Iohannis: Ponta să vină în Parlament cu bugetul până în 15 noiembrie să explice cu acoperă 15 miliarde de lei

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, marţi, că premierul Victor Ponta trebuie să prezinte bugetul de stat pe anul viitor în Parlament până în 15 noiembrie, cum prevede legea, şi să explice cum va acoperi ”gaura” de 15 miliarde de lei pentru 2015 dacă nu prin majorarea de taxe şi impozite.

1106 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Ponta să vină în Parlament cu bugetul până în 15 noiembrie să explice cu acoperă 15 miliarde de lei

Klaus Iohannis (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

”Împreună cu specialiştii noştri am făcut câteva calcule simple şi am luat în considerare ce se întâmplă cu finanţele ţării. Avem angajament ferm, noi, România, să reducem deficitul de la 2,2 la 1,4% din PIB. Această sumă reprezintă aproximativ 5,3 miliarde de lei la nivelul anului 2015. De asemenea, avem angajamentul reducerii CAS de la 1 ianuarie cu 5% puncte, care are un impact de aproximativ 4,8 miliarde de lei, la nivelul lui 2015. În plus, avem promisiunile electorale ale candidatului prim-ministru Victor Ponta, cu creşterea salariilor, cu creşterea pensiilor, creşterea indemnizaţiilor, toate împreună evaluate la aproximativ +/- 5 miliarde de lei”, a declarat Iohannis, care a menţionat că totalul ar fi de 15 miliarde de lei ”gaură la buget care trebuie acoperită”.

Preşedintele PNL a reiterat faptul că se teme că guvernul PSD va apela la o creştere de impozite şi taxe pentru a acoperi această sumă, iar prim-ministrul Victor Ponta a respins luni această posibilitate.

”În cazul acesta, domnule prim-ministru, poftiţi vă rog în Parlament cu proiectul de buget (pentru anul 2015, n.r.) ca să ne dăm seama şi noi, totuşi, de unde şi cum vreţi să gestionaţi bugetul ţării acoperind această sumă de 15 miliarde de lei. După părerea mea orice altă discuţie pe această temă nu-şi mai are rostul din partea Guvernului (...) Dacă nu vine primul ministru Victor Ponta până în 15 noiembrie, cum scrie la lege, cu bugetul, eu sunt de părere că nu va mai veni, că nu va mai fi prim-ministru. Nu va fi nici preşedinte”, a mai spus Iohannis.

Liderul PNL a menţionat că ACL nu intenţionează să propună o formulă de buget alternativ pentru anul 2015, întrucât acesta este atributul Guvernului.

Iohannis a fost întrebat dacă până în turul II al prezidenţialelor va fi gata programul de guvernare al ACL.

”Este în lucru. I-am adunat (pe colegi, n.r.) şi i-am băgat în priză şi le-am cerut să facă program de guvernare…până e gata. Nu, în 16 noiembrie nu vom guverna încă noi, va dura chiar un pic până rezolvăm problema în Parlament, dar după aceea…full power, cum se spune”, a răspuns prezidenţiabilul ACL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici