Iliescu: Decizia mea de a mă retrage poate fi considerată o presiune asupra Congresului

Ion Iliescu a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că retragerea sa din toate funcţiile deţinute în partid poate fi considerată şi un mijloc de presiune al cărui scop este convingerea delegaţilor la Congres să se pronunţe împotriva alegerii conducerii PSD pe echipe.

17 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Decizia mea de a mă retrage poate fi considerată o presiune asupra Congresului

Iliescu: Decizia mea de a mă retrage poate fi considerată o presiune asupra Congresului (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Ion Iliescu a declarat că votul pe echipe duce la constituirea de grupuri de interese în jurul unor lideri care se luptă între ele pentru conducerea de partid, el pronunţându-se împotriva uzitării unei astfel de formule de scrutin.

De asemenea, Iliescu a precizat că a propus chiar desfiinţarea prevederii statutare privitoare la existenţa unui preşedinte de onoare, precizând că nu este interesat de aceste "chestii onorifice" şi că, la vârsa sa, preferă să îşi gospodărească mai bine timpul, fără a mai fi obligat să participe la toate şedinţele săptămânale de partid.

Prezentăm integral dialogul dintre Ion Iliescu şi reporterul MEDIAFAX:

Reporter: Aţi luat o decizie dramatică. Vreţi să vă retrageţi din funcţia de preşedinte de onoare?

Ion Iliescu: Da. Adică această prevedere statutară nu mă încântă foarte mult şi, pentru că au fost şi nişte discuţii pe treaba aceasta, am propus ca să desfiinţăm această prevedere, că nu am nevoie de chestii din astea onorifice.

Dar, practic vorbind, oricum, fac 80 de ani. Şi vroiam să mă retrag oricum din activităţi din astea mai frecvente, să-mi cântăresc mai bine timpul pe care îl am la dispoziţie.

Chestia asta e influenţată şi de un alt lucru, mai grav, care mă preocupă, adică decizia luată ieri (luni - n.r.) în legătură cu schimbarea principiilor de alegere a conducerii de partid în cadrul Congresului, chestie care presupune modificarea Statutului şi va fi tema Congresului. Trebuie Congresul să adopte o asemenea modificare. Deci, în loc să alegem oameni, să alegem echipe - constituirea, deci, de grupuri de interese în jurul unor lideri care se luptă între ele pentru conducerea de partid. Mi se pare periculos pentru fiinţa partidului, pentru unitatea sa. Într-un partid oamenii sunt uniţi printr-un crez politic comun, nu prin filiaţiuni şi prin interese comune de grup. E periculoasă ideea în sine, concepţia în sine, dar ea a trecut prin Comitetul Executiv în ciuda dezbaterilor pe care le-am avut. Sper să contrăm în Congres, dacă nu, chestiunea devine periculoasă şi am ţinut să atrag atenţia şi o voi face şi în Congres, că îşi vor asuma o mare răspundere pentru soarta viitoare a partidului.

Reporter: Decizia dumneavoastră nu implică o presiune pe Congres, astfel încât Congresul să nu adopte votul pe echipe?

Ion Iliescu: Păi, eu vreau să nu adopte votul pe echipe. Şi dacă e presiune? Depinde care e scopul acestei presiuni! Dacă asta o consideraţi presiune, atunci fac presiune, într-adevăr, ca să conving oamenii să nu adopte o decizie greşită şi periculoasă pentru partid.

Reporter: Decizia de retragere din funcţia de preşedinte de onoare este irevocabilă?

Ion Iliescu: Nu am nevoie de o asemenea prevedere statutară şi, la 80 de ani, vreau să-mi folosesc timpul aşa cum vreau eu şi să nu mai fiu obligat să mai merg la fiecare şedinţă săptămânală de BPN şi Comitet Executiv. Să stau mai mult să scriu. Vreau să-mi gospodăresc mai bine timpul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici