Declaraţie privind Ucraina a trilateralei parlamentare România-Polonia-Turcia

Comisiile de politică externă ale Senatului României, Senatului Republicii Polone şi Marii Adunări Naţionale a Turciei au adoptat, miercuri, la Bucureşti, o declaraţie comună în care se precizează că cele trei state nu recunosc intervenţia militară "ilegală" a Rusiei în Ucraina şi anexarea Crimeei.

3203 afișări

Anunţul a fost făcut de preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, Petru Filip (PSD), la finalul întâlnirii triaterale la care au luat parte vicepreşedintele comisiei similare din Senatul Republicii Polone, Bogdan Klich, şi preşedintele Comisiei de politică externă din Marea Adunare Naţională a Turciei, Volkan Bozkir.

Senatorul Petru Filip a precizat că România are parteneriate strategice atât cu Polonia cât şi cu Turcia, adăugând că aceste ţări reprezintă un veritabil avanpost al NATO în zona est-europeană şi un "avanpost vizavi de o zonă devenită în acest moment tampon" între Uniunea Europeană, NATO şi Rusia.

"Toate cele trei ţări şi-au dorit şi îşi doresc stabilitate în zonă şi implicare directă în ceea ce înseamnă readucerea păcii şi stabilităţii în această zonă devenită în acest moment sensibilă, o situaţie critică pe care Europa n-a mai cunoscut-o de la cel de-a Doilea Război Mondial", a menţionat Filip.

Potrivit lui Filip, cele trei ţări şi-au manifestat dorinţa de a găsi cât mai repede o soluţie paşnică pentru ca Ucrainei să i se respecte suveranitatea teritorială şi dreptul poporului ucrainean de a-şi soluţiona liber problemele pe care le are în interiorul ţării.

Învocând declaraţia comună adoptată, Petru Filip a precizat că România, Republica Polonă şi Turcia "susţin, fără echivoc, toate măsurile pe care NATO le decide în perspectiva respectării integrităţii şi a păcii şi a siguranţei din această parte a lumii".

"În ceea ce priveşte situaţia din Ucraina, aşa cum se subliniază şi în declaraţia miniştrilor de externe NATO, de la 1 aprilie 2014, noi nu recunoaştem intervenţia militară ilegală a Rusiei în Ucraina şi anexarea ilegală a Crimeei pe care o considerăm o încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. Ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu încălcarea Acordului de la Geneva, din 17 aprilie 2014, şi cerem tuturor părţilor implicate să ia măsuri în vederea dezescaladării (situaţiei)", se arată în textul declaraţiei comune, adoptată miercuri la Bucureşti.

Totodată, liderii parlamentari din România, Polonia şi Turcia precizează că vor continua "să-şi unească eforturile în vederea ajungerii la o soluţie diplomatică şi politică care să respecte legea internaţională şi graniţele Ucrainei recunoscute pe plan internaţional".

"Ca reprezentanţi ai poporului, sprijinim ferm dorinţa poporului Ucrainei de a-şi alege singur destinul. Ne exprimăm speranţa că alegerile prezidenţiale care vor avea loc la 25 mai vor permite poporului ucrainean să-şi manifeste preferinţele şi calea spre dezvoltarea dorită. Suntem alături de poporul ucrainean în aspiraţiile sale pentru o Ucraină democratică şi liberă", se mai precizează în declaraţie.

Potrivit afirmaţiilor lui Petru Filip, în cadrul triateralei s-a discutat şi despre lărgirea Uniunii Europene în două direcţii: susţinerea demersului Turciei, Republicii Moldova şi Ucrainei de a deveni membre ale UE şi lărgirea Uniunii în zona Balcanilor de Vest.

Vicepreşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului Republicii Polone, Bogdan Klich, a susţinut determinarea celor trei ţări pentru susţinerea stabilităţii în estul Europei. "Condamnăm ferm acţiunile ilegale ale Rusiei în Ucraina şi anexarea ilegală a Crimeei", a menţionat acesta, referindu-se la concluziile discuţiilor tripartite.

Preşedintele Comisiei de politică externă din Marea Adunare Naţională a Turciei, Volkan Bozkir, s-a declarat "profund îngrijorat" de cursul evenimentelor din Ucraina şi din Crimeea, în principal, menţionând că Ucraina este vecinul Turciei şi partener strategic şi economic. Acesta a arătat că Turcia are, de asemenea, relaţii strânse cu Federaţia Rusă, care este, la rândul său, vecină şi partener strategic.

"Cu toate acestea, suveranitatea, integritatea şi independenţa Ucrainei trebuie păstrate şi respectate. Schimbarea graniţelor recunoscute internaţional este inacceptabilă pentru Turcia şi nu recunoaştem rezultatele referendumului ilegal din Crimeea", a spus Volkan Bozkir.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici