Înzestrarea Armatei Române. Achiziţionarea sistemelor HIMARS şi hotărârea privind programul pentru corvete multifuncţionale, aprobate în şedinţă de Guvern

UPDATE: Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, două acte normative pentru înzestrarea Armatei Române, respectiv o hotărâre privind programul pentru corvete multifuncţionale şi un proiect de lege privind achiziţia sistemelor HIMARS.

1197 afișări
Imaginea articolului Înzestrarea Armatei Române. Achiziţionarea sistemelor HIMARS şi hotărârea privind programul pentru corvete multifuncţionale, aprobate în şedinţă de Guvern

Achiziţionarea sistemelor HIMARS şi corvetele, pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului / Dăncilă: România are obligaţia de a-şi intensifica eforturile naţionale pe dimensiunea de apărare

”În şedinţa Guvernului au fost adoptate două acte foarte importante cu privire la programele de înzestrare a Armatei Române. În primul rând mă refer la hotărârea de Guvern privind programul corvete multifuncţionale, care a fost aprobată în Guvern, mai exact aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului esenţial de înzestrare corvete multifuncţionale pentru dotarea Armatei Române. Prin acest act normativ, practic, Guvernul stabileşte condiţiile şi procedurile de parcurs în vederea atribuirii unui acord cadru şi a unor contracte subsecvente aferente sau contract multianual de furnizare a patru corvete construite şi dotate la un şantier naval din România, precum şi a suportului logistic iniţial. (...) Foarte important, unul dintre criteriile de calificare impus agenţilor economic, cuprins în anexă, este angajamentul privind efectuarea operaţiunilor compensatorii aferente contractelor subsecvente acordului cadru pe mai multe domenii. Prin acest act normativ asigurăm întoarcerea în industria de apărare a unor resurse foarte importante”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

Potrivit Hotărârii de Guvern, prima corvetă urmează a fi construită şi dotată în maximum trei ani de la semnarea primului contract subsecvent, urmând ca, în funcţie de alocările bugetare, programul să fie definitivat în maximum şapte ani.

Al doilea act normativ adoptat, la care s-a referit Barbu, este un proiect de lege privind achiziţia sistemelor HIMARS.

”Prin acest document se prevede atribuirea de către Guvernul României Guvernului SUA a contractelor de stat de tip scrisoare de ofertă şi acceptare. Prin acest document vorbim despre achiziţionarea a trei sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la acestea, muniţie, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanţă, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi a serviciului de instruire a personalului. Înzestrarea cu aceste sisteme HIMARS reprezintă al doilea program major de tip acord <guvern la guvern> între România şi SUA după demararea achiziţiei sistemelor de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot în noiembrie 2017”, a adăugat Nelu Barbu.

El a mai spus că, în România, asigurarea capabilităţilor de sprijin de foc indirect constituie un ”interes esenţial de securitate şi contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea parteneriatului strategic cu SUA, cât şi la îndeplinirea angajamentelor asumate de ţara noastră în cadrul NATO”.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Guvernul are pe ordinea de zi a şedinţei de joi un proiect de lege privind achiziţionarea sistemelor HIMARS, precum şi o hotărâre privind corvetele multifuncţionale, premierul Viorica Dăncilă apreciind că România are obligaţia de a-şi intensifica eforturile naţionale pe dimensiunea de apărare.

”Pe ordinea de zi avem mai multe proiecte. Aş vrea să fac referire la proiectul de lege privind achiziţionarea sistemelor HIMARS şi hotărârea de guvern privind corvetele multifuncţionale. În calitatea sa de stat membru NATO şi al Uniunii Europene, ţara noastră are obligaţia de a-şi intensifica eforturile naţionale pe dimensiunea de apărare şi securitate. Cred că prin acest proiect de lege, cât şi prin hotărârea de guvern, facem doi paşi importanţi. Achiziţionarea sistemelor HIMARS face parte din acordul guvern-guvern. Este al doilea, acest sistem, după sistemul Patriot. Acest lucru este negociat în parteneriatul strategic cu Statele Unite”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de guvern.

Ea a precizat că, potrivit hotărârii de guvern, corvetele multifuncţionale vor fi fabricate în România.

”Consider că pentru a putea consolida poziţia strategică a României la Marea Neagră avem nevoie de forţe navale performante şi cred că 2018 poate fi începutul împlinirii unor astfel de obiective. În acelaşi timp, toate acestea se vor derula pornind de la condiţia esenţială şi nenegociabilă că aceste produse de înalt nivel tehnologic se vor fabrica în România, astfel încât să putem întoarce în industria naţională de apărare importante resurse”, a adăugat Dăncilă.

Ambasada SUA a înştiinţat MApN, în luna septembrie a anului trecut, că solicitarea României privind achiziţionarea de sisteme tip lansator multiplu de rachete cu bătaie mare (HIMARS) a primit aprobarea Congresului SUA.

„Ministerul Apărării Naţionale a fost înştiinţat miercuri, 6 septembrie, de către Ambasada SUA în România, cu privire la faptul că solicitarea ţării noastre privind disponibilitatea achiziţionării de sisteme tip Lansator Multiplu de Rachete cu Bătaie Mare (High Mobility Artillery Rocket Systems - HIMARS) a primit aprobarea Congresului SUA, conform procedurilor standard americane”, se menţiona într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

În cadrul programului de înzestrare cu sistemul HIMARS, România a solicitat SUA achiziţia a 54 de instalaţii de lansare şi elemente auxiliare pentru dotarea a trei batalioane luptătoare.

Potrivit unui proiect de HG, pus în dezbatere publică în decembrie 2017, se are în vedere atribuirea unui acord-cadru de furnizare a 4 corvete, construite şi dotate la un şantier naval din România, valoarea totală a proiectului de investiţii fiind evaluată la aproximativ 1,6 miliarde de Euro, inclusiv TVA.

”Având în considerare situaţia regională de securitate din zona Mării Negre şi misiunile specifice ale forţelor navale române, pentru Armata României este esenţial ca prima corvetă să fie construită şi dotată în maximum trei ani de la semnarea primului contract subsecvent acordului-cadru/contractului multianual, urmând ca, în funcţie de sumele alocate prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale, capabilitatea prevăzută în programul esenţial de înzestrare „Corvetă multifuncţională” formată din 4 nave să fie definitivată în maximum 7 ani”, se menţionează în proiectul de hotărâre citat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici