Video Consultări la Cotroceni privind securitatea naţională: PSD vrea să participe la elaborarea celor trei legi, PNL se opune acestei variante, iar minorităţile agreează propunerea preşedintelui - VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a continuat miercuri consultările cu partidele pe cele trei legi privind securitatea naţională, la Palatul Cotroceni fiind invitaţi reprezentanţii UNPR, ALDE şi cei ai minorităţilor naţionale.

1206 afișări

UPDATE 12:57 - Grupul minorităţilor naţionale, de acord cu Iohannis în privinţa legilor pe siguranţă naţională

Grupul minorităţilor naţionale este de acord cu propunerile avansate de şeful statului în cadrul consultărilor pe legile privind siguranţa naţională, a declarat miercuri liderul grupului, deputatul Varujan Pambuccian.

"A fost o discuţie foarte bună şi aplicată. Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale a fost de acord cu calendarul propunerilor. Sunt chestiuni de detaliu care în momentul în care legislaţia va intra în Parlament, le vom semnala, dar în linii mari ne-am exprimat acordul şi în el legătură cu structura şi calendarul celor două pachete legislative", a declarat liderului grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian.

El a mai spus şi că ar fi de acord cu un control parlamentar mai eficient al serviciilor de informaţii.

"Sunt foarte multe propuneri diferite aici. Noi am fi de acord cu o asemenea formulă. De fapt am fi de acord şi cu o formulă mai simplificată pentru că avem în momentul de faţă trei comisii care se ocupă de controlul acesta parlamentar. Poate ar fi bine să existe o unică comisie", a adăugat Pambuccian.

UPDATE 10:58 - UNPR vrea o singură comisie de control al activităţii serviciilor de informaţii

UNPR susţine constituirea unei singure comisii parlamentare de control pentru serviciile de informaţii, puternice şi bine pusă la punct, a declarat miercuri liderul partidului, Valeriu Steriu, după întâlnirea de la Cotroceni cu şeful statului, Klaus Iohannis.

“UNPR a arătat aceeaşi deschidere ca şi până acum în dialogul cu preşedintele în privinţa susţinerii legilor siguranţei naţionale. Am hotărât că următoarele săptămâni să avem o prioritate în ceea ce înseamnă abordarea în Parlament a legilor privind combaterea şi prevenirea terorismului, cartelele pre-pay şi siranţă cibernetică", a declarat liderul UNPR, Valeriu Steriu.

El a mai spus că UNPR propune o comisie parlamentară specială pentru cele două servicii de informaţii, susţinând că legile de organizare şi funcţionare au fost adoptate în perioada anilor 90.

“Este nevoie de o modernizare la acest nivel. Avem o activitate la nivelul acestei comisii de control a SRI, aş putea spune o parte din comisia de apărare care se ocupă şi de ceea ce înseamnă SIE. E probabil nevoie de o singură comisie puternică şi foarte bine pusă la punct care să poată, într-adevăr, să asigure transparenţa (...) serviciilor de informaţii“, a opinat Valeriu Steriu.

El a anunţat că i-a înaintat şefului statului un document de poziţie privind viziunea UNPR pe aceste subiecte.

“UNPR are expertiza necesară, a arătat în ultimii ani o deschidere pentru tot ce înseamnă sprijin în legislaţia privind siguranţa naţională, atât susţinerea strategiei naţionale, cât şi creşterea bugetului pentrui apărare“, a adăugat Steriu.

De asemenea, el a mai spus că, probabil, cele trei legi vor fi adoptate până în vară, susţinând că, din punctul de vedere al parlamentarilor UNPR “nu va fi nici vacanţă electorală şi nici vacanţă electorală pentru subiecte atât de importante“.

UPDATE 10:12 - Iohannis a început consultările cu UNPR pe legile privind securitatea naţională

Preşedintele Klaus Iohannis a început, miercuri, consultările cu liderii UNPR pe cele trei legi privind securitatea naţională, la Palatul Cotroceni urmând să ajungă şi reprezentanţii ALDE şi cei ai minorităţilor naţionale.

Din delegaţia UNPR fac parte liderul partidului, Valeriu Steriu, vicepreşedinţii Gheorghe Emacu şi Eugen Nicolicea, liderul deputaţilor Ion Răducan şi secretarul general adjunct, senatorul Ion Toma.

Reprezentanţii UNPR sunt primii chemaţi miercuri, începând cu ora 10.00, la discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis pe marginea celor trei legi privind securitatea naţională la care lucrează Guvernul şi care ar urma să fie trimise Parlamentului spre dezbatere.

Preşedintele va avea întâlniri pe aceeaşi temă, începând cu ora 11.00, şi cu cei de la ALDE, iar de la ora 12.00 cu reprezentanţii minorităţilor naţionale.

Marţi, după consultările cu şeful statului, Liviu Dragnea a declarat că PSD vrea să participe la elaborarea celor trei legi privind securitatea naţională la care lucrează Guvernul.

"Au fost abordate câteva subiecte. Primul punct de discuţie s-a referit la un pachet de legi, respectiv legea antitrerorism, legea privind cartelele pre-pay şi legea privind securitatea cibernetică. Domnul preşedinte ne-a transmis că primul ministru l-a informat că aceste trei proiecte de legi sunt în în lucru la guvern, urmând să le transmită la Parlament, unde să intre în dezbatere. Noi i-am spus preşedintelui, îi spunem şi premierului că vrem să fim proactivi, în aşa fel încât doi colegi de-ai noştri sunt dispuşi să participe efectiv şi la procesul de elaborare pe care Guvernul îl desfăşoară acum pentru aceste legi, pentru a câştiga timp, poate reuşim în această sesiune să adoptăm aceste trei legi importante", a declarat Liviu Dragnea.

El a precizat că Georgian Pop şi Sorin Grindeanu ar putea să participe la discuţiile cu guvernul, pe tema celor trei legi. Dragnea a mai spus că al doilea subiect s-a referit la legile importante, precum legea securităţii naţionale, statutul personalului militar şi legile privind SIE şi SRI. "Aici s-a propus să se constituie un grup de lucru, o idee pe care noi o susţinem. Din partea tuturor partidelor, din partea structurilor şi instituţiilor de specialitate. Un grup de lucru care să înceapă să lucreze – nu se poate discuta despre aceste legi importante acum, în această perioadă", a adăugat Dragnea.

Pe de altă parte, după discuţiile cu Klaus Iohannis, liberalii au anunţat că nu sunt de acord cu propunerea liderului PSD ca fiecare partid să participe la redactarea celor trei legi. "Nu am discutat acest lucru şi nici nu cred că ar fi bine să participăm. Deci la nivel de Parlament se constituie o comisie lucrativă, cu câte doi oameni trimişi de partidele politice. Păi ei ce mai fac, ce mai analizează dacă sunt în grupul de redactare (de la Guvern-nr.). Nu prea înţeleg lucrul acesta ", a declarat copreşedintele PNL Vasile Blaga.

La rândul ei, Alina Gorghiu a afirmat că este nevoie de modificarea legislaţiei în materie de securitate naţională, arătând că şeful statului le-a transmis că Guvernul va trimite în Parlament pachetul celor trei legi ''undeva la sfârşitul lunii mai''.

''Concluzia cea mai importată la care am ajuns este că e nevoie de actualizarea legislaţiei, că această actualizare nu poate fi făcută la iniţiativa unui singur grup parlamentar – am mai avut un eşec . Delegaţia PNL a agreat să participăm, alături de reprezentanţii celorlalte partide, în comisia care va genera noua legislaţie'', a adăugat Gorghiu.

Totodată, liberalii au susţinut nevoia unui control parlamentar mult mai puternic asupra serviciilor din România, chiar constituirea unei singure comisii parlamentare pentru controlul activităţii SRI şi SIE, faţă de două, cum există acum în Parlament.

Marţi după-amiază la Guvern au avut loc consultări cu privire la viitoarele reglementări privind securitatea naţională, la Palatul Victoria fiind prezenţi reprezentaţi ai Preşedinţiei, DIICOT, MApN, STS, dar şi ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici