EXCLUSIV Pentagon: SUA nu confirmă sau infirmă prezenţa sau absenţa nuclearelor în niciun loc

Departamentul Apărării din SUA a precizat joi, la solicitarea MEDIAFAX privind presupusul transfer al armelor nucleare din Turcia în România, că politica SUA este să nu confirme sau să infirme prezenţa sau absenţa armelor în niciun loc, din motive de securitate.

2500 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV Pentagon: SUA nu confirmă sau infirmă prezenţa sau absenţa nuclearelor în niciun loc

EXCLUSIV Pentagon: SUA nu confirmă sau infirmă prezenţa sau absenţa nuclearelor în niciun loc

"Este politica SUA să nu confirme sau să infirme prezenţa sau absenţa armelor nucleare în niciun loc, general sau specific", a precizat locotenent-comandorul Patrick Evans de la departamentul de comunicare al Pentagonului, la solicitarea MEDIAFAX.

De asemenea, el a menţionat că această politică se bazează pe nevoia de a bloca accesul adversarilor la informaţii militare şi de a proteja sistemul de ameninţări teroriste sau sabotaj.

"Această politică se bazează pe refuzul de a furniza informaţii militare care ar putea fi folosite de inamicii efectivi sau potenţiali, nevoia de creştere a eficienţei în descurajarea ameninţărilor nucleare şi de a contribui la securitatea armelor nucleare, în special faţă de ameninţările de sabotaj sau a celor teroriste", potrivit sursei citate.

Statele Unite ar fi început mutarea armelor nucleare amplasate în Turcia spre România, pe fondul înrăutăţirii relaţiilor dintre Washington şi Ankara, afirmă două surse citate joi de site-ul EurActiv.com, însă aceste informaţii sunt respinse cu fermitate de MAE.

Conform uneia dintre surse, transferul a fost foarte dificil din punct de vedere tehnic şi politic. "Mutarea a peste 20 de bombe nucleare nu este uşor de îndeplinit", a declarat sursa citată, sub protecţia anonimatului. Armele nucleare sunt mutate la baza aeriană de la Deveselu din România, a mai precizat sursa citată.

Ministerul Afacerilor Externe şi ministrul Apărării au respins informaţiile. Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a declarat, la Buzău, întrebat fiind de informaţiile potrivit cărora Statele Unite au început mutarea armelor nucleare amplasate în Turcia spre România, că "nu există niciun fel de gândire, de planuri în această direcţie" şi că este vorba despre o speculaţie.

De asemenea, fostul ministu de Externe Cristian Diaconescu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că legislaţia internă interzice importul şi tranzitarea unei arme nucleare pe teritoriul naţional, România fiind şi membră a Tratatului privind Neproliferarea Armelor Nucleare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici