. PNL ar putea intra în grevă

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu: E un mit că nu se poate relua votul în cazul lui Gabriel Oprea. PNL ar putea intra în grevă (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Arhiva Mediafax Foto)

''Este un mit faptul că nu se poate cere reluarea votului. Resping această sentinţă dată de ieri de PSD şi ALDE, că nu se poate relua votul în cazul Oprea. Categoric, se poate relua, depinde dacă dorim să o folosim sau nu. Este un procedent pozitiv, nu unul negativ, cum a fost în cazul Şova. Nu există nicio normă legală care să împiedice Parlamentul să revoce o hotărâre sau o lege să fie abrogată. Doar deciziile Curţii Constituţionale şi hotărârile instanţelor sunt definitive şi irevocabile. În cazul Oprea, este vorba despre o hotărâre a Senatului, nu ne împiedică nimeni să o abrogăm, decât voinţa politică a cartelului politic care îşi împarte dreptatea de unul singur, PSD-ALDE'', a susţinut copreşedintele PNL la RFI.

Alina Gorghiu a afirmat că nu e nevoie nici de probe noi şi nici de vicii de procedură, ci este suficient ca această propunere să fie formulată şi să se treacă la repetarea votului.

Întrebată care sunt opţiunile PNL dacă propunerea va fi refuzată, Gorghiu a precizat că luni în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL se va discuta despre contestarea deciziei la CCR şi posibilitatea de a intra în grevă parlamentară.

''Poţi cere reluarea votului, poţi să conteşti la Curtea Constituţională o hotărâre sau nu. Cred că la nivel politic, am spus ce am avut de spus. Mai sunt gesturi pe care să le putem lua în considerare, luni, la Biroul Politic, de genul grevei parlamentare pe perioadă determinată, sau alte gesturi politice, dar problema este că nu PNL decontează, pentru că şi-a făcut datoria faţă de cetăţean, ci obligaţia de a rezolva problema este în curtea PSD'', a spus ea.

Copreşedintele PNL a subliniat ca toate partidele ar trebui sa spună "aşa nu se mai poate'', precizând ca imaginea Senatului este afectată.

Vicepreşedintele Senatului, social-democratul Ioan Chelaru, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că indiferent cine cere reluarea votului în cazul Oprea, acest lucru nu se poate întâmpla, sugerând că singura soluţie pe care o mai are Gabriel Oprea este demisia din Parlament.

''În actualele prevederi ale Constituţiei, legii răspunderii ministeriale şi regulamentului Senatului, cele trei acte normative care sunt aplicabile în speţă, nu avem niciun motiv şi nu există nicio prevedere care să determine reluarea unui vot definitiv, al cărui rezultat a fost consfinţit printr-o hotărâre, negativă, e adevărat, cum a cerut Curtea Constituţională, în speţa Şova, care este şi publicată în Monitorul Oficial. Subiectul este, din punctul meu de vedere, închis'', a declarat vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru, membru al Comisiei juridice.

El a mai spus că votul ar putea fi reluat doar în condiţiile în care CCR ar da o decizie care ar spune că a fost un incident procedural şi s-a aplicat greşit un act normativ.

''Indiferent cine cere, că cere un partid, că cere inclusiv un senator, chiar cel în speţă, votul nu poate fi reluat. Iar dacă cere dl. Oprea, el poate lua orice decizie. Până la urmă nici demisia nu e de neavut în vedere'', a adăugat Chelaru.

O poziţie similară a avut şi Liviu Pop, vicepreşedinte PSD al Comisiei pentru regulament a Senatului.

La rândul său, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, s-a declarat de acord cu propunerea PNL cu condiţia ca liberalii să găsească un temei regulamentar.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi că social-democraţii nu vor bloca reluarea votului în cazul începerii urmăririi penale împotriva lui Gabriel Oprea şi că ''PSD nu va avea nicio ezitare dacă se va ajunge în această situaţie''.

Ulterior, fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a scris şi el pe Facebook că îi va cere preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, să supună încă o dată la vot cererea DNA în cazul său, iar colegilor săi să voteze pentru începerea urmării penale, după ce, la votul de luni, i-a rugat să-l apere.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici