Geoană: O repetare a turului II mi-ar da un câştig de cauză zdrobitor

Liderul PSD Mircea Geoană a declarat, într-un interviu acordat ziarului "Gândul", că este "absolut convins" că o repetare a turului II i-ar da "un câştig de cauză zdrobitor", pentru că starea de spirit în societate este "o suspiciune masivă" faţă de felul în care aceste alegeri au fost conduse.

20 afișări
Imaginea articolului Geoană: O repetare a turului II mi-ar da un câştig de cauză zdrobitor

Geoană: O repetare a turului II mi-ar da un câştig de cauză zdrobitor (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Geoană a spus că el crede "cu tărie" în sondaje, pentru că nu are niciun motiv să considere că acestea nu au fost făcute cu precizie.

"Faptul că trei din patru sondaje m-au arătat câştigător arată că, în aceste alegeri, am avut mai mult decât Băsescu. Şi ce s-a făcut şi cum s-a ajuns la acest rezultat, care sper să nu fie cel final, e o altă conversaţie. Sunt absolut convins că o repetare a turului doi îmi va da un câştig de cauză zdrobitor, mai mare de 54 la sută, pentru că, în acest moment, starea de spirit în populaţie, în societate, inclusiv în străinătate este o suspiciune masivă faţă de felul în care aceste alegeri au fost conduse", a spus el.

Întrebat dacă are o estimare personală, Geoană a apreciat că va câştiga "de o manieră extrem de clară", pentru că, în clipa respectivă, speră ca "această maşinărie infernală" să fie descompusă şi descompletată printr-o manieră extrem de serioasă de monitorizare a acestor alegeri, în special în secţiile speciale şi în străinătate unde, în opinia sa, "s-au produs cele mai multe matrapazlâcuri".

"Sunt convins că populaţia va vedea această repetare ca o posibilitate de a exprima voinţa autentică a majorităţii românilor. Sunt absolut convins că vom câştiga de o manieră categorică", a adăugat el.

Mircea Geoană a mai spus, referitor la solicitarea adresată Curţii Constituţionale, că în aceasta sunt atacate cinci puncte distincte, voturile nule reprezentând unul dintre acestea, însă "miezul problemei" îl reprezintă verificarea, în principal, în diaspora şi în secţiile speciale a codului numeric personal, cu listele de alegători şi cu declaraţiile pe proprie răspundere.

"Voturile în secţiile speciale nu sunt mai numeroase de 600 şi ceva de mii. Deci, dacă a durat o zi şi jumătate să putem verifica 100 şi ceva de mii de voturi, eu sunt absolut convins, şi din probele pe care le avem, că s-a votat şi s-a fraudat masiv, cu CNP-uri false, cu oameni care nu mai sunt pe lumea asta care au votat, cu cetăţeni care au fost declaraţi că ar fi votat, şi, de fapt, au declarat că nu au votat sau cu oameni care ne trezim că au votat în două sau mai multe locuri. Iar experienţa de după alegerile europarlamentare ne arată că autoritatea electorală permanentă, chiar dacă este cu oarecare răgaz pe care şi-l ia află, până la urmă, acest tip de operaţiuni. Noi suntem absolut convinşi încrezători în faptul că această primă solicitare a Curţii Constituţionale nu reprezintă şi ultima. Deci, din punctul meu de vedere, cheia acestei probleme este deschiderea subiectului verificarea CNP-urilor, cu declaraţiile pe proprie răspundere din secţiile speciale şi cu lista permanentă de alegători pentru a putea verifica dacă într-adevăr ceea ce am aflat noi, empiric ... noi am aflat cazuri absolut stupefiante dintr-o verificare care stă la dispoziţia unui partid politic", a spus el.

Liderul PSD a opinat totodată că, dacă Traian Băsescu ar fi fost în locul său şi erau suspiciunile acestea de fraudă, "aveam în ţara asta revoluţie în stradă şi chema şi instiga poporul la revoluţie".

"Eu am încredere în instituţiile statului românesc, am încredere în democraţia noastră. Şi vă mai spun ceva. Dacă noi vom accepta un preşedinte şi un regim politic care s-a instalat la putere de o manieră nelegitimă, cu o operaţiune de fraudare, cu o operaţiune de alocare de resurse de proporţii nemaiîntâlnite, înseamnă că acceptăm în România, cinci ani de zile, o pseudedemocraţie. Deci, în acest moment, se joacă nu soarta mea sau a unui candidat al unui partid politic, ci se joacă soarta democraţiei româneşti. Nu vreau să-mi închipui ce se întâmplă cu apucăturile autoritariste ale domnului Băsescu, ce se va întâmpla cu clanul din jurul său, care acuma se va simţi, practic, într-o formă de impunitate, cu aceiaşi oameni care au demonstrat deja şi au reputaţie publică mai mult decât îndoielnică, ne putem trezi peste cinci ani de zile că o să o folosească pe Elena Băsescu ca viitor preşedinte al României, şi cu maşinăria asta infernală de bani de folosirea instituţiilor statului şi de presiune, şi de fraudarea alegerilor ne putem trezi că în România alegerile sunt golite de conţinut", a mai spus Geoană, în interviul acordat cotidianului "Gândul".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici