Diaconescu: Autorităţile trebuie să-şi reafirme oficial "consecvenţa" în parteneriatele cu SUA şi UE

Autorităţile române trebuie să îşi reafime oficial "consecvenţa" în parteneriatele strategice cu SUA şi UE, mai ales în situaţii de felul celei cauzată de sistarea livrărilor de gaze ruseşti către Ucraina, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

268 afișări
Imaginea articolului Diaconescu: Autorităţile trebuie să-şi reafirme oficial "consecvenţa" în parteneriatele cu SUA şi UE

Diaconescu: Autorităţile trebuie să-şi reafirme oficial "consecvenţa" în parteneriatele cu SUA şi UE (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Întreruperea furnizării de gaze ruseşti către Ucraina este "profund îngrijorătoare" şi duce la un diferend economic care afectează şi Uniunea Europeană, a spus Diaconescu, amintind că în 2009 a participat ca şef al diplomaţiei la o serie de "reuniuni de urgenţă ale UE, în care s-a încercat contracararea unei situaţii similare".

"Absenţa unei strategii coerente şi asumate solidar la nivel european pentru asigurarea securităţii energetice a statelor UE" duce la repetarea crizelor de acest tip, a adăugat Diaconescu.

În acest context geo-politic "extrem de agitat", pentru evitarea unor situaţii-limită, "România trebuie să fie consecventă cu parteneriatele pe care le-a fixat atât în raport cu Uniunea Europeana, dar şi cu Statele Unite ale Americii", ezitările în raport cu această atitudine provocând "grave deservicii atât în plan strategic, dar mai ales în plan social", consideră fostul ministru de Externe.

"Forţele politice care ezită în a fi consecvente cu partenerii noştri occidentali sunt forţe politice iresponsabile, care urmăresc obţinerea unor beneficii politice partizane, în detrimentul interesului naţional al Romaniei democrate şi în defavoarea intereselor naţiunii", a mai declarat Diaconescu.

"Mediul decizional" şi liderii partidelor care vor participa la cursa prezidenţială din toamnă trebuie să îşi precizeze "de urgenţă" poziţiile legate de "direcţia şi parteneriatele" economice, politice şi militare ale României, astfel încât societatea "să poată decide în cunoştinţă de cauză direcţia pe care doreşte să o adopte prin alegerea noului preşedinte", a mai spus, pentru MEDIAFAX, Diaconescu, care este şi candidat al PMP în alegerile prezidenţiale.

Grupul rusesc Gazprom a anunţat luni că a avertizat Comisia Europeană (CE) în legătură cu "posibile perturbări" în aprovizionare, în cazul în care Ucraina, căreia Rusia a decis să înceteze să-i mai furnizeze gaze neplătite în avans, prelevează gaze din volumele aflate în tranzit, conform AFP.

Aproximativ 15% din gazele naturale consumate în UE tranzitează teritoriul ucrainean, iar precedentele "războaie ale gazelor naturale" dintre Moscova şi Kiev, în 2006 şi 2009, au perturbat aprovizionarea UE, menţionează AFP.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici