Intrarea în magistratură se va face prin CONCURS. Cererea de reexaminare a legii, admisă după 8 ANI de la formularea ei de către preşedintele la acea dată, Traian Băsescu

Camera Deputaţilor a admis, marţi, cererea de reexaminare formulată, în 2009, de fostul preşedinte Traian Băsescu privind legea de aprobare a OUG 46 care elimina posibilitatea admiterii în magistratură fără concurs, însă, exceptă de la această prevedere judecătorii/procurorii cu o vechime de 10 ani.

1432 afișări
Imaginea articolului Intrarea în magistratură se va face prin CONCURS. Cererea de reexaminare a legii, admisă după 8 ANI de la formularea ei de către preşedintele la acea dată, Traian Băsescu

Intrarea în magistratură se va face prin CONCURS. Cererea admisă de deputaţi, după 8 ANI

Traian Băsescu a cerut, în anul 2009, Parlamentului să renunţe la modificările aduse OUG 46/2008 pentru modificarea art.33 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi să o adopte în forma transmisă de Guvern.

“Am aprecia înţelegerea manifestată de legiuitor pentru adoptarea legii de aprobare a ordonanţei de urgenţă în forma adoptată de Guvern”, a transmis preşedintele de la aceea vreme, Traian Băsescu, Parlamentului, în cererea de reexaminare.

Camera Deputaţilor a dat curs solicitării lui Traian Băsescu, în şedinţa de marţi, la opt ani după primirea cererii de reexaminare, stabilind că trebuie să se renunţe la prevederea potrivit căreia judecătorii şi procurorii cu o vechime de minim 10 ani pot intra în magistratură fără concurs.

“În şedinţa din data de 1 noiembrie 2016 (…) Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a aprobat cererea de reexaminare şi a hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor un raport de adoptare a proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.46/2008 pentru modificarea art.33 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, în forma adoptată de Guvernul României, fără modificări şi/sau completări”, potrivit raportului supus aprobării plenului Camerei Deputaţilor, în şedinţa de marţi.

În legea transmisă spre promulgare, în anul 2008, parlamentarii au adoptat ordonanţa de urgenţă 46/2007, prin care “a fost eliminată posibilitatea admiterii în magistratură fără concurs, pe baza unui interviu şi totodată, au reintrodus posibilitatea ca persoanele care au îndeplinit funcţia de judecător sau procuror cel puţin 10 ani şi care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile să fie numite fără concurs în funcţia de judecător sau procuror”, se arată în cererea de reexaminare.

Modificările aduse de parlamentari au fost apreciate ca “nejustificate”, de preşedintele Traian Băsescu “în condiţiile în care la adoptarea ordonanţei de urgenţă s-a avut în vedere faptul că modalităţile de acces în magistratură trebuie să asigure o selecţie riguroasă a viitorilor magistraţi”, potrivit cererii de reexaminare.

Cererea de reexaminare a fost votată cu 296 de voturi "pentru", înregistrându-se un vot "contra" şi doi deputaţi care au decis să nu voteze.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici