Guvernul oferă sprijin pentru mai multe tipuri de investiţii ce vizează zona montană

În şedinţa Guvernului din 12 octombrie 2022 au fost adoptate trei hotărâri prin care se creează cadrul legal pentru acordarea de sprijin pentru mai multe tipuri de investiţii ce vizează zona montană.

280 afișări
Imaginea articolului Guvernul oferă sprijin pentru mai multe tipuri de investiţii ce vizează zona montană

Guvernul oferă sprijin pentru mai multe tipuri de investiţii ce vizează zona montană

Astfel, se stabilesc valorile schemelor de finanţare pentru anul 2022, condiţiile de eligibilitate, cheltuielile eligibile, modul de acordare a finanţării, precum şi modalităţile de verificare şi control în cadrul următoarelor programe de investiţii ce vizează înfiinţarea stânelor montane, înfiinţarea centrelor de colectare şi/sau prelucrare a laptelui în zona montană şi înfiinţarea centrelor de colectare sau de colectare şi prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană.

”Prin aprobarea în Guvern a unui pachet de trei acte normative operaţionalizăm Programul de susţinere a zonei montane şi demarăm ajutorul atât de aşteptat de cei care se îngrijesc de generaţii să valorifice potenţialul fantastic de dezvoltare al muntelui. Punem la dispoziţia fermierilor şi producătorilor un total de aproape 220 de milioane de lei pentru înfiinţarea de stâne, centre de colectare lapte sau de prelucrare a laptelui, precum şi centre de colectare fructe de pădure şi ciuperci ori plante medicinale şi aromatice, pe scurt, investim în producţia românească pentru a oferi ţării cât mai multe produse de calitate, iar oamenilor care locuiesc în zona montană locuri de muncă şi oportunităţi de dezvoltare a afacerilor”, a declarat ministrul Petre Daea.

Cele trei programe de investiţii se vor derula până la sfârşitul anului 2022, plăţile aferente se pot realiza până la data de 29 decembrie 2023, iar autoritatea responsabilă cu gestionarea schemelor este Agenţia Naţională a Zonei Montane, aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Programul de investiţii pentru înfiinţarea stânelor montane are un buget alocat pentru anul 2022 de 34.640.000 lei.

Bugetul pentru programul de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi/sau prelucrare a laptelui în zona montană este de 92.000.000 lei, iar programul de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare sau de colectare şi prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană are un buget alocat de 93.000.000 lei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
guvern,
zone montane,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici