Dragnea vrea comasarea alegerilor, cu mandate de cinci ani pentru primari şi parlamentari

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică, la Antena 3, că va propune un nou proiect de comasare a alegerilor, în care mandatele tuturor aleşilor vor fi de cinci ani, afirmând că altfel România nu poate avea proiecte durabile, şi speră şi în sprijinul lui Klaus Iohannis.

729 afișări
Imaginea articolului Dragnea vrea comasarea alegerilor, cu mandate de cinci ani pentru primari şi parlamentari

Liviu Dragnea (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)

"Noi suntem în situaţia în care din doi în doi ani avem alegeri. Poate la un moment dat ne trezim, toţi, toată clasa politică, poate e de acord şi preşedintele şi poate dacă reuşim să modificăm Constituţia punem toate alegerile odată la cinci ani", a spus Dragnea, precizând că asta ar însemna prelungirea mandatelor parlamentarilor şi ale aleşilor locali la cinci ani, pentru a avea loc concomitent cu alegerile prezidenţiale.

Întrebat dacă PSD va depune un proiect în acest sens, Dragnea a spus "bineînţeles". "Eu în general nu vorbesc aiurea", a adăugat liderul PSD.

"Ce se poate face în mod serios şi durabil când din doi în doi ani ai alegeri?", a mai argumentat Liviu Dragnea, la Antena 3.

Revizuirea Constituţiei a fost una dintre priorităţile anunţate la începutul actualei legislaturi, însă proiectul a fost abandonat în condiţiile ruperii USL şi pierderii unei majorităţii de două treimi care să facă posibilă adoptarea proiectului, care, oricum, trebuie supus aprobării unui referendum naţional.

Legea fundamentală prevede, la articolul 63, că Senatul şi Camera Deputaţilor sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora.

Discuţii despre comasarea alegerilor au mai fost de-a lungul timpului, însă, în 2012, PSD a susţinut ideea reducerii mandatului prezidenţial de la cinci la patru ani, în aşa fel încât alegerile prezidenţiale să aibă loc odată cu cele parlamentare.

Cele doua tipuri de scrutin au fost decalate, dupa introducerea mandatului prezidential de cinci ani, la revizuirea din 2003.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici