Iohannis: Este esenţial să apărăm valorile europene în contextul populismului, extremelor politice

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că ne aflăm într-un moment în care este esenţială apărarea valorilor europene, mai ales în contextul revenirii populismului, naţionalismului şi extremelor politice.

209 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Este esenţial să apărăm valorile europene în contextul populismului, extremelor politice

Iohannis: Este esenţial să apărăm valorile europene în contextul populismului, extremelor politice (Imagine: Codrin Prisecaru/ Mediafax Foto)

"Ne aflăm într-un moment în care este esenţial să apărăm aceste valori (europene – n.r.), dar şi să redescoperim căile şi mijloacele prin care să asigurăm, într-un mod echilibrat, atât securitatea, cât şi democraţia, în contextul revenirii la nivel european a populismului, naţionalismului şi extremelor politice", a afirmat preşedintele la conferinţa Romania’s Security Leadership in South East Europe la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a mai spus că trebuie menţinută şi întărită la nivel european construcţia instituţională a apărării colective prin NATO şi şi a spaţiului de securitate, libertate şi justiţie prin UE.

El a adăugat că România este situată în proximitatea zonelor care generează două dintre cele mai importante provocări de securitate la nivel european.

"Este vorba, pe de o parte, de punerea la îndoială, de către Federaţia Rusă, a principiilor şi mecanismelor de asigurare a stabilităţii la nivel european, fie în formule de tip hard security, prin folosirea forţei armate cu încălcarea dreptului internaţional, fie prin formule ale războiului hibrid, inclusiv prin ameninţări directe sau propagandă media, cum am văzut recent. Pe de altă parte, este vorba de accentuarea instabilităţii din regiunea Orientului Mijlociu, inclusiv prin apariţia unor noi forme de radicalism şi extremism terorist, aşa cum este cazul Daesh", a detaliat şeful statului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici