Iohannis, despre Fabritius: Ne poate sprijini de acolo, din Bundestag

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a catalogat alegerea lui Bernd Fabritius în Bundestag drept "un lucru bun", spunând că România are de câştigat prin faptul că un parlamentar german cunoaşte perfect situaţia din ţară şi poate oferi sprijin din Bundestag.

363 afișări
Imaginea articolului Iohannis, despre Fabritius: Ne poate sprijini de acolo, din Bundestag

Bernd Fabritius (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că îl cunoaşte "foarte bine" pe Bernd Fabritius, cu care a colaborat mai mulţi ani din postura de preşedinte al Forumului Democrat al Germanilor din România.

"Îl apreciez, este un politician foarte serios, foarte aplecat asupra problemelor de care trebuie să se ocupe. Prin alegerea lui au câştigat şi cei care au plecat de la noi şi s-au stabilit în Germania şi care acum au o voce în Bundestag, dar cred că şi pentru Budestag este bine să aibă parlamentari care sunt foarte preocupaţi, în sensul cel mai bun al cuvântului, de problemele de care răspund", a declarat Iohannis, fost preşedinte al FDGR, în prezent doar membru al formaţiunii.

Acesta a adăugat că ultima dată s-a întâlnit cu politicianul german în urmă cu doar câteva săptămâni, când amândoi au fost prezenţi la inaugurarea unei biserici reabilitate.

Totodată, potrivit lui Iohannis, Bernd Fabritius a fost la un pas de a intra în Bundestag şi la precedentele alegeri.

"Data trecută a ratat la o distanţă foarte mică intrarea în Parlament. Nu s-a lăsat, şi bine a făcut, şi iată că acum, cu un rezultat foarte bun, a intrat în Bundestag şi îl felicit. Este un lucru bun, inclusiv pentru noi, cei care trăim în România, pentru că avem un parlamentar german în plus care cunoaşte foarte bine situaţia României, situaţia minorităţii germane din România, vorbeşte perfect limba română şi ne poate sprijini de acolo, din Bundestag. Sunt foarte multe demersuri unde o voce de parlamentar poate fi auzită, în special în probleme bilaterale, dar şi în probleme de politică europeană”, afirmă Iohannis.

Potrivit acestuia, deşi mai există parlamentari germani care cunosc realitatea din România, "este un câştig” că există un politician care cunoaşte situaţia fiind originar din România.

Bernd Fabritius, născut în judeţul Sibiu, este primul cetăţean german originar din România care accede în Bundestag, în urma alegerilor generale din Germania desfăşurate duminică, potrivit Süddeutsche Zeitung.

Bernd Fabritius (48 de ani), preşedintele Asociaţiei Saşilor Transilvăneni din Germania, a candidat pe listele Uniunii Creştin-Sociale (CSU), aliaţii din landul Bavaria ai cancelarului Angela Merkel, şi a obţinut, în mod surprinzător, un loc în Bundestag. Politicianul de dreapta a candidat, fără succes, şi la precedentele alegeri, din 2009.

Fabritius s-a născut la Agnita, în judeţul Sibiu, în 1965, şi a emigrat în Germania în 1985.

A studiat drept şi politologie la München. Este profesor asociat la Universitatea Lucian Blaga şi la Universitatea Româno-Germană, ambele din Sibiu.

În urma victoriei de la alegerile de duminică, Bernd Fabritius va reprezenta în Legislativul de la Berlin interesele a aproximativ 40.000 de saşi care au plecat din Transilvania, în timpul regimului comunist, dar şi după Revoluţia din 1989.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici