Iohannis despre tema Intact: Am înţeles foarte clar mesajul pe care l-am primit via Facebook. Vreau să se impună legea. Eu nu sunt apropiat de această televiziune, de acest trust de presă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Bruxelles, că înţelege foarte clar mesajul pe care românii i l-au dat pe Facebook după declaraţiile sale pe tema Intact, el dând asigurări că nu a avut şi nu are nicio intenţie de a apăra pe cineva în faţa legii.

14455 afișări
Imaginea articolului Iohannis despre tema Intact: Am înţeles foarte clar mesajul pe care l-am primit via Facebook. Vreau să se impună legea. Eu nu sunt apropiat de această televiziune, de acest trust de presă

Iohannis despre tema Intact: Am înţeles foarte clar mesajul pe care l-am primit via Facebook. Vreau să se impună legea. Eu nu sunt apropiat de această televiziune, de acest trust de presă (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

În declaraţiile de presă susţinute în noaptea de vineri spre sâmbătă, la finalul Consiliului European, şeful statului a ţinut să aducă lămuriri pe marginea declaraţiilor făcute miercuri pe tema Intact. ''În timp ce am negociat aici la Bruxelles toate aceste lucruri, în spaţiul public de acasă din România a apărut o îngrijorare, o preocupare legată de o afirmaţie pe care am făcut-o în legătură cu o posibilă evacuare a unei televiziuni. Am făcut această afirmaţie miercuri fiindcă atunci evaluarea mea a fost că este posibil ca prin acţiune aşa cum a fost ea concepută să fie afectată libertatea de exprimare, libertatea presei. Acest lucru mi s-a părut că trebuie atenţionat. Ulterior am aflat că această afirmaţie a mea care a vrut doar să atragă atenţia că este posibil să fie afectată libertatea presei a fost interpretată în foarte multe feluri, poate şi datorită faptului că m-am exprimat foarte succint", şi-a început preşedintele explicaţiile.

El a respins faptul că şi-ar fi "schimbat abordarea", aşa cum s-a "vehiculat", şi a insistat asupra faptului că va apăra statul de drept.

''S-au făcut fel şi fel de supoziţii că aş fi mai puţin ataşat de statul de drept. Toate aceste speculaţii sunt fără niciun fel de suport real. Eu sunt convins că România este un stat de drept, va rămâne un stat de drept şi voi lupta pentru ca România să rămână un stat de drept. Este evident - şi am spus acest lucru de nenumărate ori - că o decizie judecătorească trebuie aplicată. Nu există niciun fel de discuţie aici. În acelaşi fel sunt ferm convins că dreptul la liberă exprimare, la informare şi libertatea presei sunt dintre cele mai valoroase bunuri câştigate la revoluţia din decembrie 1989 şi cred că oricând apare posibilitatea ca acestea să fie suprimate - nu neapărat dintr-o intenţie, ci dintr-o abordarea stângace câteodată - acest lucru trebuie atenţionat'', a explicat Klaus Iohannis.

"Nu există niciun fel de intenţie din partea mea, nu a existat şi nu are de ce să existe să apăr pe cineva în faţa legii. Eu vreau să se impună legea şi sper că prin aceste pecizări am lămurit un pic mai bine situaţia. Vreau să spun că am înţeles foarte clar mesajul pe care l-am primit via Facebook", a fost concluzia cu care preşedintele şi-a încheiat discursul.

''Eu nu sunt apropiat de această televiziune, de acest trust de presă'', a mai spus Iohannis, invocând faptul că în campania pentru prezidenţiale din 2014 "accentele au fost tocmai de altă natură".

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, referitor la cazul trustului Intact, că libertatea de expimare nu poate fi suprimată pentru ''banale motive administrative'', criticând abordarea ''heirupistă'' a ANAF.

"În primul rând, cred că libertatea de exprimare în media nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative. În al doilea rând, această abordare heirupistă a ANAF mi se pare cel puţin nepotrivită, dacă nu discutabilă", a declarat preşedintele la Biblioteca Centrală Universitară, înaintea unei dezbateri.

Preşedintele a mai spus că situaţia în care este trustul Intact este "neplăcută şi inutilă" şi că a constatat deschidere la factorii de decizie în acest caz, în urma discuţiilor pe care le-a avut pe această temă.

"Cu siguranţă prin discuţii aşezate şi calme până la urmă se găsesc soluţii convenabile", a mai spus Klaus Iohannis.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici