Video Definirea familiei în Constituţie a primit raport favorabil în Senat. Parlamentarii s-au lansat în opinii: ''Înmulţirea se face aşa cum ştim noi cu toţii'' - VIDEO

Iniţiativa cetăţenească de modificare a Constituţiei privind stabilirea definiţiei familiei tradiţionale, în legea fundamentală, ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie a primit marţi raport de admitere din partea Comisiei juridice a Senatului, aleşii lansându-se în declaraţii controversate.

10015 afișări

Raportul a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

Preşedintele de şedinţă, Ovidiu Donţu, a afirmat în cadrul dezbaterilor că există mai multe decizii ale Consiliului European care nu împiedică adoptarea unei astfel de propunere de revizuire la nivel naţional. ''Practic, problema pe care o avem astăzi în atenţie este dacă ridicăm la rang constituţional o normă juridică existentă astăzi în legislaţia românească'', a arătat Ovidiu Donţu, precizând că prevederea privind familia ca uniune între femeie şi bărbat este în Codul Civil.

La rândul său, senatorul Sebastian Grapă a afirmat că statul român este unul laic, iar această modificare constituţională nu are ca izvor o doctrină religioasă.

''Vă vorbeşte un cetăţean al acestei republici, tată a trei copii, trei fetiţe. Există o normalitate de la care nu avem voie să ne îndepărtăm. Cea mai mare realizare pe care Dumnezeu a lăsat-o omului este aceea de a procrea şi de a se înmulţi. Această înmulţire se face aşa cum ştim noi cu toţii. Nici nu vreau să mă gândesc ce ar înseamna o autoritate în materie de judecată care să stabilească că un cuplu, cum vreţi dumneavoastră să îl numiţi, să poată să înfieze'', a afirmat Grapă, adăugând că este vorba de ''un cuplu el-el, sau un cuplu ea-ea''.

O poziţie similară a avut şi senatorul PNL Mariana Câmpeanu, care a precizat că părerea a trei milioane şi jumătate de oameni, care au semnat iniţiativa legislativă, nu poate fi ignorată.

''Copiii crescuţi în familii cu doi taţi sau două mame cresc cu traume psihice. Nu avem dreptul să decidem noi în locul unui copil care nu îşi poate exprima opţiunea'', a argumentat Mariana Câmpeanu.

Senatorul independent Ioan Iovescu a intervenit şi el.

''Ce s-ar întâmpla dacă bărbaţii s-ar căsători între ei, şi femeile cu femeile? Dumneavoastră consideraţi că, dacă familia nu ar fi acum este acum, aţi mai exista azi în faţa noastră? Pe noi nu puteţi să ne convingeţi, dar vă îndemn să ieşiţi în stradă să convingeţi oamenii să voteze împotrivă. Pentru că aici cu argumentele cu care veniţi nu stau deloc în picioare. Nu înţeleg de unde atâtea resurse umane şi financiare, din partea dumneavoastră, să faceţi atâtea eforturi'', a a spus Iovescu către reprezentanţii ACCEPT, prezenţi în sala.

Reprezentanţii ONG-ului au reacţionat, după vot, criticând ideea organizării unui referendum pe această temă.

După şedinţă, între reprezentanţii ACCEPT şi senatorul Ioan Iovescu a existat un schimb de replici.

''A fost adoptat acest raport pentru că este zi de salariu la Parlament'', a spus una dintre reprezentantele ACCEPT.

Reacţia senatorului Iovescu a fost promptă, întrebând din ce bani se finanţează aceste ONG-uri.

''Nu este treaba dumneavoastră din ce bani trăim noi. Fiecare a venit pro-bono, gratuit aici, în timp ce dumneavoastră aţi venit pentru că sunteţi plătiţi din banii noştri, ai cetăţenilor. Deci a vă întreba din ce bani trăim noi este imoral'', a răspuns vicepreşedintele ACCEPT, Romaniţa Elena Iordache.

Iniţiativa cetăţenească urmează să intre în dezbaterea plenului Senatului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici