Iohannis, în Croaţia: Lupta anticorupţie se desfăşoară din plin, suntem într-o fază fierbinte

Preşedintele Iohannis a declarat, luni, la Zagreb, că speră ca rezultatele luptei anticorupţie să influenţeze pozitiv aderarea la Spaţiul Schengen, el menţionând totodată că "suntem într-o fază fierbinte", de care "vom trece cu bine" şi arătând, referitor la cazul premierului, că speţa este "tristă".

1287 afișări
Imaginea articolului Iohannis, în Croaţia: Lupta anticorupţie se desfăşoară din plin, suntem într-o fază fierbinte

Klaus Iohannis şi Kolinda Grabar-Kitarović (Imagine: Administraţia Prezidenţială)

Klaus Iohannis a susţinut, la Zagreb, o conferinţă de presă comună cu omologul croat, Kolinda Grabar-Kitarović, după convorbirile avute cu aceasta. Cei doi şefi de stat au fost întrebaţi, în contextul în care ambele ţări sunt membre ale UE şi doresc să acceadă în spaţiul Schengen, dacă lupta împotriva corupţiei afectează acest efort al celor două ţări. Ei au fost întrebaţi ce se întâmplă în Croaţia şi cum ar putea afecta lupta împotriva corupţiei sau corupţia la nivel înalt accederea în acest spaţiu şi, de asemenea, ce se întâmplă la Bucureşti, premierul este pus sub acuzare, i s-a cerut chiar încuviinţarea urmăririi penale în Parlament, dacă mai poate spera România în aceste condiţii la o accedere în Spaţiul Scengen mai curând sau se amână sine die.

"Am discutat, evident, despre chestiunea Schengen şi este destul de evident că aspectul corupţiei este luat în seamă când vorbim despre Spaţiul Schengen. România a făcut progrese semnificative, notabile aş putea chiar să spun, în domeniul combaterii corupţiei şi speţa care, în sine, este tristă pe care aţi menţionat-o, nu arată decât că lupta anticorupţie se desfăşoară din plin, suntem într-o fază fierbinte şi cu siguranţă vom trece cu bine de ea. Faptul că avem aceste rezultate sper să influenţeze în sens pozitiv aderarea la Spaţiul Schengen", a spus Klaus Iohannis.

La rândul său, preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarović, a arătat că atitudinea sa a fost dintotdeauna de "toleranţă zero faţă de corupţie".

"Poate că, pe termen scurt, lupta împotriva corupţiei poate atinge felul în care o persoană este văzută, dar asta nu înseamnă că nu trebuie pur şi simplu puşi sub acuzare inclusiv înalţi demnitari pentru a vedea care sunt standardele, pentru a putea preveni corupţia şi pentru a dovedi faptul că în orice moment ţara este pregătită să se lupte, să pună sub acuzare corupţia. Nu cred că lupta împotriva corupţiei va afecta în mod negativ aderarea la Spaţiul Schengen. Noi de-abia suntem la început în ceea ce priveşte acest proiect. De la 1 iulie începe prima fază a acestui proces. Mai avem mult de lucru, dar consider că lupta împotriva corupţiei nu poate decât să ne ajute în atingerea criteriilor tehnice şi nu poate decât accelera procesul de aderare la Spaţiul Schengen", a mai spus Kolinda Grabar-Kitarović, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Klaus Iohannis se află într-o vizită oficială de două zile în Croaţia, în cursul căreia a avut întrevederi cu omologul croat, Kolinda Grabar-Kitarović, precum şi cu premierul Zoran Milanović.

De asemenea, marţi, preşedintele Iohannis are programată o întâlnire cu preşedintele Saborului (Parlamentului), Josip Leko.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici