Creţu, despre audiere: A fost o dezbatere constructivă. Trebuie să muncesc în următorii 7 ani

Comisarul desemnat pentru Politică Regională, Corina Creţu, a declarat, miercuri, după audieri, că a fost o dezbatere "foarte constructivă", precizând că, dacă va primi postul, este pregătită să muncească în următorii şapte ani.

406 afișări
Imaginea articolului Creţu, despre audiere: A fost o dezbatere constructivă. Trebuie să muncesc în următorii 7 ani

Corina Creţu (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"A fost o dezbatere foarte constructivă despre viitorul politicii de coeziune în UE. Cred că e foarte important că am avut un astfel de schimb de păreri în cele trei ore despre politica de coeziune şi despre cum putem contribui la programul preşedintelui ales Juncker privind creşterea economică, a locurilor de muncă, despre cum putem îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale oamenilor, ale celor dezavantajaţi, al tuturor europenilor prin intermediul fondurilor de coeziune şi structurale", a declarat Corina Creţu, după audieri.

Comisarul român a precizat că aşteaptă deliberările Comisiei REGI şi că este "pregătită" să preia acest portofoliu şi să muncească. "Trebuie să muncesc în următorii 7 ani", a spus Creţu.

Întrebată care a fost cea mai dificilă întrebare, Creţu a spus că "nu au fost întrebări dificile sau întrebări simple". "Toate au fost importante pentru că au atins toate zonele politicii de coeziune, care contribuie la toate proiectele Comisiei (...) Cred că toate subiectele au fost importante. Domeniul politicii regionale va contribui la politica de dezvoltare în atât de multe domenii încât e foarte important să discutăm toate aceste aspecte începând cu IMM-uri, inovare, energie. Cred că e important să oferim fiecărui domeniu atenţia necesară", a subliniat Corina Creţu.

Întrebată cum poate contribui politica regională pentru a reduce şomajul în rândul tinerilor, Corina Creţu a explicat că "politica regională e principalul motor pentru creştere economică şi creare de locuri de muncă", iar în calitate de comisar pentru Politică Regională va colabora cu alţi comisari pentru a scădea şomajul printre tineri, aceasta fiind "o sarcină foarte importantă pentru noi".

Întrebată despre decizia guvernului de la Bucureşti de a tăia aproape un miliarde de euro de la confinanţare, în condiţiile în care în timpul audierilor a încurajat statele membre să aloce mai mulţi bani pentru cofinanţara programelor din fondurile de coeziune, Corina Creţu a explicat că nu s-a referit la nivelul de cofinanţare, ci la creşterea finanţărilor private.

"Nu am vorbit de nivelul de cofinanţare. E foarte clar, e un anumit procent din partea statelor membre, (Comisia) alocă 85%, statele membre 15%. Eu am vorbit de posibilitatea legală ca fiecare stat membru să crească, în cadrul nivelului său de finanţare, rata fondurilor din sectorul privat, ceea ce este complet diferit. Nu sunt aici să judec niciun guvern. Nu voi fi un comisar care să judece guvernele. Sunt aici să apăr ţările şi fiecare guvern va lua paşii şi măsurile necesare şi pe care le consideră adecvate şi în concordanţă cu nivelul de dezvoltare şi deficitul său de resurse. Nu sunt aici să judec nici guvernul ţării mele, nici alt guvern din UE. Vă rog, nu-mi cereţi să fac asta", a spus Corina Creţu.

La insistenţele jurnalistului, comisarul desemnat nu a dorit să comenteze decizia Executivului român, reiterând faptul că nu se află acolo pentru a judeca hotărârile niciunui guvern european.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici