Furnizorii vor fi obligaţi să achiziţioneze gaze numai prin bursă, de la 1 decembrie

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, o ordonanţă de urgenţă care reglementează obligaţia furnizorilor de a achiziţiona gazele livrate clienţilor casnici „pe baza unor proceduri care să asigure caracterul transparent al procesului de achiziţie al gazelor naturale”.

715 afișări
Imaginea articolului Furnizorii vor fi obligaţi să achiziţioneze gaze numai prin bursă, de la 1 decembrie

Furnizorii vor fi obligaţi să achiziţioneze gaze numai prin bursă, de la 1 decembrie

Actul normativ adoptat miercuri menţine actualul sistem de alocare a cantităţilor de gaze naturale către clienţii casnici şi către producătorii de energie electrică, dar numai pentru cantităţile de gaze naturale necesare producerii energiei termice destinate consumului populaţiei până la 31 martie 2017.

„Pentru perioada 1 decembrie 2016 - 31 decembrie 2017 este reglementată obligaţia producătorilor şi obligaţia fiecărui furnizor de gaze naturale, care nu are şi calitatea de producător, de a încheia contracte pe pieţele centralizate din România, transparent şi nediscriminatoriu, în conformitate cu reglementările emise de ANRE”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

De asemenea, pentru perioada 1 ianuarie 2018 - 31 decembrie 2021, sunt reglementate obligaţiile producătorilor şi ale furnizorilor care nu au şi calitatea de producător de a încheia contracte pe pieţele centralizate din România, transparent şi nediscriminatoriu.

„Prin menţinerea soluţiei de livrare a gazelor naturale către clienţii casnici, în baza preţurilor finale reglementate de ANRE, până la data de 30 iunie 2021, în conformitate cu prevederile legii, se asigură condiţiile unui control al ANRE asupra preţului final de comercializare a gazelor naturale de către furnizori, către clienţii casnici”, precizează Executivul.

Schimbările preconizate „asigură premisele necesare închiderii procedurii de infringement şi eliminarea riscului iminent de a se transmite această cauză la Curtea Europeană de Justiţie şi, pe cale de consecinţă, eliminarea riscului impunerii unor amenzi în sarcina statului român”, se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici