Geoană va cere insitituţiilor abilitate să investigheze cauzele "incidentului de la parada militară"

Preşedintele Senatului Mircea Geoană va cere instituţiilor abilitate să investigheze "incidentul de la parada militară din Bucureşti", se arată într-un comunicat al Biroului de presă al Senatului, care invocă prevederile constituţionale privind ierarhia demnităţilor în stat şi un ordin MApN din 2009.

35 afișări
Imaginea articolului Geoană va cere insitituţiilor abilitate să investigheze cauzele "incidentului de la parada militară"

Geoană va cere insitituţiilor abilitate să investigheze cauzele "incidentului de la parada militară" (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Preşedintele Senatului României regretă incidentul petrecut la parada miitară de la Bucureşti organizată cu ocazia Zilei Naţionale. Incidentul este cu atât mai regretabil, cu cât Ziua Naţională a României ar fi trebuit să fie un prilej pentru a lăsa deoparte atitudinile politicianiste meschine. Dorim ca acest incident să nu umbrească buna organizare a paradei militare. Preşedintele Senatului României doreşte să sublinieze în mod deosebit preţuirea şi respectul pe care le are faţă de militarii români, care s-au achitat de fiecare dată cu onoare şi demnitate de toate obligaţiile sale. Bărbaţii şi femeile care activează în cadrul Armatei Române au fost mereu un etalon de profesionalism", se arată într-un comunicat al Biroului de presă al Senatului remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, după ce, în debutul şparadei de 1 Decembrie, premierul Emil Boc a fost cel căruia i s-a dat onorul, deşi era prezent şi Mircea Geoană, care, în calitate de preşedinte al Senatului, este al doilea om în stat după preşedintele ţării.

Biroul de presă al Senatului remarcă şi faptul că "este pentru prima oară când Preşedintele României lipseşte de la ceremoniile dedicate Zilei Naţionale în ultimii 20 de ani".

"Nicio altă obligaţie internaţională nu poate avea precădere faţă de Ziua Naţională. Nici preşedintele şi nici vreo «structură abilitată» nu pot modifica dispoziţiile exprese şi imperative ale Constituţiei României. Acest incident umbreşte în mod nepermis şi nemeritat sărbătoarea tuturor românilor şi reprezintă un abuz intolerabil la adresa ordinii constituţionale şi a statului de drept în România", se menţionează în comunicat.

Totodată, Biroul de presă anunţă că preşedintele Senatului României va solicita instituţiilor abilitate să investigheze "care au fost cauzele şi motivele care au stat la baza incidentului de la parada militară din Bucureşti.

"În acest sens, dorim să facem refeire la prevederile constituţionale care stabilesc în mod precis şi fără echivoc care este ierarhia demnităţilor în statul român. În plus, dorim să ne referim şi la un ordin MApN din martie 2009, care precizează că onorul militar se acordă în următoarea ordine: preşedintelui României, preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, primului-ministru, ministrului Apărării şi şefului Statului Major General", precizează Biroul de presă al Senatului în comunicat, care se încheie cu formula "preşedintele Senatului României doreşte să adreseze un sincer La Mulţi Ani, tuturor românilor, din ţară sau din străinătate, cu ocazia Zilei Naţionale a României".

Premierul Emil Boc a primit onorul miercuri, în debutul paradei de Ziua Naţională, şeful statului fiind plecat în Kazahstan la summitul OSCE. La paradă a fost prezent şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, care, potrivit Constituţiei, este al doilea om în stat.

Premierul Emil Boc a declarat, întrebat în legătură cu faptul că el a fost cel care a primit onorul în absenţa şefului statului, deşi preşedintele Senatului este al doilea om în stat, că "protocolul este cel care a stabilit" şi că preşedintele l-a desemnat în acest sens.

Întrebat dacă nu i se părea normal ca, la începutul paradei militare de Ziua Naţională onorul să-i fie dat lui Mircea Geoană, în calitate de preşedinte al Senatului şi al doilea om în stat, premierul Emil Boc a spus: "Protocolul este cel care a stabilit şi dumneavoastă aţi văzut ce s-a întâmplat".

Emil Boc a spus că a aflat de marţi că lui îi vor fi prezentate onorurile. "Preşedintele m-a desemnat în acest sens", a spus el.

Preşedintele l-a delegat pe premier în urmă cu două zile să primească onorul la parada de 1 Decembrie, fiind chestiune de reprezentare şi nu de interimat, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan, sugerând că informaţiile confuze vin din "zona" lui Geoană.

"Presedintele Traian Băsescu l-a delegat pe primul ministru în urmă cu două zile să primească raportul la parada de 1 Decembrie. Este o situaţie de reprezentare şi nu una de interimat al funcţiei. România nu se află în situaţia de predare constituţională a atribuţiilor şefului statului, astfel incât domnul Geoană să fie nevoit să primească raportul", a declarat Turcan.

De asemenea, Turcan a apreciat drept regretabil faptul că "diverse persoane, probabil din zona domnului Geoană", încearcă să creeze confuzie, "distribuind pe surse informaţii false".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici