EXCLUSIV: Ambasadorul Franţei: Oameni de afaceri mi-au spus că li s-a cerut mită în România

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, a declarat într-un interviu acordat MEDIAFAX că a avut acelaşi sentiment ca ambasadorul SUA în ceea ce priveşte oamenii de afaceri francezi care au venit şi i-au spus "ceea ce a spus ambasadorul american".

874 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Ambasadorul Franţei: Oameni de afaceri mi-au spus că li s-a cerut mită în România

EXCLUSIV: Ambasadorul Franţei: Oameni de afaceri mi-au spus că li s-a cerut mită în România (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Am avut acelaşi sentiment ca ambasadorul american", a spus Henri Paul.

"Mi-au spus ce a spus ambasadorul american. Adică mi-au spus că au existat cazuri de corupţie", a adăugat el. Întrebat dacă a fost vorba despre cereri explicite de mită el a spus: "Da".

"Au fost propuneri aluzive/discrete («appels du pied»), ştiţi cum se face", a adăugat ambasadorul.

El a spus că le-a transmis oamenilor de afaceri să se ducă la poliţie. "Iar eu le-am spus: «Uitaţi, mergeţi şi spuneţi asta la poliţie. Duceţi-vă şi adresaţi-vă justiţiei. Eu nu sunt nici poliţia, nici justiţia». Şi oricum, ceea ce este clar este faptul că Franţa a semnat toate convenţiile internaţionale contra spălării banilor, contra traficului... Deci, noi nu dăm niciodată mită. Niciodată. Nu putem. Nu este deontologia întreprinderilor franceze. Întreprinderile franceze care au venit în România vor să fie exemplare. Şi sunt exemplare", susţine el.

Ambasadorul a precizat că nu ştie dacă în cele din urmă firmele franceze s-au adresat poliţiei.

"V-am spus şi repet: nu sunt eu poliţia şi nici justiţia. Însă în orice caz, cred că ambasadorul american a fost foarte curajos să spună acest lucru. Şi mai cred că este foarte bine că a spus. Ştiţi, e mult mai uşor pentru el decât pentru mine să spună asta", a explicat diplomatul francez.

"Franţa aici este o ţară europeană ca toate celelalte. Spun că românii iubesc, desigur, Franţa, dar iubesc şi Statele Unite. Dar Franţa nu are în România aceeaşi imagine pe care o au Statele Unite. Noi avem imaginea unei surori, unui prieten, a unui aliat. Statele Unite au imaginea unei puteri mondiale foarte puternice. Aşa cred eu", a spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici