Iliescu: Singura concluzie onorabilă pentru Băsescu ar fi să plece, să-şi dea singur demisia

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, apreciază că "singura concluzie onorabilă" pentru Traian Băsescu ar fi "să-şi dea singur demisia", el susţinând că preşedintele suspendat "a fost votat în 2009 cu 5 milioane de voturi", iar "acum 8 milioane de români îi spun că trebuie să plece".

786 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Singura concluzie onorabilă pentru Băsescu ar fi să plece, să-şi dea singur demisia

Iliescu: Singura concluzie onorabilă pentru Băsescu ar fi să plece, să-şi dea singur demisia (Imagine: Razvan Chirita / MediafaxFoto)

Într-o postare pe blogul personal, Iliescu notează că "în democraţie contează legea majorităţii - a celor responsabili care îşi asigură riscul şi răspunderea votului; Nu absenteiştii - neinteresaţi de soarta cetăţii; Nu laşii care nu-şi asumă votul şi respectiv exprimarea opiniei".

"Decizia boicotului, luată de domnul Traian Băsescu şi adepţii săi este decizia unor laşi care s-au temut de opinia cetăţenilor", susţine Iliescu.

În opinia sa, decizia Curţii Constituţionale, cu stabilirea pragului minim de 50%, nu lua în calcul decizia de boicot din partea celui implicat şi a susţinătorilor săi, iar "a ignora acest efect al boicotului înseamnă a nesocoti votul cetăţenilor activi care s-au prezentat la vot şi deci s-au pronunţat pentru demiterea domnului Băsescu - deci a nesocoti părerea a 9 milioane de români".

"Realitatea demografică a României este aceea că nu mai există 18 milioane de români cu drept de vot. Se operează cu statistici învechite. România are o creştere demografică negativă (populaţia scade anual cu cel putin 200.000 de oameni). Iar circa 2 milioane de români sunt plecaţi din ţară definitiv sau temporar. Deci, în realitate, cei 9 milioane de votanţi la referendum - nu reprezintă 50%, ci circa 60% din cetăţenii cu drept de vot. În aceste condiţii, este uluitoare insolenţa cu care domnul Băsescu doreşte invalidarea referendumului", mai spune Iliescu.

Preşedintele de onoare al PSD menţionează că, dimpotrivă, el crede că toate acestea constituie "argumente clare" pentru Curtea Constituţionala pentru "a valida votul românilor la referendum".

"Domnul Băsescu a fost votat în 2009 cu 5 milioane de voturi. Acum, 8 milioane de români îi spun că trebuie să plece. A nesocoti acest vot al românilor ar fi un act iresponsabil al domnului Băsescu. Singura concluzie onorabilă pentru domnia sa ar fi : să plece, să-şi dea singur demisia", scrie Iliescu pe blog.

El mai spus că în Europa nu există condiţia prezenţei a peste 50% din alegatori, ci sunt frecvente situaţiile în care această cifră se situează mult sub acest prag. "Deci Curtea Constituţională trebuie să valideze referendumul, în spiritul respectului faţă de voinţa clară a electoratului român", opinează Iliescu.

Participarea la referendum a fost de 46,23%, iar dintre alegători, 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, a anunţat BEC, după centralizarea rezultatelor din 99,97% din secţii.

Preşedintele BEC, Gabriela Bogasiu, a precizat că numărul participanţilor a fost de 8.455.336, ceea ce reprezintă 46,23%.

Numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul "DA" este de 7.400.508, adică 87,52%, iar cele de la răspunsul "NU" - 943.031 - 11,15%, iar 111.797 au fost voturi nule, reprezentând 1,32%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici