CSM a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu cazul Mircea Diaconu

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, miercuri, Curtea Constituţională, în vederea soluţionării conflictului juridic de natură constituţională constatat în legătură cu refuzul Senatului de a pune în executare hotărârea ICCJ privind starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu.

594 afișări
Imaginea articolului CSM a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu cazul Mircea Diaconu

CSM a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu cazul Mircea Diaconu (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Astăzi, 31 octombrie 2012, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecător Alina Nicoleta GHICA, în temeiul dispoziţiilor art. 146 lit. e) din Constituţia României, republicată, ale art. 34 şi următoarele din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 24 alin. (3) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, a sesizat Curtea Constituţională în vederea soluţionării conflictului juridic de natură constituţională sesizare CC, constatat în legătură cu refuzul Senatului României de a pune în executare hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care s-a confirmat, irevocabil, starea de incompatibilitate a domnului Mircea Diaconu, senator PNL", se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX de Consiliul Superior al Magistraturii.

Anterior, Agenţia Naţională de Integritate a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale pentru soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională dintre autorităţile publice, urmare a refuzului Senatului de a-l revoca pe Mircea Diaconu.

"Urmare a votului negativ exprimat de Parlamentul României, privind punerea în executare a Deciziei nr.3104/21.06.2012 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, definitivă şi irevocabilă, vă rugăm să analizaţi posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale cu soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională dintre autorităţile publice, în conformitate cu dispoziţiile art. 24 din Legea nr. 317/2004. În conformitate cu dispoziţiile art. 1 alin (4) şi alin (5) din Constituţia României, statul se organizează conform principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale şi în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie", s-a arătat într-o adresă trimisă miercuri preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Alina Ghica, de către preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu.

În adresă s-a menţionat că ANI a solicitat în mod repetat Parlamentului să dispună cu celeritate aplicarea prevederilor legale, ca urmare a Deciziei definitive şi irevocabile nr.3104/21.06.2012 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, legată de starea de incompatibilitate a lui Diaconu.

"Prin Decizia nr.3104/21.06.2012 definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind pe senatorul Mircea Diaconu a fost menţinut ca temeinic şi legal Raportul de evaluare nr.5034/G/ll/2011 întocmit de Agenţia Naţională de Integritate prin care s-a constatat starea incompatibilitate în care s-a aflat. Decizia Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie prin care a fost menţinut ca temeinic şi legal Raportul de evaluare întocmit de Agenţia Naţională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a senatorului Mircea Diaconu, a rămas definitivă şi irevocabilă la data de 19.06.2012", s-a mai precizat în adresă.

ANI a mai arătat că Parlamentul României, reprezentând puterea legislativă, în conformitate cu prerogativele sale şi cu dispoziţiile Legii nr. 176/2010, avea obligaţia să pună în executare de îndată şi întocmai Decizia nr.3104/21.06.2012 definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind pe senatorul Mircea Diaconu.

Potrivit ANI, votul negativ exprimat de Parlamentul Românei, ca reprezentant al puterii legislative de a pune în executare Decizia nr.3104/21.06.2012 afectează, în mod grav statul de drept şi principiul constituţional al separaţiei puterilor în stat, după cum s-a menţionat în adresa trimisă CSM.

"De asemenea Parlamentul României, prin obstrucţionarea executării unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împiedică înfăptuirea justiţiei. Astfel au fost încălcate dispoziţiile art. 1 alin (4), în conformitate cu care statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale precum şi dispoziţiile art. 1 alin (5) din Constituţia României potrivit cărora în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie", a mai arătat ANI.

Curtea Constituţională, s-a mai precizat în adresă, soluţionează conflictele juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice, la cererea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a primului-ministru sau a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii.

"În raport de cele sus-menţionate, vă rugăm să analizaţi posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale ca unica autoritate de jurisdicţie constituţională în România, cu soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională dintre puterea legislativă a statului român reprezentată de Parlamentul României şi puterea judecătorească, în conformitate cu dispoziţiile art. 24 din Legea nr. 317/2004", a conchis Horia Georgescu.

Plenul Senatului a respins, marţi, solicitarea ANI privind încetarea mandatutului senatorului PNL Mircea Diaconu, ca urmare a deciziei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Astfel, pentru încetarea mandatului lui Diaconu s-au exprimat, prin vot secret electronic, 23 de senatori, în timp ce 32 s-au exprimat împotriva acestui demers, iar alţi 10 s-au abţinut.

Luni, senatorii au amânat pentru următoarea zi luarea unei decizii privind constatarea încetării mandatului de senator al liberalului Mircea Diaconu, după ce programul de lucru a fost depăşit în urma numeroaselor intervenţii, fie laudative fie purtate în contradictoriu.

După aproape două ore de discuţii, preşedintele de şedinţă, vicepreşedintele Dan-Radu Ruşanu, a anunţat suspendarea şedinţei, fără a se da un vot privind punctul de vedere al Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări cu privire la o situaţie de incompatibilitate a senatorului PNL Mircea Diaconu.

În intervenţia sa, senatorul Mircea Diaconu (PNL) a subliniat că, aşa cum a constat Curtea de Apel, el a fost de bună credinţă şi a procedat legal atunci când s-a adresat pentru un punct de vedere Senatului, respectiv Comisiei juridice din această Cameră legislativă.

"Veţi hotărî cum veţi crede de cuviinţă, dar mi-ar plăcea, aş fi încântat dacă, aşa cum multă lume din ţara aceasta îşi doreşte o Românie în picioare, îmi doresc şi un Senat tot în picioare", le-a spus el, luni, colegilor de Senat.

Consiliul Naţional de Integritate (CNI), în calitatea sa de garant al independenţei operaţionale a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), a cerut Senatului să constatate încetarea calităţii de senator a lui Mircea Diaconu, după ce instanţa supremă a hotărât că a încălcat regimul incompatibilităţilor.

În 27 ianuarie 2011, Agenţia Naţională din Integritate (ANI) a susţinut că senatorul liberal Mircea Diaconu este în incompatilbilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care pe lângă calitatea de parlamentar acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici